Antalya haber...  Başkan Lale Hesenova liderliğinde biraraya gelen Azerbaycan Halklar Dostluğu Derneği, Girdev Yaylasında buluştu. Burada doğanın eşsiz güzelliğine hayan olan dernek üyeleri,  samanyolu ve yeni doğan yıldızları daha yakından izleme fırsatı buldu.

GİRDEV YAYLASI NEREDİR?

Muğla ili Seydikemer ilçesi sınırları içinde yer alan Girdev Yaylası ve gölü gökyüzüne yakınlığı ile bilinir. Gezip görenlerin anlattığına göre göre insanda detoks etkisi yaratıyor. Adete bağımlılık yapan Girdev Yaylası, doğayı içinde barındığı gibi tarihe de ışık tutuyor. 1800 metre yükseklikte yer alan Girdev Yaylası, yaz aylarında çok sayıda yerli ve yabancı turistin akın ettiği huzurlu bir alan olup, yaylada bulunan göl ise, ilçenin tek gölü olup Dünya’nın önemli kuş alanları listesinde yerini almaktadır. Bu göl, yaklaşık 900 hektarlık bir alan kaplamaktadır. Burada tespit edilen 128 kuş türü  ve 50 bitki türü hayat bulmaktadır. Her yıl birçok yabancı kuş gözlemcisini misafir eder. Burada yer alan doğal güzelliğe ve temiz havaya sahip Girdev Yaylasını ve gölünü mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir mekanlardan biridir. Girdev, son yıllarda önemli bir astronomik gözlem merkezi haline gelmiştir. Yaylanın rakımı yüksek olduğundan, gökyüzü gözlemcileri bulutsuz yaz gecelerinde astroid ve meteor geçişlerini, samanyolu ve yeni doğan yıldızlarını daha yakından izleme fırsatı bulur. Deniz seviyesinden yaklaşık 1730 metre yüksekte yer alan Girdev Yaylası Eren Dağının Oğlankayası, Çukur, Yaylım, Asar ve Hacıçıkığı tepelerinin çevrelediği çanağa konumlanır. Belki de bu nedenle yörede yaşayan yerel halk tarafından “etrafı dumanlı ortası çimenli, kırk kurnalı üç turnalı zirzop yaylası” olarak anılır.

ÖNEMLİ BİR YAŞAM ALANI

Doruklardan gelen su kaynakları, gölü ve aldığı yağış nedeniyle yaz sonuna dek önemli bir yaşam alanıdır. Ortasında yer alan gölün büyüklüğü, mevsime göre değişkenlik gösterir. Göl çevresinde farklı köylerin kullandığı mezralar yer alır. Nemsiz, kuru bir havaya sahip olması nedeniyle yaz aylarında kamp yapmak için idealdir. Göl kıyısında ayrıca bir konaklama tesisi bulunur. Girdev Yaylası göl seviyesinden yaklaşık 400 metreye varan yüksek tepeleriyle yamaç paraşütü, trekking, hiking, kampçılık, sportif balıkçılık gibi keyifli doğa sporları için elverişlidir.

GİRDEV YAYLASI'NA NASIL GİDİLİYOR?

Girdev Yaylası ve Gölü, Muğla’nın Seydikemer ilçe sınırında bulunur. Fethiye - Antalya karayolunun 74. kilometresinde Seki Beldesine ayrılan yola girildikten sonra Seki Belediyesi’nin elma heykelinin bulunduğu kavşaktan sağa doğru dönen yola girilince Temel Köyüne varılır. Temel Köyü içinden sola ayrılan yola girilerek Döğer Yaylasını takiben Kıncılar yaylasına ve en sonunda da Girdev Yaylasına ulaşılır.  Yaklaşık 1800 m . rakımda yer alan Girdev’e dik ve taşlı bir inişle Girdev Gölüne varılır. Bahsi geçen göl oldukça sığ olup dört tarafı tepelerle çevrili bir çukur şeklindedir ve çevresinde geniş otlaklar bulunmaktadır.

LİKYALILAR DÖNEMİNE DE IŞIK TUTAR

Seydikemer ilçesi sınırlarındaki sıcak havalardan bunalanların nefes aldığı oksijenin çok ve temiz olduğu bir yerleşim yeridir Girdev Yaylası. Girdev ve çevresinin, Likya döneminde Xanthos Vadisindeki şehirlerin yazın göç ettikleri bölge olduğu rivayet edilmektedir. Likyalılardan sonraki zamanlarda yüzyıllarca Fethiye sahil köylerinin göç ettikleri yaylalardan birisi olmuştur. Çeyrek asır öncesine kadar bölgeye sahil köylerinden 200’ü aşkın ailenin geldiği bilinmektedir. Bölgeye yapılacak bir yol ulaşımı oldukça kolaylaştıracağı gibi kavimlerin yüzyıllarca göç ettikleri muhteşem yaylalar meydana çıkacaktır. [caption id="attachment_446917" align="alignnone" width="640"] Üç kadın kabartması bulunan kapaksız lahit.[/caption] İncealiler Köyü’ndeki Oinoanda antik kentinin dış mahallesi sayılan ve Tlos – Ksanthos kentlerine geçiş noktasında bulunan Girdev Yaylası, hâlâ o tarihi ve kültürel dokunun izlerini taşıyor geçmişten günümüze. Bize yüzyıllar öncesinden haber veren kalıntılar sadece kırık dökük lahitlerle sınırlı ne yazık ki. Aslan kapaklı lahitlerin bir kısmı bugün Fethiye Müzesi’nde sergileniyor. Harabeleri süsleyen etkileyici tek antik eser, ön yüzünde “üç kadın” kabartması bulunan kapaksız bir lahit. Yaylanın ortasında yer alan geçmiş zamanın agorası, yazları yaylacıların ihtiyaçlarını giderdikleri bir pazar alanı olarak kullanılıyor bugün. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.