MYTV Türkiye Youtube kanalında yayınlanan Nur Baranlı ile Bizden Duy programına Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şenli, konuk oldu. Muz üretiminde ülke genelinde bir hayli söz sahibi olduklarını belirten Alanya MUZBİR Başkanı Mustafa Şenli, “2019 – 2020 üretim yılı itibariyle 122 bin ton daha muzun ülkemize eksik ithal edilebilmesini sağlayabildik. Muz üretimi çoğalttık. İthalatı yaklaşık olarak yüzde 21 daha azaltmış vaziyetteyiz. İyi durumdayız.” dedi. [caption id="attachment_207331" align="alignleft" width="674"] Birlik Başkanı Mustafa Şenli'den üretim açıklamaları[/caption]

"ÇALIŞMALAR BAŞLAMIŞ DURUMUNDA"

Muz üreticisinin emeklerinin karşılığını alabildiğini söyleyen Başkan Mustafa Şenli, “Tarım meşakkatli bir iş, ince iş ve titizlik gerektiren bir iş. Üreticilerimizin de burada emeklerinin karşılığını alabiliyorlar. Son yıllarda tarımda en iyi muz yatırımında insanlar geriye dönüş sağlayabildikleri için bütün her yerde muz üretimi noktasında çalışmalar başlamış durumundadır.” şeklinde ifade etti.

MANAVGAT MUZ ÜRETİMİNDE HANGİ NOKTADA?

Antalya'nın diğer illerinde de muz yetiştirildiğini ifade eden Mustafa Şenli, "Manavgat ciddi üretim sahalarından biri oldu. Çok geniş alanlarda yatırımlar yapılmaya başlandı. Bizim öncelikli yapılan ailesel tarımda aile büyüklüğü işletmesi örtü altında 2,5 – 3 dönümken Manavgat’ta daha yüksek alanlara kaydı. Daha yüksek alanlarda üretim yapılır hale geldi. Antalya bölgemizde Alanya, Gazipaşa ve Manavgat ile birlikte ciddi bir muz üretim deposu haline geldi." yorumunu yaptı. [caption id="attachment_207334" align="alignleft" width="674"] Alanya MUZBİR Başkanı Mustafa Şenli[/caption]

“TÜKETECEĞİMİZ MUZUN YÜZDE 80’İNİ ÜRETİYORUZ”

MUZBİR Başkanı Şenli, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yerli muzumuzu üretiyoruz. Yerli muzumuzu ürettiğimiz noktada ithalata dur diyebiliyoruz. Tüketeceğimiz muzun yaklaşık yüzde 80’ini üretiyoruz. İthal muz ile yerli muz arasındaki farkları da değerlendiren Alanya MUZBİR Başkanı Mustafa Şenli, “Çok farklı ürünler değil. Ama ithal ile yerli arasındaki fark, özellikle raflarda gördüğünüz oradaki muz üretim standartlarında gördüğünüz dikkatli şekilde pazara sunum şekliyle karşımıza çıktığı için raf ömrünün dayanıklılığı ile ilk başta dikkatimizi çekiyor. Ama lezzet olarak kıyasladığımız zaman yerli muzumuz ithal muzdan her zaman daha lezzetli. Yerli üretim olarak biz ülkemizin yüzde 80 ihtiyacını karşılıyoruz. Belki pazara sunma noktasında üreticiler olarak veya birlik olarak bu işi pazara sunan tesisler olarak ufak tefek standartlarda eksiklerimiz olabilir. Ama bu noktada çalışmaya başladık. Biz her zaman yerli muzun tüketilmesi ve ülkemizde bırakabildiğimiz dövizin kendi ülkemizde kalmasını istiyoruz. Kendi üretimlerimizle yerli ve milli değerlerimizle tüketimlerimizin yapılmasını istiyoruz."

TÜKETİCİYE YERLİ MUZ GÖNDERMESİ

Yerli muzun kalitesine değinen Mustafa Şenli, "İthal muzdan hem kalite hem lezzet hem de tat olarak  çok daha üstün bir muzumuz var. Tüketicilerimizin de özellikle yerli muz noktasında raflarda marketlerde yerli muzumuzu tercih etmesini istiyoruz.İthal muz ile yerli muzu karşılaştırdığımız zaman yerli  muzlarımızı biraz daha pazarlarda, raflarda daha kötü görünüm açısından kötü olarak görebiliriz. Ama biz hiçbir zaman plastik muz üretmiyoruz. Biz biraz dışardan ithal edilen muzları plastik muz olarak görüyoruz." kaydetti.

"MUZ ÜRETİCİSİ PANDEMİDEN ÇOK ETKİLENMEDİ"

Pandemi döneminden çok fazla etkilenmediklerine dikkat çeken Şenli, “İlk başlarda pazara ürün sunma noktasında belki küçük sıkıntılar oldu. Ama o da devletimizin aldığı tedbirler sayesinde çok kısa sürede aşıldı. Alanya’da bulunan inşaatı devam etmekte olan Dim Sulama Barajı 2. etap kısmında müteahhit firma ile Devlet Su İşleri ve Tarım Bakanlığı yetkilileri görüşerek su verilemeyecek bölgelere bile su verip muz üretimindeki kolaylaştırmaları sağladılar." açıklamasında bulundu.