Antalya'da kamyonet şarampole devrildi Antalya'da kamyonet şarampole devrildi
Antalya haber... Günlerdir yapılan aşırı sıcak hava uyarılarının ardından kavurucu hava Türkiye'ye giriş yaptı. Meteoroloji verilerine göre de 16 Temmuz Pazar akşamına kadar da İstanbul dahil birçok ili bunaltacak. Ülkemize giren sıcak hava dalgası sıcaklıkları Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerimizde 2-6 derece üzerine taşıyacak. İstanbul 38-39 dereceyi görecek, İzmir ve Muğla ise 40 dereceyi...  Antalya ise 43 dereceyi görecek. Peki bu sıcak hava dalgası nereden geliyor, vatandaşları nasıl etkileyecek? Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu açıkladı. Kadıoğlu diğer yandan dünyanın her yerinde sıcak hava ve kuraklık olaylarının afet kabul edilmesine rağmen Türkiye'de böyle bir şeyin olmadığına dikkat çekti. Türkiye'yi kavuracak sıcak hava dalgasının Güney Afrika üzerinden geldiğini söyleyen Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Türkiye dahil Doğu Avrupa'ya girdi. Ancak çok uzun sürmeyecek. 4-5 günün ardından tekrar sıcaklıklar normale inecek. Eğer birkaç gün daha sürecek olursa felaket olurdu. Her yer yanar. " diye konuştu.

ORMANLAR YANAR, ASFALT ERİR

Türkiye'de uyarı demeden kimsenin sıcak havayı dikkat etmediğini vurgulayan Kadıoğlu, sıcak havanın nem ile birleşmesi durumunda ise insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini hatırlatan Kadıoğlu "5 günlük yükseliş bir iki haftaya bulsa, her yer yanar, orman yangınları çıkar, asfalt erir.  Yaşlı, obez hastalarda, kliması olmayanlarda ölümler olabilirdi. Bu durumlarda aşırı sıcak hava uyarısı yapılması gerekir." diye konuştu. Normalde sıcak hava dalgası halk sağlığını tehdit eden bir afettir. Şu an giriş yapan sıcak hava dalgası biraz daha artacak olsa afete dönüşür. Yani eksterm sıcak hava hakim... Bunun bir üst seviyesi ise sıcak hava dalgasının uzun süre devam etmesi.  Özellikle nem ve sıcaklık birleştiği zaman ortaya insanların dayanamayacağı çok yüksek bir sıcaklık çıkıyor.

SICAK HAVADA ISIL BİTKİNLİĞE DİKKAT

Kadıoğlu, sıcak hava dalgasının olduğu günlerde yaşanan ısıl bitkinliğe dikkat çekerek "Klima gibi soğutucular yoksa otursan bile akşama bir yorgun bitkin düşersiniz. Isıl bitkinlik deniyor buna. Çünkü beden sürekli vücut sıcaklığını ayarlamakla uğraşıyor. Bu da insan vücudu için oldukça yorucu bir şey. Bunlar Türkiye'de bilinmeyen ve dikkate alınmayan şeyler." diye konuştu.  Kadıoğlu "Ne diyoruz dışarıda gölgesini göremeyen herkes gölgeye geçsin." tavsiyesinde bulundu.

AFET KANUNUNDA SADECE 6 MADDE VAR

Dünya üzerinde 31 tane doğa kaynaklı olayın afet kabul edildiğini belirten Kadıoğlu "Bu afetlerin 28 tanesi doğrudan hava olayları ile ilgili." dedi. Hala yürürlükte olan 7269 sayılı afetler kanuna dikkat çeken Kadıoğlu Türkiye'de deprem, sel, toprak kaymaları, çığ, fırtınalar ve hortumlar, volkanlar, yangınlar dışında bir maddenin yer almadığını vurguladı. "Sıcak hava dalgası var mı? Kuraklık var mı?" diyen Kadıoğlu "Türkiye'nin büyük sorunlarından kuraklık bile afet sayılmıyor ülkemizde. Sıcak hava dalgaları da. Türkiye'de en büyük problem zihinsel kuraklık bence. Türkiye 1959'daki ezberleri ile gidiyor. Bütünsel bilimsellik ile bakılmıyor. Sıcak hava dalgası her ülkede afet Türkiye'de kanuna göre afet değil." dedi.

NE ANLAMA GELİYOR, NE YAPILMALI?

Sıcak hava dalgaları sadece bunaltıcı değil nemle birleştiğinde ölümcül olabiliyor. Sıcaklıklar 40.6ºC ve daha yüksek olduğu günlerdeki hava şartlarına “sıcak hava dalgası” deniyor. Hava sıcaklıkları normal değerinden 6ºC ve daha yüksek olması durumuna ise “aşırı yüksek hava sıcaklığı”  deniyor.
  • Güneşte kalmayın ve mümkünse binanın en alt katında kalın. 11:00-16:00 saatleri arasında evinizinden çıkmayın.
  • Susamasanız bile vücut sıcaklığının aşırı artmasını önlemek için su için. Vücudunuz normal vücut sıcaklığını koruyabilmek için herhangi değil özellikle suya ihbir sıvıya tiyaç duymakta. Şekerli, karbonatlı ve gazlı içecekler susuzluğunuzu artırır.
  • Az ama sık öğünler ile vitamin değeri yüksek meyve, salata ve taze sebze gibi hafif şeyler yiyin. Yüksekmiktarda protein içeren yiyeceklerden kaçının, sulu ve yağsız olanları tercih edin.
  • Evcil hayvanlarınızı da içeride tutun ve onların su kaplarını daha sık doldurun.

 HANGİ İLLER KAVRULACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son yaptığı açıklama ile 16 Temmuz'a kadar mevsim normalleri üzerinde bir sıcaklık olacak. En tehlikeli gün ise Cuma... Hafta ortasından itibaren sıcaklıkların Marmara, Ege ve Akdeniz’de mevsim normallerinin 5-10 derece, diğer bölgelerimizde 2-6 derece üzerine çıkması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde bazı illerimizde beklenen sıcaklıklar:
  • Ankara : 31-35
  • İstanbul : 32-38
  • İzmir : 36-40
  • Edirne : 37-41
  • Çanakkale : 36-39
  • Muğla : 36-40
  • Adana : 38-42
  • Antalya : 37-43
  • Kayseri : 30-32

VALİLİK ve BAKAN UYARDI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarısının ardından İstanbul Valiliği açıklama yaparak vatandaşları uyardı. Sıcak hava dalgası nedeniyle, bölgemizde yaşayan kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılarımız ve çocuklarımız başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11 ile 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.

KOCA: DIŞARI ÇIKMAYIN

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan da sıcaklıklara karşı bir uyarı geldi. Bakan Koca sosyal medya hesabından, “Sıcak çarpması vücut sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı, Hipertermi olarak da bilinen ciddi bir klinik durumdur. Yaşlılar ve çocuklar; diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, astım gibi kronik rahatsızlıkları olanlar sıcak çarpması için yüksek risk grubundadır. Bu gruptakilerin gün içinde sıcaklığın yüksek seviyelere ulaştığı saatlerde dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz” ifadelerine yer verdi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.