UYUMDER Yönetimi vatandaşlar ile velilerin uyuşturucuya karşı bilinçlenmesi amacıyla online toplantılar düzenleniyor. Salgın nedeniyle internet üzerinden yapılan toplantılarda Türkiye’de uyuşturucu kullanımının çok yüksek oranlara ulaştığı belirtilerek, uyuşturucu kullanan gençlerin nasıl anlaşılacağı yönünde bilgiler veriliyor. UYUMDER Kurucusu Yaşar Erbil Türkiye’de uyuşturucunun çok hızlı bir şekilde yayıldığını belirterek, ailelerin çok dikkatli olmaları konusunu ısrarla vurguluyor. AİLELER DE YAŞADIKLARINI ANLATIYORLAR Zehir tuzağına düşen gençlerin tedavileri konusunda önemli adımlar atan Isparta merkezli Uyuşturucu Bağımlılıklarla ve Alkolizmle Mücadele Derneği (UYUMDER) Kurucusu ve aynı zamanda Tekvando Milli Takım Antrenörü olan Yaşar Erbil yaptığı online toplantılarda vatandaşlar ile velilere önemli bilgiler veriyor, uyuşturucu illetine yakalanan gençlerin aileleri de yaşadıkları o zor günleri anlatıyor. Çocuklarını uyuşturucu batağından çekip çıkarmak için büyük mücadele veren ailelerin anlattıkları toplantıya katılanları üzüntüye boğarken, UYUMDER Başkan Yardımcısı Yaşar Erbil’de uyuşturucu bağımlılığının nasıl anlaşılacağını yönündeki ipuçlarını vatandaşlarla paylaştı.

İŞTE ÇOCUĞUNUZDA DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DEĞİŞİMLER

Yaşar Erbil uyuşturucu kullanan gençlerin şu değişimlerden anlaşılabileceğini söyledi. 1- Bilinen tıbbi bir rahatsızlığı yoksa ama günden güne erircesine zayıflıyorsa. 2- Burnu sürekli akıyor ve elinden peçete eksik olmuyorsa. 3- Sigara kullansın veya kullanmasın odasında, yanında 3 tane çakmak bulunduruyorsa. 4- Tuvaletten, duştan 15-20 dakikadan önce çıkmıyorsa. 5- Cebinde veya odasında alüminyum folyo bulunduruyorsa. 6- Evden yaptığı küçük hırsızlıkları giderek büyütüyor, halı ve beyaz eşyaları götürüp satıyorsa. 7- Sürekli yalan söylemeye başladıysa. 8- Ders notları düşmeye başladıysa. 9- Ailesine giderek düşman gibi davranmaya başladıysa. 10- Sizi ikna etmek için her şeyi inkar etmeye başladıysa. 11- Eklem yerlerinde çıkan sivilceye benzer yaralar ve kaşıntı.

BİRBİRLERİNİ SALGILADIKLARI KOKUDAN TANIYORLAR

Yaşar Erbil, uyuşturucu kullanan gençlerin sürekli uyuduğunu ve uyuşturucudan başka bir şey düşünmediğini de sözlerine ekleyerek, “Birbirlerini tanımak için dar paça pantolon giyerler, saçlarını apaçi modeli yapıp, vücutlarına dövme yaptırırlar. Elbette sadece bu üçü varsa bunu kullanmayan gençler de yapıyor olabilir. Ancak bunlara da dikkat etmek gerekiyor. Arkadaşlıklarına çok önem veriyorlar ve birbirlerini kokularından bile tanıyorlar. Uyuşturucu kullanan gençler neredeyse salgıladıkları o kokuyu 100 metreden alır ve birbirlerini tanıyorlar. Eğer aileler çocuklarında bu değişileri görürlerse tuvalete bile gitmesine izin vermeden Amatem’de tetkiklerini yaptırmalılar. Tahlilde vücutlarında uyuşturucu bulunmasın diye özel yöntemleri dahi var. Bu nedenle tuvalete gitmelerine dahi izin vermesinler diyorum” dedi.

GENÇLERİMİZİ KURTARMAK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Yaşar Erbil günümüzde Türkiye’nin terör sorununun çözülmek üzere olduğunu, giderek büyüyen uyuşturucu olayının ülkenin en büyük sorunu olarak görülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Erbil, UYUMDER olarak kendilerine getirilen uyuşturucu bağımlısı gençleri tamamen doğal yöntemlerle tedavi ettiklerini ve tekrar yaşama kazandırdıklarını da dile getirdi. [caption id="attachment_195314" align="alignnone" width="646"] UYUMDER kurucusu Yaşar Erbil[/caption]