Antalya'da İddia uğruna 700 çivinin üzerine yattı Antalya'da İddia uğruna 700 çivinin üzerine yattı
Antalya haber...  Aksu ilçesinde havalimanı yakınındaki 260'a yakın rent a car firmasına yönelik Aksu Belediyesi'nin ruhsat vermediği, işletmeleri ruhsatsız oldukları gerekçesiyle mühürlediği gibi sorunlar ve iddialara ilişkin ATSO Başkanı Ali Bahar, 46'ncı Grup Taşıt Kiralama ve İlgili Hizmetler Meslek Komitesi üyelerinin katılımıyla toplantı yapıldı. Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı belediyelerinin bu konuda anlayışlı davrandıkları ve oradaki ruhsat sorunlarının çözüldüğünü belirten ATSO Başkanı Ali Bahar, uzun zamandır Aksu Belediyesi ile bu istişareleri yürüttüklerini, bizzat kendisinin de gittiğini, birçok insanın devreye girdiğini, fakat geldikleri noktada sorunun çözülemediğini kaydetti.

'FİRMALAR ZOR DURUMDA'

Rent a car firmalarının ATSO üyesi ve sektörlere sahip çıkmanın görevleri olduğunu söyleyen Ali Bahar, “Siz üyelerimizin haklarını savunmak bu odanın asli ve birinci görevi. Bugün de bunu gerçekleştiriyoruz. Tabii ki biz de sektörümüzün böyle mağdur olmasını istemezdik. Bütün görüşmeleri yapmamıza rağmen maalesef bu noktadayız. Biz Antalya için 'turizmin başkenti' diyoruz. Bu sektörün en önemli tedarikçilerinden biri taşıt kiralama firmaları. Ve şu anda bu firmalarımız zor durumda. Bir meslek grubunu ruhsat alamaz, çalışamaz hale getirecek idari düzenlemeler maalesef yapılmaktadır" dedi.

'BELEDİYE ONLARIN ORTAĞI DEĞİLDİR'

Toplantı yapılırken Aksu Belediyesi zabıta ekipleri tarafından iş yeri açma ruhsatı olmadığı için araç kiralama firmalarının dükkanlarına mühürleme yapıldığını dile getiren ATSO Başkanı Bahar, “Her yıl her araç başına 5 bin TL talep ediliyor. Hatta günlük kiralama bedeli soruluyor firmalara. Deniliyor ki, 'Sen günlük kaç paraya kiralıyorsun aracını?' Cevap, '1000 TL' dendiğinde, 'Beş günlüğünü de bize vereceksin.' Bizim bir ortağımız olduğunu, araç kiralama firmalarının bir ortağı olduğunu düşünmüyoruz. Belediye onların bir ortağı değildir. Tekrar söylüyorum. Bir meslek grubunu ruhsat alamaz, çalışamaz hale getirecek düzenlemelere acilen son verilmelidir. Bu konuda yürütmeyi durdurma kararı için başvuracağız" diye konuştu.

'TURİST KİRALIK ARACI TESLİM ALAMIYOR'

Rent a car firmalarının yaşadığı bu sorunlar nedeniyle şu anda Antalya Havalimanı'na gelen turistlere kiralık araç teslimi yapılamadığını dile getiren Bahar, “Turist araç teslim alamıyor, anahtar ofiste, evrak ofiste, ofis mühürlü. Turizmin ortasında bu kent imajı için herkese soruyorum, uygun mudur? Bu görüntüler bize hiç yakışmamaktadır. Araç kiralama firmalarımızla ilgili zaten uzun zamandır birçok sorunu konuşuyoruz. Bandrol ücretleri yüksek, dört tane bandrol alıyorlar. Araç fiyatlarını hepiniz biliyorsunuz, ne kadar yüksek olduğunu. Firmalarımız merdiven altıyla, korsanla uğraşıyor. Trafik sigortası yapamıyorlar. Bu bile zor hale geldi. Kasko fiyatları almış başını gitmiş. Hepsi sanki suçluymuş gibi. Bu konuda bir kanun çıkması için zaten uğraşıyoruz. Firmalarımızın sahipleri sanki potansiyel bir suçluymuş gibi sorun yaşıyoruz" dedi.

ARAÇ BAŞI 5 BİN TL İSTENİYOR

Firmaların büro metrekaresine göre bir fiyat belirlenmesi ve bir kereye mahsus tahsis edilmesini öneren Ali Bahar, “Bu paranın da toplamı firma başına 3-5 bin lira arasında. Ve bu bir kere yapılabilir. Peki Türkiye'de hiç örneği olmayan Aksu Belediyesi'nin yapmış olduğu bu uygulamayla araç başına 5 bin lira almak, neresi hakkaniyetli? Bugün 10 araçtan, 5 bin liradan, 50 bin lira bir firmadan alıyor, 500 tane aracı olandan 2,5 milyon lira alıyor. Hatta biz gittiğimizde belediyemizle konuşurken araç başına 1000 lira konuşuluyordu. Şimdi 5 bin lira. Hatta 'biraz daha gelirseniz üzerimize 10 bin yaparız.' Böyle bir söylemi asla ve kata kabul etmiyoruz. Bu konuda yürütmeyi durdurmaya başvuracağız" diye konuştu.

TOPLANTI SIRASINDA 4 FİRMA MÜHÜRLENDİ

Ali Bahar, konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı, Antalya Valisi ve Emniyet Müdürü ile görüşmeler yapacağını dile getirdi. Toplantıya katılan rent a car firmalarının işletmecileri ise şu an bazı esnafın, belediye ekiplerinin dükkanlarında mühürleme işlemine gelmesi sebebiyle toplantıya katılamadığını söyledi. Esnaf, toplantı sırasında 4 rent a car firmasının mühürlendiğini de dile getirdi. Bölgede 260'a yakın rent a car firmasının bu sorunu yaşadığını belirten firma sahipleri, belediyenin talep ettiği ücretleri ödemelerine karşın verilen makbuzların da bağış adı altında olduğunu ve resmi olmadığını savundu. ü ü