Bir önceki yazımda 1.Aşama Belgesi alan tesislerin nasıl hazırlandığını hatırlamış, bir sonraki denetimde göstermeleri beklenen gelişimi örnekle açıklamıştık. Umarım okuyanlar için 2024 yılında geçirecekleri tekrar denetim için feyz alarak, sistemlerini gözden geçirmelerine vesile olabilmişimdir.

Sürdürülebilir Turizm faaliyetlerinizi içinde bulunduğunuz dönemden ziyade bir önceki dönemdeki faaliyetlerinize göre raporlayarak tetkik geçirirsiniz. Bunun nedeni ise beklenen faaliyetlerin çoğu günlük tamamlanabilecek faaliyetler olmadığı gibi zamana yayılan aksiyonlar ile bütünlük ve anlam kazanacak faaliyetlerdir.

İşte bu da 2025 de yürürlüğe girecek olan 2.Aşama belge denetiminiz için, 2024 yılında hazırlamaya başlamanızı anlamlı hale getiriyor değil mi?

Şimdi, 2. Aşama kriterlerini gözden geçirelim ve bir konaklama işletmesi için hazırlıkların nasıl yapılacağını birlikte idrak edelim:

  • Yerel/bölgesel malzemeler kullanarak, mümkünse yerel kültürün yansıtıldığı el sanatlarının da kullanıldığı bir tasarıma sahip olmanız beklenir. Varsa bahçe düzenlemenizde endemik, az su gerektiren, istilacı türlerden arındırılmış bir peyzaj kullanmalısınız!
  • Bölgenizdeki turizmle ilgili planlama ve yönetim toplantılarına ve faaliyetlerine katılıyor musunuz? STK’lar tarafından yürütülen bu faaliyetlere üyeliğinizi ve katılımınızı belgelemelisiniz! Eğer bölgenizde bu tür faaliyetler yetersizse bir an önce organize olmanın tam zamanı.
  • Şüphesiz işletmeniz bulunduğu bölgedeki halka gelirlerinin bir bölümü ile destek olmayı görev edinmiştir. Bölge halkının menfaati için yapılan ayni, maddi, ya da eğitim & kültür tabanlı her türlü faaliyetinizi raporlayarak sunacaksınız. Çalışanlarınızın hatırı sayılır bir bölümünün yerel halktan olması takdir edilecek. Ayrıca, halkın işletmenizin faaliyetleri nedeniyle halka ait herhangi bir hakkı kısıtlamadığını da doğrulamanız gerekiyor. Örneğin; halkın plajı kullanması için geçişini engellememek gibi…
  • İşletmenizin varlığı ile yerel halkın yaşam şartlarını değiştirmiş olabilir misiniz? Lojman vermediğiniz için kiralar artmış mı? İşletmenizin kapasitesi nedeniyle su yetersizliği baş göstermiş mi? Bölgede bir trafik ya da park yeri krizine neden oluyor musunuz? Peki bu tür sorunlar için ne yapmayı planladınız?
  • Bu kez çalışanlarınız ile rastgele mülakatlar yapılacağını unutmayın, saygın, adil, bir çalışma ortamı sunduğunuz, insani şartlarda çalışıldığı ve geçinmelerine yeterli ücret ödendiği sorgulanacak. Cins, din, dil, memleket gibi unsurlara bakılmaksızın fırsat eşitliği verilmesi önemli bir kriter.
  • İşletmeniz etrafındaki kültürel mirastan haberdar mısınız? İlk iş bunları listeleyin ve korumak geliştirmek için neler yapabileceğinize bir bakın. İşletmenizden bu faaliyetlerinizi kanıtlamanız istenecek.
  • Artık yeni bir gündeminiz var “Karbon Ayak İzi” evet işletmeniz tarafından direk ürettiğiniz karbon ayak izini hesaplamak ve takip etmekle yükümlüsünüz! Merak etmeyin kendi başınıza yapabileceğiniz bir etkinlik, kompleks olduğunu öne sürenlere çabuk kanmayın!
  • Karbon ayak izinin önemli bir kısmı taşımacılık yoluyla üretiliyor. Tedarikçilerinizin teslimat sıklığından tutunda, personel servislerinin planlaması, müşterilerinizi toplu taşımaya yönlendirmeye kadar birçok konuda kanıt sunmanız bekleniyor!
  • Tehlikeli atıkları nasıl yönettiğiniz değerlendirilecek. Depolamanız, taşımanız, atıkları nasıl bertaraf ettiğiniz önemli.
  • Kirlilik denince pek çoğu katı atık kirliliğini hatırlar. Sürdürülebilir turizm, gürültü, ışık, erozyon, ozon tabakasını incelten maddeler ile hava, su ve toprak kirleticilerden kaynaklanan kirliliğe sebep olup olmadığınızı sorgulayacak. Kontrolünüz dışında bu kirliliklerin ortaya çıkmaması için aldığınız önlemleri kanıtlamanız istenecek.
  • Biyolojik çeşitliliği korumak söz konusu olduğunda bilinçli misiniz? Doğal ekosistemleri etkileyecek bir faaliyetiniz var mı? Bu konuyla ilgili yerel STK’ları ile iş birliğiniz var mı? Kanıtlamanız gereken bir hayli konu var.
  • Doğal yaşam alanlarını ziyaret edecekler için bir yönerge oluşturmanız ve eğitim yoluyla bunu aktarmanız bekleniyor. Ayrıca tesisiniz kırsal bölge yakınlarında ise yaban hayatı ile etkileşime girilmesi muhtemel bölgeler için uyarılarınız bulunmalı…

Açıkça sorumluluklar bir önceki aşamaya göre artıyor. Çok çalışanı olan işletmelerde bu sorumlulukları yerine getirmek, sık sık yapılacak koordinasyon ve değerlendirme mütalaaları ile şekillenecektir. Yönetimin gözden geçirilmesi (YGG) toplantılarının, yönetim sistemlerinde önemli bir aşama belirleyici olduğunu unutmamak gerekir.

“Sürdürülebilir Turizm” uygunluğu, bir külfet ya da ilave maliyet yaratan bir faaliyetler bütünü değildir. Bilakis, operasyonlarınızı optimize etmek, tasarrufa yönlendirmek, kuruluşunuzu kalıcı kılmak adına menfaatlerinizi koruyan bir sistemdir.

Bir kuruluşta, Sürdürülebilir turizm unsurlarına sahip çıkılan seviyenin, işletme ortaklarından başlayarak, üst düzey yöneticiler ile devam etmesi sistemin başarılı olmasını etkileyen en önemli faktördür.

Bir sonraki yazıma kadar, sürdürülebilir günler dilerim.