Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek'ten CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek'ten CHP Genel Başkanı Özgür Özel'i ziyaret

Gizem ÇORLU/ANKARA, (DHA)- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, "Meclis'te insani olmayan koşullarda çalıştırılıyoruz. Dün akşam bunun geri dönütünü de gördük. O gerginlikte insanlar şiddete başvuracak duruma gelebiliyorlar" dedi.

CHP'li Burhanettin Bulut, parti genel merkezinde gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Bulut, kahvaltının ardından genel merkezde ziyarete açılacak olan parti tarihine ilişkin 594 materyalin bulunduğu Bellek Müzesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bulut, TBMM'nin ne zaman tatile gireceğine ilişkin, "Meclis tahmin ettiğimizden daha uzun süre devam edecek. 1 dönemlik yasa teklifi, 1 haftaya sıkıştırılmış durumda. Birbirinden önemli yasa teklifi var; hayvan hakları, vergi gibi. Ancak Meclis'te insani olmayan koşullarda çalıştırılıyoruz. Dün akşam bunun geri dönütünü de gördük. O gerginlikte insanlar şiddete başvuracak duruma gelebiliyorlar. Bu kesinlikle doğru değil. Meclis'in her şekilde örnek olması gerekir. Bu çalışma koşullarında kaliteli yasama yapma şansımız yok" ifadelerini kullandı.

'TOPLAM SGK BORCU 789 MİLYON 835 BİN 106 TL'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçlarına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın tahsilata başlayacağı açıklamasına yanıt veren Bulut, "Belediyelerin içinde bulunduğu durumu herkes biliyor. Hatırlarsanız yerel seçimlerden sonra gerek Genel Başkanımız, gerekse belediyeleri alan belediye başkanlarımız önceki dönemlerden AKP'den veya MHP'den kalan borçların öyle veya böyle ödemelerini yapmaya çalıştı. Cumhurbaşkanı, İstanbul seçimlerinden sonra 'Topal ördek' örneklemesini yapmıştı. O dönemde sürekli olarak belediyeye aktarılan kaynakları kesmeye çalıştılar. Ücretli kredilere yöneltmeye çalıştılar ve bununla beraber gelen 3 önemli başlık var. Ücretli krediler yüzünden gerekli bazı projeler alınamadı. Pandemi sürecinde ekonomik kaynaklar açısından yetinemez hale geldi. Bu mevcut kaynaklar yetmezken, kendi belediyelerinin borçlarını ödeyemezken, geçen son 5 yılda deprem, pandemi gibi örnekler ile ödemeyi daha zor hale getirdi. Ancak sadece büyükşehirlerden örnek vermem gerekirse, bizim de dahil olduğumuz 15 büyükşehirin SGK'ya hiçbir borcu yok. Borçlu olarak 3 ilimiz bulunmakta. Bursa için 670 milyon 252 bin 930 TL, Balıkesir için 90 milyon 855 bin 852 TL, Denizli için ise 28 milyon 726 bin 324 TL SGK’ya borç var. Toplam SGK borcu 789 milyon 835 bin 106 TL. Bu borçlar geçmiş dönemdeki yönetimden sorumlu belediye başkanlarının yönetimi devralan bizlere bıraktığı borçtur. İstanbul seçimlerinde hazımsızlık, 31 Mart seçimlerinde de devam ediyor. Belli ki yine kaynakları kesmeye çalışıyorlar. 2019'da aldığımızda, elimize geçen bütçenin 4 katı borç vardı. Ama biz bu borçları 4 sene tamamlanmadan ödedik" diye konuştu. (DHA)

Kaynak: dha