Seyfi GÜL/ FOÇA (İzmir), (DHA)- KOSOVA Cumhuriyeti Başbakanı Albin Kurti, İzmir'in Foça ilçesini ziyaret etti. Ziyaretin, 151 yıllık tarihi geçmişi bulunan Foça Belediyesi'nin ilk kadın başkanı olarak seçilen Kosova kökenli Saniye Bora Fıçı'yı kutlama ve tanışma amaçlı olduğu açıklandı.

Kosova Cumhuriyeti Başbakanı Albin Kurti ve beraberindeki Kosova Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Agon Vrenezi, İstanbul Başkonsolosu Suzan Novobrdalija, İzmir Fahri Konsolosu Muharrem Toprak'ın da bulunduğu heyet, öğle saatlerinde Nihat Dirim Barış ve Demokrasi Meydanı'nda Saniye Bora Fıçı tarafından karşılandı. Belediye binasında asılı 'Ne Jeme Vellezer- Biz Kardeşiz' ve 'Mire Se Vini Ne Foça- Foça'ya Hoş geldiniz' pankartlarıyla karşılanan heyet, ziyaretine belediye binasında devam etti. Saniye Bora Fıçı, burada, Priştineli olduğunu belirten Başbakan Kurti'ye, kendi ailesinin de Priştine'ye 8 kilometre mesafedeki küçük bir yerleşim biriminden Türkiye'ye göç ettiğini ama yüzyılı aşkın bir süredir kültür ve geleneklerini unutmadan yaşamlarına devam ettiklerini ifade etti.

İLÇEYE YABANCI BAŞBAKAN DÜZEYİNDE İLK ZİYARETÇİ

Saniye Bora Fıçı, ilçenin yabancı başbakan düzeyinde ilk kez ziyaretçi ağırladığını ve bundan onur duyduğunu belirtti. Fıçı, "Kosova ile ilçemizin ekonomik ve turistik değerleriyle iyi ilişkiler kurmak isteriz. Gerenköy'ümüz, Foça'mız Kosova ve Arnavut kökenli birçok kişiye yurt olmuştur. Yetiştirdikleri ürünlerin, yaptıkları yemeklerin birçoğunu hala Arnavutça isimleriyle de anarlar, sunarlar. Kosova'yla paylaşacağımız marka olmuş çok özel yoğurdumuz, Gerenköy domatesimiz, Horoz fasulyemiz, zeytinimiz, zeytinyağımız gibi birçok ürünümüz var. Kardeş kentler, kardeş belediyeler oluşturarak kültürel değerlerimizle daha da yakınlaşabiliriz. Sizleri tatillerinizde ilçemizde ağırlayarak turizmimizle de tanıştırabiliriz" dedi.

'KOSOVA KÖKENLİ BAŞKANLA GURUR DUYDUK'

Kosova Başbakanı Albin Kurti, iki aya yakın bir süredir Türkiye ile yoğun bir diploması trafiği yaşadıklarını ve her konuda iş birliği yapmak için hazır olduklarını belirtti. Ticaret hacmini en kısa sürede 1 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini belirten Kurti, "Buraya Kosova kökenli, Arnavut kökenli bir kardeşimizin belediye başkanı olarak seçildiğini duyunca gurur duyduk. Programımızda özel bir yer açtık ve kendisini kutlamaya geldik. Foça ve Türkiye ile kardeşlik duyguları içinde çok iyi ekonomik ve kültürel ilişkilerimiz var. Bunları daha da geliştirmek istiyoruz" dedi.

İYİ Parti'den TBMM'ye 'Bozkurt' teklifi İYİ Parti'den TBMM'ye 'Bozkurt' teklifi

Konuk heyet, karşılıklı hediyeleşme ve ikramların ardından belediyeden ayrıldı. Uğurlama sırasında bazı vatandaşlar ise Başbakan Kurti'ye, 'Ben de Arnavut’um. Hoş geldiniz. Güle Güle'" diyerek el sıkıştı. (DHA)

Kaynak: dha