Özellikle anne olmak isteyen kadınlar için büyük önem arz eden folik asit, eksikliğinde birçok olumsuzluğu da beraberinde getirir. Hamile olduğu sırada folik asit eksikliği çeken bir kişide veya bebekte doğum sonrasında sağlık açısından kalıcı hasarlar meydana gelebilir. Peki nedir bu folik asit? Folik asit eksikliğinde ne olur, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir?

FOLİK ASİT  NEDİR?

Folik asit ismini “folium”dan alır. Folik asit suda eriyen B grubu vitaminlerden bir tanesidir. Hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan DNA hasarlarının onarılması açısından önemli bir vitamindir. Folik asit kan yapımı konusunda yadsınamaz bir değere sahiptir.

NE KADAR FOLİK ASİT ALMALIYIZ?

Yetişkinlerde folik asit için önerilen günlük alım miktarı 0.4 mg (400 mcg)’dır. Eğer yüksek dozda folik asit alınırsa B12 vitamini eksikliğinin tanısı zorlaşabilir.

FOLİK ASİT NE İŞE YARAR?

Folik asit, vücudumuzun besinleri parçalamasına ve enerjiye dönüştürmesi konusunda önemli rol oynar. Folik asit ve folat, birbirinin yerine kullanılan terimlerdir ancak aynı anlama gelmezler. Folat, gıdalarda doğal olarak bulunan besin maddesidir, folik asit ise takviyede kullanılan folatın sentetik versiyonudur.

FOLİK ASİT EKSİKLİĞİ NELERE YOL AÇAR?

Folik asit eksikliğinde kişide halsizlik, yorgunluk, nefes darlığı, deride solgunluk gibi belirtiler görülür. Folik asit eksikliğinde aynı zamanda ağız kenarında çatlaklar da meydana gelebilir. Folik asit eksikliği depresyona da yol açabilir. Bu durumda ciddi psikolojik sorunların da yaşanması muhtemeldir. Folik asitin yaygın belirtileri şu şekildedir: – Yorgunluk – Enerjisizlik(letarji) – Baş dönmesi, Bayılma hissi – Kolayca nefessiz Kalma Daha az görülen belirtileri ise şu şekildedir: – Baş ağrıları – Kalp atışının kolayca hızlanması (çarpıntı) – Tat duyusunun değişmesi ve azalması – Kulaklarda çınlama – Solgun görünüm – Ellerde uyuşma – Ayaklarda uyuşma – Depresyon

FOLAT EKSİKLİĞİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Eğer folik asit eksikliği teşhisi konmuşsa doktorunuz size ek folik asit tüketmenizi önerecektir. Tipik olarak oral folik asit (günde 1 ila 5 mg) folat eksikliğini tedavi etmek için yeterlidir. Oral ilaçları tolere edemeyen hastalar için intravenöz, subkütan veya intramüsküler folik asit formülasyonları kullanılabilir. Eğer eksiklik tedavi edilirse ek folik asit kullanımına devam edilmez. Folik asit eksikliği çeken kişiler bol bol meyve ve sebze tüketmelidir.

HANGİ YİYECEKLER FOLİK ASİT BAKIMINDAN ZENGİNDİR?

– Kuşkonmaz – Brokoli – Yeşil yapraklı sebzeler – Bamya – Karnabahar – Lahana – Brüksel lahanası – Karnabahar – Ispanak – Pancar – Turunçgiller – Papaya – Kivi – Avokado – Mercimek – Fasulye – Bezelye – Kereviz – Yumurta sarısı – Süt – Portakal – Sığır karaciğeri – Böbrek