Türkiye'de doğal gaz merkezi planına ilişkin yeni mesajlar verdi. Putin dün başkent Moskova'da Rus Enerji Haftası kapsamında yaptığı konuşmada Avrupa'ya sevkiyat için doğal gaz merkezi kurulabileceğini söylerken adres olarak Türkiye'yi göstermişti. Bugünkü konuşmasında da gaz tedarikinde Türkiye'nin güvenli güzergah olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin önemini vurgularken "Birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir" diye konuştu. Öte yandan Astana'da gerçekleşen Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi. İki liderin önemli mesajlar verdiği görüşme 1.5 saat sürdü.

"TÜRKİYE'Yİ DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ YAPMAK İSTİYORUZ"

Doğalgaz tedarikinde Türkiye'nin en güvenli güzergah haline geldiğini belirten Putin ise şunları söyledi: ''Nükleer santral çalışması planlandığı gibi gidiyor. Gaz tedarikinde Türkiye en güvenli güzergah haline geldi şu an. Avrupa'dan çok daha güvenli güzergah haline geldi. Türkiye, Avrupa Birliği'ne gaz sağlamanın en güvenilir yolu olabileceğini kanıtladı. Dün Rusya Enerji Haftası’nda enerji bakanınız ve BOTAŞ ile müzakereler yaptık. Bir gaz boru hattı daha inşa etme niyetimiz var. Türkiye’yi dünyanın en büyük gaz merkezi haline getirme niyetimizi belirledik. Bu merkezin çalışması sayesinde hem tedarik hem de fiyat belirleme konusunda güzel bir platform olacaktır" dedi.

"DÜNYADA FARKLI BİR SES GETİRECEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahıl koridoru anlaşmasını güçlendirmeleri gerektiğini belirterek ''Rusya tahıl ve gübresinin Türkiye üzerinden az gelişmiş ülkelere naklini yapma konusunda kararlıyız" dedi. Akkuyu Nükleer Santrali'nin önemine dikkat çeken Erdoğan, ''Akkuyu'nun birinci türbininin önümüzdeki yılın ilk yarısında açılması dünyada farklı bir ses getirecektir" ifadesini kullandı.