Küresel piyasalar, ABD teknoloji hisselerindeki düşüş ve Çin'deki büyüme endişelerinin etkisiyle sert bir düşüş trendine girdi. Altın, petrol, borsa ve kripto para piyasaları bu düşüşten nasibini alırken, yatırımcılar tedirgin bir bekleyişe geçti.

Altınn5

ABD'de teknoloji devlerinin hisselerindeki düşüş, piyasaları olumsuz etkileyen temel faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. NVIDIA ve Tesla gibi dev şirketlerin hisseleri, bilanço hayal kırıklıklarının etkisiyle %10'u aşan değer kayıpları yaşadı. Google ve Amazon gibi teknoloji devleri de bu düşüşten nasibini alarak yatırımcıları endişelendirdi. Bu durum, ABD'nin önemli teknoloji endekslerinden biri olan Nasdaq'ta da sert düşüşlere neden oldu.

TÜRKİYE PİYASALARI DA ETKİ ALTINDA

Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler de küresel piyasalarda endişe yarattı. Dünyanın en büyük emtia ithalatçısı konumundaki Çin'in ikinci çeyrek büyüme rakamları beklentilerin altında kaldı. Bu durum, Çin ekonomisindeki yavaşlamanın küresel çapta etkisini artıracağı endişelerini beraberinde getirdi. Özellikle bakır ve petrol gibi endüstriyel emtiaların fiyatları, Çin'deki büyüme endişelerinden en çok etkilenenler arasında yer aldı. Çin'in altın alımlarını durdurması da ons altın fiyatlarında düşüşe neden oldu.

Altın

Küresel piyasalardaki bu olumsuz hava, Türkiye piyasalarını da etkisi altına aldı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüksek faiz ve yabancı satışlarının etkisiyle düşüş trendini sürdürdü. Gram altın fiyatları da ons altındaki düşüşe paralel olarak geriledi. Kripto para piyasaları da ABD'deki teknoloji hisselerindeki düşüşten olumsuz etkilendi. Bitcoin değer kaybetmeye devam ederken, Ethereum ve diğer altcoinlerde de sert düşüşler gözlemlendi.

Bitcoin1

Tiryakilere kötü haber! O sigara grubuna zam geldi! İşte yeni fiyatlar... Tiryakilere kötü haber! O sigara grubuna zam geldi! İşte yeni fiyatlar...

Analistler, küresel piyasalarda risk algısının arttığı bu dönemde yatırımcılara temkinli olmaları tavsiyesinde bulunuyor. Piyasalardaki dalgalanmanın bir süre daha devam etmesi beklenirken, özellikle ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikasına ilişkin vereceği kararlar yakından takip ediliyor.

Kaynak: Haber Merkezi