Antalya haber... Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Antalya Kitap Fuarı, “İnsan Olmak” temasıyla kitapseverlerle buluştu. 25 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında açık kalacak fuarın açılış törenine; Tarihçi, Akademisyen ve Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya Emniyet Müdürü İlker Arslan, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis ve Encümen üyesi Büşra Dirgen Özdemir, çok sayıda ilçe belediye başkanı ve davetliler katıldı.
“Osman Hamdi arkeologdur ama bu Antalyalara her yere kadar müze kuran Cumhuriyetin arkeolojisidir. Bu memleketin en büyük zenginliği turizm değildir. Önce tarihidir, arkadan coğrafyasıdır. Bunlara herhalde kitap bu şuuru verir. Talihliyiz, her zaman için bizi anlayan idareciler geçti buradan. Çok önemli bir coğrafya. Biraz etrafı gezerseniz görürsünüz.”
“Ziya Gökalp'in millet tanımında ortak kültür, ortak gelecek tasavvuru, ortak ahlak ve ortak estetik anlayışı var. Atatürk de bu düşüncenin meyvesi olarak 'Ne mutlu Türk'üm diyene' dedi, kuruluş formülünü açıkladı.”Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın üniversite 3. ve 4. sınıfta dersine girdiğini dile getiren Vali Hulusi Şahin, “Konuğumuz İlber Ortaylı hocamız Türkiye'nin hocası ama benim gerçekten hocam. Mülkiye'de 3 ve 4. sınıfta dersini alma şerefine erdiğim hocamız, Türk İdare Tarihi dersine geliyordu. Bunu size anlatmam lazım, 35 sene öncesinde olan hadise bugün bile hatırımda. Vizeye gireceğiz, vize öncesinde Türk İdare Tarihi dersinde 'Böyle idarecilik olmaz, önce coğrafya bileceksiniz' dedi ve sınavda harita sordu. İyi bir entelektüel, iyi bir idareci, iyi bir doktor, iyi bir mühendis, iyi bir öğretmen olur. Ne olursanız olun, iyi bir okur olmanız lazım. İşte bu kitap fuarı bu işe yarar” dedi.
“SAHİLLERİMİZ BİZE BİLE YETMİYOR”
Fuarın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. İlber Ortaylı konuşmaya, geçtiğimiz yıllarda da kitap fuarına katıldığını hatırlatarak etkinliği Antalya için bir ilerleme olarak gördüğünü aynı ilgiyi tiyatro salonları, opera ve orkestra etkinliklerinde de görmek istediğini söyleyerek başladı.Prof. Dr. İlber OrtaylıAntalya'nın birçok şehirden vatandaşın yerleşimiyle toplama bir şehir olduğunu belirten Ortaylı, “Türkiye'nin dört tarafından ama özellikle büyük şehirlerden emeklilik veya sağlık nedeniyle Antalya'ya yerleştiler. Burasını turizm merkezi olarak göremeyiz ve inşallah da bugünkü turizm anlayışından çıkar. Sadece çok paralı az sayıdaki turistlerin yeri olur. Zira vatanımızın, kitleli turistleri barındıracak kadar geniş ve imkanlı bir yer olmadığını unutmamamız lazım. Burası ne Yunanistan ne İtalya ne İspanya. Sahillerimiz bize bile yetmiyor. Ekilecek arazilere otel yapamayız, bu çok açık bir şey. Çünkü aynı zamanda da bereketli bir yurt, kendimizi beslememiz lazım” diye konuştu.
“BİZE BİLİNÇLİ KİTLE LAZIM”
Konuşmasına Antalya'nın coğrafi özelliklerine değinerek devam eden Prof. Dr. İlber Ortaylı, şöyle devam etti:“Hepinizin bir an bile unutmaması gereken şey; ne İspanya, Roma İmparatorluğunun kuzeyindeki büyük kıtaları, ne İtalya İmparatorluğu'nun merkezi, ne de Helenizmden beri Yunanistan, Türkiye'deki kadar asar-ı atikaya sahip. Bizim amfitiyatrolarımızın sayısı bile bu üç memleketinkinden daha fazla.Batınızda Demre'de yani eski Myra'da muhteşem bir tiyatro daha ayağa kalkıyor. İnşallah oralarda da orkestra konserleri dinleyeceğiz. Bu taraf dolu, Roma İmparatorluğu'nda görünmeyen çok istisnai bir şey, Romalılar ve Yunanlılar dağlarda oturmaz. Bir tek burada Likya'da ve Pisidya'da dağda oturuyorlar. Etrafımızdaki Termessos, Sagalassos ve diğer başka Andriake gibi şehirler, limanlarımız öyle. Bunların korunması, bilinmesi için bize bilinçli kitle lazım. Gençlerimizi bu konuda eğitmek gerekiyor.”“BU MEMLEKETİN EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİ TURİZM DEĞİL”
Cumhuriyet rejiminin kültür ve sanata katkılarının altını çizen Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuşmasını şu şekilde tamamladı:“Osman Hamdi arkeologdur ama bu Antalyalara her yere kadar müze kuran Cumhuriyetin arkeolojisidir. Bu memleketin en büyük zenginliği turizm değildir. Önce tarihidir, arkadan coğrafyasıdır. Bunlara herhalde kitap bu şuuru verir. Talihliyiz, her zaman için bizi anlayan idareciler geçti buradan. Çok önemli bir coğrafya. Biraz etrafı gezerseniz görürsünüz.”
Antalya Valisi Hulusi Şahin
“NE OLURSANIZ OLUN; İYİ BİR OKUR OLMANIZ LAZIM”
“Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine yönelik terör saldırısını kınayarak konuşmasına başlayan Antalya Valisi Hulusi Şahin, Türk milletinin çok sağlam temellere oturtulmuş bir ideolojiyle kurulmuş bir devletin sahibi olduğunu ifade ederek başladı. Fuar açılışı öncesinde, Ziya Gökalp'in vefatının yüzüncü yılı münasebetiyle Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen bir etkinliğe katıldığını açıklayan Şahin, şöyle devam etti:“Ziya Gökalp'in millet tanımında ortak kültür, ortak gelecek tasavvuru, ortak ahlak ve ortak estetik anlayışı var. Atatürk de bu düşüncenin meyvesi olarak 'Ne mutlu Türk'üm diyene' dedi, kuruluş formülünü açıkladı.”Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın üniversite 3. ve 4. sınıfta dersine girdiğini dile getiren Vali Hulusi Şahin, “Konuğumuz İlber Ortaylı hocamız Türkiye'nin hocası ama benim gerçekten hocam. Mülkiye'de 3 ve 4. sınıfta dersini alma şerefine erdiğim hocamız, Türk İdare Tarihi dersine geliyordu. Bunu size anlatmam lazım, 35 sene öncesinde olan hadise bugün bile hatırımda. Vizeye gireceğiz, vize öncesinde Türk İdare Tarihi dersinde 'Böyle idarecilik olmaz, önce coğrafya bileceksiniz' dedi ve sınavda harita sordu. İyi bir entelektüel, iyi bir idareci, iyi bir doktor, iyi bir mühendis, iyi bir öğretmen olur. Ne olursanız olun, iyi bir okur olmanız lazım. İşte bu kitap fuarı bu işe yarar” dedi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Büşra Dirgen Özdemir