TEMİZLİĞE HARCAMA SAĞLIĞA TASARRUFTUR.
BİR KOYUNUN ÜÇ KUZU DOĞURMASI GİBİ.

127 ülkede aylardır can yakan “Coronavirüs”salgını ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığımızın başından beri aldığı ciddi önlemler,tüm gelişmiş ülkelerin dahi içinde yer aldığı bütün dünyaya örnek olacak nitelikte ve sonuçlarına baktığımızdagerçekten takdire şayan. Dilerim, sonuçları daolumlu olarak devam eder.

Bilim adamlarının anılan salgın ile ilgili açıklamalarına baktığımızda, bütün hastalıklarda olduğu gibi şu andaki en etkili mevcut ilacının temizlik olduğunu anlıyoruz.
Televizyon ekranlarına baktığımızda, sağlık ile ilgili her zaman planlı bir şekilde yapılması gereken yayın politikası şu anda mevcut.

Tamamı uygulamalı, elin, yüzün, tırnakların günde kaç defa nasıl yıkanması gerektiği.
Lavaboların, zeminlerin, kapı kollarının vs. nasıl temizlenmesi gerektiği anlatılıyor.
Kamu idareleri ve işyerlerine ait tuvaletler, toplu taşıma araçlarının elle tutulur oturulur yerlerieskiye göre daha temiz, bir başka dikkat edilir olmuş.
Okullar, sağlık tesisleri, eğlence mekanları, ibadethaneler, duraklar daha temiz ve belli aralıklarla dezenfekte ediliyor.
Uzatmayalım, günde bir defa elini yıkayan birçok insan artık on defa ve sabun ile elini yıkar olmuş.sağlıkürünleri ile temizliyor.
Peki bunları yapmak için virüslerin saldırılarına uğramamız mı gerekiyordu.Bu yayın politikası ve uygulamaların ve temizlik kültürünün bundan sonra da devam ettirilmesi gerekiyor çünkü, devamlı ve periyodik olarak aktarılmayan bilgiler unutulup gidiyor.

Temizlik dinimizin temel kurallarından en önemlisi, temizlik imandan gelir hadisini bilmeyen yok.
Günde 5 defa abdest zaten bunun temeli.
Maddi temizlik yanında manevi temizlik birbirini tamamlayan temel ilkeler ve bu gerçekleşirse, şu anda mevcut fırsatçılıkta azalır.

Peki yaygın temizliğin mali boyutu ne olacak endişesi hiç olmasın, temizlik için yapılacak harcamalar üç kat olarak sağlık harcamalarında tasarruf sağlar.
Temizliğe yapılacak harcama, bir koyunun üç kuzu doğurması gibidir.

TÜİK verilerine göre ülkemizde genel devlet sağlık harcaması2018 yılında %17,5 oranında artarak 165 milyar 234 milyon liraya ulaşmış 2019 yılında daha da artmış durumda.
Hanehalkları tarafından tedavi, ilaç vb. amaçlı yapılan cepten sağlık harcamaları, 2018 yılında %19,4 artarak 28 milyar 655 milyon liraya ulaşmış durumda ve toplam sağlık harcaması içinde % 18 oranına ulaşmış.
Bakın, ilacı bile olmayan bir salgın hastalıkta,etkin şekilde temizlik anlayışı uygulamaları sonunda birçok canın nasıl kurtulduğunu, virüsün yüzbinlerce kişiye bulaşmasına nasıl engel olduğunu yaşayarak görüyoruz.
Temizliğin temeli, anlayış farkıdır ve değişen anlayışla bir lira ilave temizlik harcamasıyapmak sağlık harcamaların önemli ölçüde azaltacaktır. Matematiktekinin aksine ters orantı vardır.
Bilimsel veriler de bunu doğrulayacaktır ancak buna bile gerek yok herkesin kendi ailesinde yapacağı denemelerle benim kendi ailemde gördüğüm gerçeği bizzat görecektir.
Üstelik sağlık harcamalarının önemli kısmı ilaç gideri olup çok azı milli üretimdir, kaynaklarımız yurt dışına akmaktadır.
Salgın dolayısıyla sürdürülecek temizlik uygulamalarının devam ettirilmesi olumlu sağlık sonuçları yanında milli kaynakların heba olmasını önleyecek, kaynaklarımız ülkemizde kalarak milli üretime de katkı sunacaktır.
Herkese sağlıklı günler diliyorum.