Tarihçi-Yazar Oğuz Korum, Osmanlı dönemi Alanya’sında yaşanan veba, tifüs, kolera ve sıtma gibi salgın hastalıklardan öğrencileri korumak için uygulanan özel bir yöntemi anlattı. Korum, “O dönemde bir öğretmenin kararıyla Alanya-Kıbrıs arası yolcu ve yük taşıyan mavnalardan 3-4 tanesi hergün denize açılıyor ve öğrenciler salgından korunmak için bu teknelerde eğitim veriliyordu” dedi.

BAŞLARINDAKİ ÖĞRETMEN AKIL EDİYOR

Yaşanan ağır salgınlarda Alanya’da öğrencilerin de hayatlarını kaybettiğini dile getiren Oğuz Korum, “Osmanlının son dönemlerinde şimdi bizim Dönbe diye tarif ettiğimiz Şamlıtepe Medresesi’nde 15-18 yaş arasında çocuklar eğitim görüyor. Veba salgını baş gösteriyor. Başlarında cevval bir müderris var, Kemaloğlu sülalesinden. Çocukları salgından korumak için çareler düşünüyorlar. Mavnalar var o zaman, Alanya’dan Kıbrıs’a hareket eden, yük taşıyan, yük getiren mavnalar var. Mavnalardan 3-4 tanesi denize açılıyor. Halkla iletişimi kesmek için, bulaşıcılığı önlemek için mavnaların içinde eğitim öğretim yapılıyor” dedi..

MEZARLARIN YOĞUNLUĞU O SALGINDAN

Alanyalıların, öğrencileri veba ve kolera salgınından böyle koruduklarını söyleyen Oğuz Korum, “Alanya çok büyük badireler atlatmış. Mahmutseydi türbesinin aşağı tarafında mezarların yoğun olmasının sebebi o dönemde yaşanan veba, kolera salgınından dolayıdır” diye konuştu. Yerel Haberler - Tüm İl ve İlçelerden Son Dakika Haberler Yerel haberler sayfası, Türkiye'nin tüm illeri ve ilçeleri ile ilgili haberleri şehirlere göre düzenlenmiş haber servisidir. TÜM YEREL HABERLERİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYIN...