Manavgat'ta yuvalama sezonu başladı Manavgat'ta yuvalama sezonu başladı
Antalya haber...  İlk kez 2017 yılında 810'uncu yıldönümünde, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu'nun Antalya Valisi olduğu dönemde kutlanmaya başlanan Antalya'nın Selçuklu Sultanı 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethi, pandemi sonrasında bu yıl 817'nci yıldönümü olarak yeniden kutlanmaya başlıyor. Fetih kutlamasının hemen ardından da Atatürk'ün Antalya'ya geldiği 6 Mart 1930'un yıldönümü kutlamaları düzenlenecek. Antalya Valililiği, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenecek etkinlikler 3 Mart'ta başlayıp 7 Mart'ta sona erecek. Cumhuriyet Meydanı'nda Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Çevikol Tuncer ve ilgili kamu kurum yöneticilerinin katılımıyla kutlama programlarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

817'NCİ YILDÖNÜMÜ, EVİMİZ AKDENİZ

Antalya'nın fethinin 817'nci yılını kutlama programı hazırlıklarının yapıldığını belirten Vali Hulusi Şahin, pandemi nedeniyle ara verilen Antalya'nın fetih kutlamalarını yeniden düzenlemeye başladıklarını açıkladı. Türk Milleti'nin Akdeniz'le buluştuğu ve Akdeniz'i evimiz, yuvamız yaptığı ilk noktanın Antalya olduğunu dile getiren Vali Şahin, “Büyük Selçuklu Sultanı 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev ile biz Türkler, Akdeniz ile Antalya'da buluştuk ve 817 yıldır da Akdeniz bizim evimiz, vatanımız, yurdumuz oldu. Bu gerçekten kutlanmayı hak eden bir tarihtir. Biz de bunun hakkını vermeye çalışıyoruz" dedi.

KUTLAMA PROGRAMININ DETAYLARI

Vali Şahin, kutlama programının detaylarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “3 Mart Pazar günü geleneksel fetih koşusunu saat 09.15'te yapacağız. 4 Mart Pazartesi günü üniversitemizin fetih sempozyumunun açılış konferansı Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından verilecek, gün boyu devam edecek. Gerçekten çok içerikli, çok zengin, çok güzel bir sempozyum hazırlamış Akdeniz Üniversitemiz, içinde çok değerli hocalarımızın sunumları var. 4 Mart'ta yine 18.30'da Antalya Olgunlaşma Enstitüsü'nün çok değerli bir sergi hazırlığı var. Bu da AKM'de Antalya Kaleiçi Selçuklu Kitabeleri, Selçuklu Kubadabad saray çinileri, Selçuklu sultan yüzükleri, takılar serbest sevgisi, Selçuklu giysi koleksiyonu, Selçuklu'dan günümüzde aynalar ve sureti müsenna özel serisi sunulacak ve aynı yerde saat 19.30'da Prof. Dr. Mehmet Çelik hocamız tarafından Antalya'nın Fethi: Aral'dan Akdeniz'e adlı konferans sunulacak. Asıl fetih günü olan 5 Mart'ta meşhur, geleneksel olmuş Fetih yürüyüşü 13.30'da Antalya Müzesi önünden Cumhuriyet Meydanı'na yapılacak ve burada çeşitli etkinliklerimiz olacak. Onların en önemlilerinden biri Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Mehteran Birliği Komutanlığı gösterisi olacak. Bunun dışında Türk toplulukları halk oyunları gösterisini de yine bu meydanda sizlerle buluşturacağız."

6 MART'TA ATATÜRK GELİŞİ KUTLANACAK

5 Mart'ın akabinde ise yine Antalya için çok değerli bir gün olan 6 Mart'ta ise Atatürk'ün Antalya'ya gelişinin kutlanacağını açıklayan Vali Hulusi Şahin, Milli Eğitim Müdürlüğü'nce AKM Aspendos Salonu'nda saat 10.00'da bu hususta bir program yapılacağını kaydetti. Aynı salonda Türk Ocakları Antalya Şubesi'nce 'Hoş Gelişler Ola' konseri düzenleneceği ve saat 20.00'de Cumhuriyet Meydanı'nda da Büyükşehir Belediyesi'nin Koray Avcı konseri olacağını dile getirdi.

ATATÜRK ANTALYA'DA KONSERİ

7 Mart'ta Atatürk Antalya'da konseri düzenleneceğini de belirten Vali Şahin, “Atatürk'ümüzün çok güzel bir sözü var: 'Türk genci ecdadını tanıdıkça, kendinde büyük işler yapacak kuvvet olacaktır' diyor. Bizim de yapmaya çalıştığımız Atatürk'ümüzün bu sözünü yerine getirmek. Evlatlarımıza bu büyük medeniyetin bir parçası olduklarını hatırlatmak, Antalya gibi bu vatanın güzide parçasının fethini şanına yaraşır şekilde kutlamak. Bunun için hazırlanıyoruz. Büyükşehir belediyemiz, üniversitemiz ve diğer paydaş kuruluşlarımız bizimle. İnşallah bunu iyice kurumsallaştırıp artık geleneksel hale getirmenin arayışı içerisindeyiz" dedi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.