Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı'nın ortak çalışmasıyla şekillenen yeni düzenleme, öncelikli olarak 13-16 yaş arası çocukların sosyal medya kullanımını ebeveyn iznine bağlamayı ve 13 yaş altı için ise tamamen yasaklamayı hedefliyor. Ancak düzenlemenin içeriği bununla sınırlı kalmayacak.
Çocuk İstismarına ağırlaştırılmış cezalar geliyor
Sabah Gazetesi'nden Barış Şimşek'in haberine göre, sosyal medyada çocuk istismarının önüne geçmek amacıyla Türk Ceza Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılacak. "Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar" başlığı altındaki suçların çocuklara karşı işlenmesi durumunda ağırlaştırılmış cezalar uygulanacak.
Oyun platformlarındaki tehlikeli özelliklere kilit
Çocukların ve gençlerin oyun platformlarında korunması için de sıkı önlemler alınacak. Oyunlara yaş sınırlaması getirilmesi zorunlu hale gelirken, chatbox (mesajlaşma) gibi çocukların istismara açık olabileceği özellikler kapatılacak.
İçerik yüklerken yaş skalası zorunluluğu
Instagram, TikTok ve Facebook gibi popüler platformlarda içerik üreticileri, video veya fotoğraf yüklerken yaş skalasını belirten bir ekranla karşılaşacak. YouTube'daki "Çocuklara Özel" ve "Çocuklara Özel Değil" kategorizasyonu benzeri bir sistem tüm platformlar için zorunlu olacak. İnternetteki videolar, televizyonlardaki akıllı işaretlere benzer şekilde yaş sınıflandırması etiketleriyle standart hale getirilecek.
Dijital bağımlılıkla mücadeleye ruh sağlığı yasası
Dijital bağımlılığın fiziksel ve ruhsal sağlığı olumsuz etkilediği gerçeği göz önünde bulundurularak, dijital bağımlılık ve siber zorbalıkla mücadele için özel bir Ruh Sağlığı Yasası hazırlanacak. Yetişkinlerin dijital bağımlılığı da unutulmayacak ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) tarafından sunulan ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden bu kişiler de faydalanabilecek. Sağlık Bakanlığı'nın sigara bırakma kampanyası benzeri sosyal medya hesapları oluşturularak, iyi uygulama örnekleri yaygınlaştırılacak.
Ailelere mahremiyet eğitimi ve kısıtlama geliyor
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın hayata geçirdiği "İlk Öğretmenim Ailem" mobil uygulamasıyla anne ve babaların çocuk yetiştirme sürecinde desteklenmesi hedeflenirken, yeni düzenlemede ebeveynlerin çocuklarının mahremiyetine saygılı olması ve çocuklarıyla ilgili bilgileri sosyal medyada aşırı paylaşması (sharenting) konusuna özel önem verilecek. Ailelere bu konuda eğitimler verilecek ve belirli kısıtlamalar getirilebilecek. Ayrıca çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin dijital dünyadaki risklere karşı korunması için dijital okuryazarlık çalışmaları baştan aşağı yenilenecek.
Yeni sosyal medya düzenlemesinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çocukların dijital dünyadaki güvenliğinin önemli ölçüde artırılması ve ailelerin bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Düzenlemenin detaylarının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.