Kakava Şenlikleri öncesi oteller doldu Kakava Şenlikleri öncesi oteller doldu
Türkiye turizminin başkenti Antalya'da sezonun 6-7 ay ile sınırlı olması turizm sektöründe çalışacak olan gençleri başka iş kollarına yöneltiyor. 2023 turizm sezonunda 15 milyon 680 bin yabancı turist ağırlayan Antalya , yaklaşık 711 bin yatak kapasitesi ile 300 bin turizm çalışanı istihdam ediyor. Bunun 133 binini yaklaşık 300 bin yatak kapasitesi ile konaklamada Manavgat istihdam ediyor.

6 AY İŞSİZ GEZENE KİM İŞ VERİR?

Abdurrahman Büyükkesin'in haberine göre;  Antalya Side Apart, Hotel, Motel, Butik Otelleri ve Pansiyoncular Birliği Platformu Başkanı Mehmet Çelikten, Antalya turizminin hatta Türkiye turizminin en önemli sorununun turizmi 6-7 ay ile sınırlı olması nedeni ile turizm çalışanlarının 6 ay çalışıp 6 ay çalışmamasına bağlı gençlerin turizm sektörünü sürdürülebilir bir iş kolu görmemesi olduğunu söyledi. Sideli otel işletmecisi Mehmet Çelikten,'' Turizm sektöründe çalışan gençler , 6 ay işsiz kalınca turizm sektöründe çalışmayı br iş kolu olarak görmüyor. Turizm sektöründe 6 ay işsiz gezene kim kız verir diyerek başka bir iş koluna giriyor. Tabii birde gençler 6 ay sigorta primim olmazsa ben ileride nasıl emekli olacağım düşüncesinden otellerde ne kadar kalifiye eleman olursan ol iş değişikliğine gidiyor.

YÜZDE 93'Ü 5 İLA 6 AY İŞSİZ KALIYOR

Türkiye turizminin başkenti Antalya'da 20 Kasım deyince otellerin yüzde 95'i kapandığına dikkat çeken Sideli turizmci Mehmet Çelikten, şunları anlattı: ''Kapanmayan Antalya Serik'te Belek ve Kadriye Bölgesinde bulunan golf oteller. Bunun dışında tüm oteller kapanıyor. Antalya'da otellerde çalışan yaklaşık 300 bin turizm çalışanı yüzde 93'ü beş ile altı ay arasında işsiz kalıyor. Turizm sektöründe çalışan gençlerde 6 ay yatıp 6 ay çalışmayı bir iş kolu olarak görmediği için bir sezon sonra hatta uzun yıllar turizm çalışma tecrübesi olan eleman başka bir iş koluna giriyor.”

10 YILDA HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

Antalya'da turizm sezonu kademeli olarak 7'den 10 aya oradan da 12 aya çıkmadan otellerin kalifiye eleman bulma sıkıntısı her sezon başı sürecektir. Her sezon bitiminde aynı söz söyleniyor; bu sezon ekim ayında havalar güneşli geçti sezon uzadı gibi palavra sözler var. Sezonun uzadığı falan yok. Antalya Side'de 30-35 yıldır sezon 20 Kasım'da kapanır ve 1 Mayıs yada 15 Mayıs gibi açılıyor. Turizm yörelerinde aynı konseptte otel yapımı ile turizm sezonu 6-7 aydan öte çıkamaz. Kongre, fuar,sağlık, spor, bisiklet oteli, doğa sporları ve golf oteli turizmi yatrımlarına öncelik vermeli. Almanya kongre ve fuar turizmine bağlı her yıl ülkesine milyonlarca turist çekiyor. Manavgat'ta 250'ye yakın beş yıldızlı otel var kongre turizmine hizmet veren ise sadece iki otel var. Otel konseptleri hep aynı tip. Bu yanlışlığı 10 yıl önce ilk dikkat çeken eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay olmuştu. 10 yıl içinde hiç bir değişen olmadı aynı tas aynı hamam '' diye konuştu. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.