Antalya Gazeteciler Cemiyeti heyeti Nürnberg’de Antalya Gazeteciler Cemiyeti heyeti Nürnberg’de
Dünyayı etkisi altına alan Covid-19'dan sonra şimdi de yeni varyant Eris virüsü gündemde yer alıyor. İngiltere'yi etkisi altına Covid-19'un yeni varyantı EG.5 varyantı Eris virüsü tüm dünyada da endişe ile takip edilirken dün internet sitesinde yer alan bir haber Antalya gündemine bomba gibi düştü. Söz konusu haberde Antalya'da ikamet ettiğini söyleyen bir vatandaş Twitter'dan hastaneye varyant yüzünden ziyaretçi alınmadığını söyledi. Belgin Dhyaha Satori isimli vatandaş, "Arkadaşlar, bomba bir haber, Antalya eğitim araştırma hastanesi ziyaretçi kabul etmiyor. Covid varyantı yüzünden. Kaza yapan arkadaşımızı ziyarete gidemedik" dedi.

ANTALYA İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA

Bu iddialar üzerine Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'nden jet açıklama geldi. Yetkililer, bu iddiaların asılsız olduğunu ve vatandaşların bu tür bilgilere itibar etmemelerin konusunda uyardı. Sosyal medyada bu tür iftara atıp kaos yaratmak isteyen kötü niyetli insanların olduğunu söyleyen yetkililer, "Kesin böyle bir durum söz konusu değildir. Hasta ziyaretlerimiz yapılabilmektedir. Maalesef bu tür iftara sık sık maruz kalıyoruz. İyi niyetli olmayan bu insanlar kaos ortamı yaratıp ortalığı karıştırmak istiyor. Bizim vatandaşlarımızdan ricamız bu tür duyumlara inanmamaları." dedi.

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) gelen açıklamada ülkelerin yeni vakalara karşı tetikte olmaları ve COVID belirtileri gösteren hastaları yakından takip etmeleri tavsiye edildi. UKHSA verilerine göre Eris halihazırda 7 COVID vakasından birinin sebebi haline geldi. Bu da yeni alt varyantın diğerlerine göre epey hızlı biçimde yayıldığı ve giderek daha baskın hale geldiği anlamına geliyor. Eris varyantı nedir, belirtileri nelerdir Covid-19un yeni varyantı Eris virüsü nasıl bulaşır, tehlikeli mi Uzmanlar kötü havanın çok büyük bir rolü olduğunu söylüyor. MailOnline ile yaptığı bir röportajda, Warwick Üniversitesi'nden Profesör Lawrence Young, kötü havanın sinema salonlarına gitmek veya halka açık etkinliklere katılmak gibi daha fazla kapalı alan etkinliğine yol açtığını belirtti. Bu, insanları virüse yakalanmaya karşı daha savunmasız hale getirdi. Ayrıca hastalığa karşı bağışıklığın azalması ve Covid-19 aşılarının üzerinden belirli bir süre geçmesinin de vakalardaki artışa neden olabileceği belirtiliyor.

ERİS VARYANTI BELİRTİLERİ NELERDİR

Vaka artışları hastaneye yatışların artmasına da neden olurken dünyanın beklediği açıklama geldi. İngiliz bilim insanları Eris'in en yaygın semptomlarını açıkladı. Eris, Omicron'un bir alt varyantıdır, bu nedenle semptomlar diğer varyantlarınkine benzer. Zoe Sağlık Çalışmasına göre Eris varyantında görülen en yaygın 10 semptom şöyle;
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Tıkalı bir burun
  • Hapşırma
  • Balgamsız öksürük
  • Baş ağrısı
  • Balgamlı öksürük
  • Boğuk bir ses
  • Kas ağrıları
  • Koku almada değişiklik

ERİS VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR

Öte yandan araştırmacılar, burnun koronavirüsün vücuda girmesi için ana yol olduğunu, bu nedenle burun karıştırmanın ellerdeki virüsü doğrudan buruna sokarak enfeksiyonu kolaylaştırabileceğini söylüyor. Burun karıştırma alışkanlığı, virüsün diğer insanlara daha kolay yayılması anlamına da gelebilir. Enfekte olduktan sonraki günlerde, henüz semptomlar oluşmaya başlamadan önce burnu çevreleyen nemli dokularda çok fazla virüs olduğunu belirten araştırmacılar şunları ekliyor: 'Enfekte olan sağlık çalışanları çalışma ortamında daha fazla bulaşmaya yol açabilir.' Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.