
Oğuz, "Oğuzlar firması olarak bakanlığımızın verdiği yetki ile Akdeniz Bölgesi'ne has endemik tür olan 'Galanthus elvesii' kardelenin üretimini 2016'dan beri kendi arazilerimizde yapıyoruz" dedi.
Bakanlık kontrolünde üretim ve ihracat
Geçmişte kaçak yollarla doğadan fazla miktarda kardelen sökülmesinin önüne geçmek amacıyla bakanlığın ihracatçı firmalara bu projeyi sunduğunu aktaran Oğuz, "O yıldan itibaren üreterek bakanlığımızın verdiği kota dahilinde kardelen soğanlarını Hollanda'ya ihraç ediyoruz" diye konuştu.
Kendi arazilerinde 2 milyon 500 bin tohumdan yaklaşık 600 bin adet yumru soğan elde ettiklerini vurgulayan Oğuz, bu üretim modelinin doğanın korunması amacını taşıdığını söyledi. Kardelenlerin hem kökten yavru verdiğini hem de çiçeklerinden oluşan kozalaklarda çok sayıda tohum bulunduğunu dile getirdi.
Çimi Yaylası'nda kardelen talanı ve koruma çağrısı
Yıllarca süren bilinçsiz sökümler nedeniyle Çimi Yaylası'ndaki kardelen soğanlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirten Oğuz, yaylada artık sadece sökülemeyen yerlerde kardelen kaldığını söyledi. Bu nedenle Tarım Bakanlığı'na yaptıkları başvuru sonucunda kardelen soğanlarının doğadan sökülmesinin 5 yıl süreyle yasaklandığını açıkladı ve doğanın kendini toparlaması için bu yasağın uzatılması gerektiğini ifade etti.
Oğuz, firmalarının 2016 yılında 250 kilogram kardelen tohumuyla üretime başladığını ve bugüne kadar 600 binin üzerinde büyük boy ürün elde ettiklerini, elek altı ürünleri ise bakanlık izniyle doğaya geri bıraktıklarını kaydetti.
Çimi Kardeleni'nin üstünlüğü ve bilinçli üretim
En iyi kardelen soğanlarının Çimi Yaylası'nda yetiştiğini vurgulayan Oğuz, bu bölgedeki kardelenlerin fiziki yapısının diğer bölgelerdeki kardelenlere göre çok daha iyi olduğunu söyledi. Tarım İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde bilinçli üretim yaptıklarını ve geçen yıl 2 milyon 500 bin adet kardelen tohumunu toprakla buluşturduklarını dile getirdi. Bu tohumların bu yıl soğana dönüştüğünü ve ihracata hazır hale geldiğini belirtti. Oğuz, tüm firmaları üretime geçmeye davet etti.
Doğal kardelen sökümüne 5 yıl yasak
Akseki'nin Çimi, Çanakpınar ve Sadıklar mahalle muhtarları ile Akseki Belediyesi'nin başvurusu üzerine, doğal "Toros Kardeleni"nin aşırı toplanma nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi yaşaması üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı bölgede 5 yıl süreyle kardelen sökümünü yasakladı. Bakanlık tebliğinde, popülasyonların korunması amacıyla belirli türlerin doğadan toplanamayacağı belirtilerek, izinsiz toplama yapanlara yasal işlem uygulanacağı vurgulandı.
