Antalya Gazeteciler Cemiyeti heyeti Nürnberg'e uçuyor Antalya Gazeteciler Cemiyeti heyeti Nürnberg'e uçuyor
İnşaat mühendisi Ali Orhan Kutluer, Yivli Minare’nin zemin bölgesindeki kırık ve çatlaklar hakkında açıklamalarda bulundu: "Dostlar, dün Antalya Yivli minarenin yana yatmış fotoğraflarını paylaşmıştım. Bu olayın başlı başına bir vurdumduymazlık örneği olmasının yanında şimdi anlatacağım bir felaket olabilecek bir kopma-çökme- devrilme yaşanabilecek kütle hareketinin de habercisi olabileceğidir.

700 YILLIK İSLAMİ ESER

Antalya Güllük Caddesinin güney ucunda Kadınyarı deresi denize bağlanır. Yivli minare bu noktanın yaklaşık 600 metre doğusunda yer alır. Yivli minare ve külliyesi 13 . Yüzyılda Selçuklu döneminde yapılmış yaklaşık 700 yıllık ilk İslami eserlerden biridir. Tarihi yapıların depreme dayanıklılık araştırmaları yapılırken Akdeniz Üniversitesinde görevli değerli bilim adamlarımızdan Sayın Ramazan Öztürk ve ekibi Yivli minarenin 35 santimetre güneye doğru yatmış olduğunu tespit etmiştir. Akdeniz Üniversitesi yapı malzemesi yönünden depreme dayanıklılığı yıpranma testleri ile bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir. Ben bu konuyu 15 gün kadar önce basından öğrenince bir Antalya sevdalısı olarak dikkatle inceledikten sonra aşağıda bahsedeceğim olayla bağlantısı olabileceği endişesini sizlerle paylaşmak, ilgili ve yetkililerin dikkatini çekmek istedim.

"1983’DEN BU YANA BÖLGEYİ TAKİP EDİYORUZ"

Yıllardır gündeme getirdiğim ama asfalt yama ve üst betonlama dışında hiçbir çalışma yapılmadığını gördüğüm, Kadınyarı Deresinden başlayıp Cumhuriyet Meydanına kadar devam eden bir çatlağı 1983 senesinde oluşturulan bir teknik heyette görevlendirilmem sayesinde inceleme fırsatı bulmuştum.

"O BÖLGEDEKİ BİNALARI YIKTIRMIŞTIK"

Zaman zaman yazılarımda bahsettim. Yat limanına inen yol ile meydan arasındaki bölümde bulunan PTT ve Büyük otel gibi yapıları yıktırarak (çatlağın üzerindeki yükü kaldırarak) çatlağın hareketinin uzun bir süre durmasını sağladık. Ancak dere kenarındaki büyük binanın ağırlığı ve altındaki mağaranın Akdeniz’in haşin dalgaları, çatlağın hareketlenmesine neden oluyor. Limana inen yolda açılan oyuklar asfaltla kapatılsa da garnizon bahçesinin altındaki açılmanın 40 santimetreyi bulduğunu limana inen herkes görebilir. Yol boyunca kuzey kaldırımdaki çatlaklar da ayrışmanın çizgisini oluşturmaktadır.

"1950’DEN BUGÜNE 13 METRELİK KOD FARKI VAR"

Bu çatlağın Cumhuriyet Meydanının altındaki durumu ve doğuya - Yivli Minareye doğru olan mevcut çatlaklarla bağlantısının olup olmadığına dair bir araştırma yapıldığını da sanmıyorum. Ama Yivli Minaredeki durumu bu konu ile ilişkilendirdiğim zaman çok ciddi bir endişeye kapıldım. Dün Bayram münasebeti ile Antalya’ya geldiğimde ilk işim bu bölgeyi incelemek oldu. 1950 li yıllardaki fotoğraf ve planları incelediğimizde minarenin çevre yapısının bu günkünden farklı olduğu görülüyor. O yıllarda çevre konakların yanması ile ve zemin hareketleri ile minarenin güney cephesindeki bugünkü 12-13 metrelik kot farkı görünmüyor.

İHALEYLE PEYZAJ ÇALIŞMASI YAPIYORLAR, SÖKÜLMEYEN AĞAÇ KÖKLERİ KAYALARI KIRMIŞ!

Çektiğim resimlerde göreceksiniz, ocak ayında Bakanlık peyzaj çalışması başlatmış ama bırakın teknik önlem için çalışma yapmayı, ağaç kökleri ve bitki dokusunu temizlemek 6 aydır akıllarına bile gelmemiş. Yivli minarenin zeminini incelemek için sondaja bile gerek yok 10 metreyi geçen ayna yüksekliğinden her türlü önlemi derhal almak mümkün. Minare ile meydan arasındaki faydaki köklerin temizlenerek kayaların daha fazla parçalanmasının önüne geçilmesi, güçlendirilmelerin yapılması gereklidir. Kadınyarı Deresi ile meydan arasındaki çatlak kopma durumuna geldiğinde meydanı ikiye bölüp, yivli minareye hatta saat kulesine kadar çatlakları tetikleyebilir. Böyle bir durumda tüm Kaleiçi ve Yat Limanın halini düşünmek istemiyorum. Ama seyirci kalmaya devam edersek bir gün bu felaketin yaşanacağı kesin…” Ali Orhan Kutluer Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. ü