Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı misafire ev sahipliği yapan turizmin başkenti Antalya aldığı yoğun göç ve buna bağlı trafiğe dahil olan motorlu araç sayısı ile artık kent trafiği özellikle mesai başlangıcı ve bitişinde kentte yaşayanlara çile çektirir hale geldi.

Bu konuyu enine boyuna istatistiki bilgiler ve mini anketle kaleme alıyoruz.

"Antalya'nın üç temel sorunu nedir" diye sorduk. 

Sorunun cevabını Antalya'nın sosyal ve iş hayatına yön veren önemli isimler verdi. 

Tabi ki ilk sırada ortak sorun 'trafik' çıktı. 

Hiç şaşırmadık değil mi?

Whatsapp Image 2024 08 13 At 11.43.30 (1)

Antalya trafiğini anlatan bu önemli fotoğraf için Hurses Gazetesine teşekkür ediyorum

Yazı konusu mevzu 'Trafik' olunca bazı verilere de ihtiyaç vardı.

Antalya İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik'i aradım. Kendisinden Antalya'da mevcut araç ve her yıl trafiğe dahil olan motorlu taşıt verilerini rica ettim. 

Antalya'da kayıtlı 1 milyon 508 bin 113 adet motorlu araç bulunduğunu, trafiğe dahil olan araç sayısında ise bir önceki yıla göre yüzde 8,7 oranında artış olduğu,

Ayrıca kent trafiğin de hareket eden 458 bin 133 adet de motorsiklet olduğunu, bunların da bir önceki yıla göre artış oranının yüzde 17 oranında olduğu anlattı Orhan müdür. 

Antalya aynı zamanda yabancı uyruklu insan göçü alan da bir şehir. Antalya'da yabancı uyruklu şahıslara ait araç sayısı ise 17 bin 721 olarak kayıtlara geçmiş vaziyette. 

Bu rakamlara günübirlik giriş çıkışlar ile başka il tesciline kayıtlı olupta Antalya'da yaşayanları da eklersek vay halimize.

Antalya'da trafiğe kayıtlı araç sayısı bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra 4. sırada yer aldığı. Ayrıca Antalya  motosiklet sayısı ile de İstanbul'dan sonra Türkiye ikincisi durumunda. Bunlar da TÜİK verileridir. 

Trafik sorunu yediden yetmişe kentte yaşayan herkesin şikayetçi olduğu temel bir sorun. 

Antalya'nın temel sorunları çok fazla. Ancak ben kentin sosyal ve ticari hayatına yön veren önemli şahsiyetlere 3 temel sorunun ne olduğunu sordum. Gelen cevapları isimleriyle yayınlamak istiyorum.

Whatsapp Image 2024 08 13 At 11.43.30

İşte o isimler işte cevaplar....

İdris Taş (Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı-Akdeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı)

1 . Trafik
2. İmar ve rant çılgınlığı
3. Hızlı göç ve nüfus artışı

Yusuf Hacısüleyman (Antalya Ticaret ve Sanayii Odası Başkanı-Turizmci):

1. Trafik sorunu,

2. İstihdam sorunu

3. Makul kira düzeyinde konut bulamama sorunu

Kaan Kaşif Kavaloğlu: (Turizmci- Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı) 

1. Ulaşım ve trafik sorunları
2. Fiyat artışlarının her konuda Türkiye ortalamasının üzerinde olması 
3. Alt yapı sorunları 

Ercan Özbek: (İş insanı- Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı)

1. Ulaşım ve Trafik: Antalya’daki karayolları, kavşaklar ve toplu taşıma araçları yoğun göç talebi, deprem sonrası şehrimize yerleşen vatandaşlarımız, yabancı göç sorunu ve turizm sezonu nedeniyle artan nüfus yoğunluğuna bağlı olarak artan talebe karşılık vermekte yetersizdir. Antalya’da akıllı ulaşım sistemleri uygulamaları yapılması gerekmektedir. Kepezüstü, Uncalı ve Meydan (Değirmenönü)’daki kavşakların düzenlenmesi, ana arter yollara sabah ve akşam saatlerinde araç park edilmesinin önlenmesi gerekmektedir. Yurtdışından 3-4 saatte Antalya’ya ulaşan turistin havalimanından otele ulaşması saatler almaktadır. Antalya Limanı demiryolu ağına mutlaka bağlanmalı, Sarısu – Lara - Kundu arasında mutlaka raylı sistem yapılmalı, hatta Döşemealtı ve OSB’ye uzatılmalıdır. Alternatif ulaşım yollarından metronun ve hızlı tren projelerinin bir an önce hayata geçirilmesi şehrimiz için çok kıymetlidir. Kentin ülke demiryolu ağına bağlanması hem yük hem yolcu taşımacılığı adına büyük önem taşımaktadır. Antalya'nın İç Anadolu'ya ve Marmara'ya otoyol ve hızlı trenle bağlanması, Konya – Antalya arası yüksek hızlı tren, Gazipaşa – Antalya arası hızlı tren hattı yapılması gerekmektedir.

2. Plansız Kentleşme, Altyapı Yetersizliği ve Depreme Hazırlıksız Kent: Turizmin getirdiği ek nüfus ve göçün etkisi altında hızlı nüfus artışı kentsel gelişmeyi olumsuz etkilemiştir. Her on yılda bir nüfusu iki katına çıkan kentte uyum, istihdam, sosyal hizmet sorunlarının yanında kentsel fiziksel planlama, altyapı ve çevre sorunlarının giderek ağırlaştığı da gözlenmektedir. Bu durumu ile kent aşırı derece tüketen ve kirleten bir kent olma sürecine girmiştir. Altıntaş bölgesindeki yeni yapılanma ile ortaya çıkan altyapı sorunun giderilmesi acil önem taşımaktadır. Burada yaşayarak gördüğümüz altyapı sorunu bize ders olmalı, imara açılması planlanan Kırcami bölgesindeki altyapı sorunu halledilmeden imara açılmamalıdır. Antalya her ne kadar aktif bir fay hattı üzerinde bulunmasa da Antalyalının deprem konusunda farkındalığı artırılmalı, deprem konusu gündemde tutulmalı, depreme karşı dirençli bir kent vizyonu oluşturulmalıdır.

3. Ara Eleman Sıkıntısı: Sektörel olarak yaşanan işçi krizi giderek büyümektedir. İşverenler Antalya genelinde inşaat, turizm, sanayi ve tarım sektörlerinde ara eleman sıkıntısı çekmektedir.

Ercan Yavaş (İş İnsanı-Antalya İş İnsanları Derneği Başkanı):

Antalya’daki en önemli birkaç sorunu şöyle özetleyebilirim:

1. Çarpık ve Plansız Kentleşerek Obezite Büyüme: Bu büyüme hızla devam ediyor, doğa ve toprak kürleniyor. Su, depolama gibi     ana sorunlar beraberinde getiriyor. Estetik de cabası.

2.Ulaşım ve Trafik: Nüfusun atrtış hızı ve potansiyel turizm sezonda tavan yapıyor. Bu durum yerel halk başta olmaz üzere turistleri de zor durumda bırakıyor. Alternatif çözümler ve alternatif yollar şart görünüyor.

3. Barınma: Fahiş kira ve konut bedelleri bu sorunu doğuruyor. Sürdürülebilir ve planlı şehirleşme şart.

Çevresel Tahribat: Madde 1 ve 3 beraberinde bu sorunu ortaya çıkarıyor. Şehirleşme politikalarıyla kontrol altına alınmalı.

Av.Aziz Çetin (Antalyaspor Kulübü Dernek Başkanı): 

1. Trafik sorunu

2. Falezlerin geleceği,

3. Kaliteli turistin gelmemesinden dolayı turizm esnafının durumu

Muharrem Koç (İş İnsanı-Salı Grubu Başkanı)

1.Ulaşım
2. Altyapı
3. Plansız imarlaşma

Alaaddin Özuzun (Yayıncı-Gazeteci-İş İnsanı):

1. Trafik sorunu

2. Tarihi bölgelere ulaşım sorunu

3. Alt yapı sorunları

Ayla Yüksel (Eğitimci-Emeli) :

1. Antalya’nın doğasını perişan eden çarpık imar sorunu

2. Bu çarpık kentleşmeye dayalı yollar ve ulaşım sorunu 

3. Nereden ve ne şekilde geldikleri belli olmayan yabancılar ve yaratılan problemler 

Ramazan Atılgan (İş insanı) : 

1. Dünya kenti Antalya olarak övündüğümüz ve Turizimin baş kenti olarak adlandırılan güzel Antalyamızın İleriye dönük birinci sorunu. Yol ve ulaşım. Hava limanından inen Yabancılar 500 metre sonra iki şeritli yola mahkum oluyor 
Bu gidişle Alanya ve kaşa ulaşmak mucize olacak. 
- Batıdan  doğuya sahil yolu 
-Çevre yolu 
-Hızlı tren 
-Tramvay. 
-Deniz ulaşımı 
2. Alt yapı  kanalizasyon  v.s
 -ota parklar lar modern ve güvenli 
-yeşil parklar. Her bölge ve semtlere 
-Her semte uygulamalı Teknik ve meslek okulları. 
3. Düzenli planlı konut lar. Dar gelirlere hitabet edecek yeni planlı ve programlı Toki gibi devlet destekli konutlar.  Çevre ve dokuyu koruyacak yerlerde yerleşim alanları yapmak. 
 

Av. Lale Hesenova: (Azerbaycan Halklar Dostluğu Derneği Başkanı)

1. Şehir merkezi trafik sorunları ve ilçelere ulaşım sıkıntısı

2. Çarpık yapılaşma, alt yapı sorunları

3. Kiraların yüksekliği 

Hüseyin Bodur(İş İnsanı): 

1. Trafik yoğunluğunun giderilmesi,

2. Kamu kurum ve kuruluşlarının rüşvet sarmalından arındırılması,

3. Aşırı göç ve mülteci sorunu

Şenay Kurcebe (İş Kadını-Turizmci): 

1. Trafik

2. Turizmde Kalite ve Sahillerin hem temizlik hem güvenlik nedeni ile gece kapatılması gerekir.

3. Sabit pazarlar olmalı  ve sahiller Kaleiçi ve Konyaaltı sahil araç trafiğine kapatılıp nostaljik shutellar ring yapmalı

Biz sorduk Antalya'nın önemli isimleri cevapladı. Gelen cevapları aynen geldiği gibi yukarı da paylaştım. Kente yön verenler ile kentin yaşayanları farklı düşünmüyor. Her gün gündeme taşımamız için onlarca mail, mesaj ve telefon alıyoruz.

Kenti yönetenler bu trafiği görmüyor mu? Elbette senin benim gördüğümü yaşadıklarımızı onlar da görüyor.

Peki sorunun muhatapları bu sorunların çözülmesi için ne gibi çalışmalar yapıyor herkes gibi bende merak ediyorum.  

Görüyoruz ki, başta 'Trafik' olmak üzere onlarca sorun çözüm için kenti yönetenlerden ilgi bekliyor. 

Şimdi buradan özellikle Antalya Büyükşehie Belediye Başkanı Muhittin Böcek'e sormak istiyorum. 

Her geçen gün içinden çıkılması güç haline gelen Antalya kent trafiği ile ilgili geride kalan 5 yılda ne yaptınız, gelecek için planlarınız nedir ne yapıyorsunuz? 

Antalyalılar sorunları sıraladı. Haydi siz de bu sorunlarla ilgili neler yaptığınızı ve yapacaklarınızı gönderin de yayınlayalım. 

Daha önce kaleme aldığım yazılarda da altını çizdim, bir kez daha bugün hem de altını kalın çizgilerle çizerek yazıyorum, 

Antalya her yıl sadece 3 milyon yerleşik, 15 milyon yazlık misafire hizmet eden değil, 90 milyona dayanan Türkiye nüfusuna hizmet üreten bakan bir şehirdir.

Antalya'nın sorunları her geçen gün üst üste katlanarak geliyor.

Bu sorunları çözmekle mükellef yerel yönetimler  kusuruma bakmasınlar ama ranta dönük çalışmalar ve ağırlıklı olarak güreşler, festivaller, gezi tozu misafir ağırlamakla günlerini geçiriyorlar. 

Antalya'nın sorunları asla ıskalanacak sorunlar değil. 

Haydi artık Antalyalılar sizlerden bu sorunların kalıcı çözümü için radikal adımlar atmanızı bekliyor.