Meksika, Belçika ve Polonya'da sahte COVID-19 aşıları ortaya çıktı. Üretici Pfizer, kendi markası altında satılan Biontech aşısının sahte dozlarını tespit etti. Sahte aşıların özellikle aşıya ulaşamayan Afrika ülkelerine fahiş fiyattan gönderildiği ve sonunda özledikleri bir COVID-19 aşısına sahip olduklarına inanan ve bunun için de yüksek bedel ödeyen insanların dolandırıldığı ortaya çıktı.

FLAKONLARI KARALAYIN, KUTULARI YIRTIN

Pfizer firması, ele geçirilen sahte aşıların yaba dışı yollarla üretilen zararsız kimyasallar olduğunu tespit etti. Çalıntı flakonların serum fizyolojik ile doldurulduğu ve piyasaya sürüldüğü belirtiliyor. Belçika’dan da internet üzerinden sahte aşı satıldığı ve bu nedenle devreye giren yetkililerin, kullanılmış flakonların (içinde toz veya sıvı halde ilaç bulunan tepesi lastik tıpalı şişecik) ve kutularının tahrip edilmesini istedikleri ifade edildi.

PARLAK RENKLİ SOĞUTUCULARDA GİDİYOR

Meksika’da bir klinikte 80 kişiye sahte aşı uygulandığı, ancak kimsenin zarar görmediği tespit edildi. Belçika’dan da dünyanın çeşitli ülkelerine internet üzerinden sahte aşı satıldığı, Meksika ve Polonya’nın da bu kirli ticaretin merkez üslerinden biri olduğu ifade ediliyor. Sahte aşı üreticilerin gerçek flakonları kullandığı ancak karton kutuları kendilerinin bastığı ve gerçekmiş gibi parlak renkli soğutucularda gönderliği ifade ediliyor.

KUTULARA SAHTE SERİ NUMARASI BASILMIŞ

Sahte aşıların da sonradan üretilen karton kutuların üzerine basılan gerçek dışı son kullanma tarihleri ve seri numaralarından tespit edildiği gelen bilgiler arasında. Dolandırıcılık, Pfizer'in küresel güvenlik başkanı Lev Kubiak için de sürpriz olmadı. Basına verdiği demeçte, "Çok sınırlı bir arzımız var, biz hızlandıkça ve diğer şirketler aşı alanına girdikçe artacak bir arz. Bu arada, suçlular için mükemmel bir fırsat var" dedi.

SAHTE NEGATİF PCR TESTİ DE HEDİYE

Polonya'nın Polsat yayın kuruluşuna göre, geçtiğimiz günlerde Katowice şehrinde sahte aşıyla bağlantılı olarak tutuklananlar olduğu açıklandı. Zanlı, BioNTech-Pfizer aşısını içerdiğini iddia ettiği negatif PCR testleri ve şişeler için darknette sahte sertifikalar satışa sunmuştu.

FLAKONDAN KIRIŞIK ÖNLEYİCİ AJAN ÇIKTI

Bir Polsat araştırma ekibi bu ürünlerden birkaç doz satın aldı, Katowice savcılığı bunları analiz için üreticiye gönderdi ve Pfizer maddenin sahte olduğunu belirledi: Ana bileşenin bir kırışıklık önleyici ajan olduğu ortaya çıktı. Devletlerin direk Pfizer’den aldıkları aşıların ise sahte olmasının olanaksız olduğu ifade edildi. Öte yandan hükümet tarafından yürütülen aşılama programları dışında aşı satın almama çağrıları yapılıyor. Sahte aşıların ciddi zarar verme potansiyeli olan, standartların altında veya tahrif edilmiş olabileceği ifade ediliyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.