MY TV Türkiye Youtube kanalında yayınlanan ‘Nur Baranlı İle Bizden Duy’ programına katılan Diyetisyen Yağmur Sarıözkan Kızılsavaş, sağlıksız şekilde alınan kiloların nasıl verileceğini açıkladı. Pandemi döneminde kişilerde farklı yaklaşımların oluştuğunu belirten Kızılsavaş, “Gerçekten sağlığını önemseyen bir grup oluştu. Bir de bu rahatlığı hayatında da bir dönem böyle geçsin. Evimde ekmeğimi yapayım. Böreğimi kendim yapayım. Dışarıdan lahmacunumu söylemeyim, kendim yapayım diye bir grup oluştu. Haliyle bu dönemde mutfağa giren kişi sayısı fazla oldu. Sağlıklı beslenmeyi önemseyen bir grup olmuş olmasına rağmen kilo alanların sayısı da böylelikle biraz fazla oldu.” dedi. [caption id="attachment_335012" align="alignleft" width="674"] Diyetisyen Yağmur Sarıözkan Kızılsavaş[/caption]

SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ

Sağlıklı beslenmenin hayatımızın her alanında önemli olduğunun anlaşıldığına değinen Kızılsavaş, “Koronavirüs ilk çıktığında bağışıklık sisteminizi güçlendirecek yiyecekler konuşuldu. Sağlıklı beslenme çoğu hastalığın da oluşmamasını da sağlayacak olan çok önemli. Biz düzgün beslenirsek görüyorsunuz ki çok sağlıklı beslenenler çok fazla koronavirüs ile uğraşmadı. Bağışıklık sisteminin düşük olduğu senaryolarda daha çok var olabildi. Kötü sonuçlara neden oldu. O yüzden sağlıklı beslenmenin önemi de bence bu dönemde pozitif anlamda çok iyi anlaşıldı. Pandemi sürecinin sağlıklı beslenme önemini artırdı.” açıklamasını yaptı.

PANDEMİ İLE HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞTİ?

Pandemi döneminde sağlıklı beslenmeyi öğrettiği kişilerle çalışmaya başladığına dikkat çeken Kızılsavaş, “Hiçbir kilo problemi olmayan ama hangi takviyeyi kullanmak için sormaya gelen, sadece sağlık beslenmeyi öğrenmek için gelen, bir kilo bile fazlası olmayan çok insan ile çalışmaya başladım.” şeklinde konuştu. [caption id="attachment_335011" align="alignleft" width="674"] Kızılsavaş sorularımızı yanıtladı[/caption]

“AKŞAM YEMEKTEN SONRA AÇ KALINMALI”

Kilo vermenin zor olmadığını vurgulayan Kızılsavaş, “Vücudunuz o kadar muhteşem yapıda ki siz iyi beslendiğinizde otomatik olarak sizin vücudunuzun en iyi halini oluşturmak istiyor. O sizi otomatik olarak sağlıklı kilonuza götürüyor. Bunun için çok büyük şeyler yapmanıza gerek yok. Detokslara ihtiyacınız yok. Düşük kalorili diyetlere ihtiyacınız yok. Yapılacak tek şey kızartmalardan, böreklerden, poğaçalardan ve keklerden biraz  uzak durulursa beden ideal kilosuna ulaşacak. En önemlisi artık akşam yemeğinden sonra leğen ile meyve gelmeyecek. O iş bitti. Artık yenmemesi gerekiyor. Bu konuda çok uyarmalıyız. Herhangi bir sağlık sorunu yok ise mutlaka akşam yemekten sonra aç kalınmalı.” yorumunu yaptı.

"SU TÜKETİMİ ÇOK DEĞERLİ"

Su içme alışkanlığının edinilmemesinin doğru olmadığının altını çizen Kızılsavaş, “Su içmediğimizde otomotik olarak vücut kendini aç zannediyor. Canı sürekli tatlı istiyor. Su içmeye başlasınlar. İştahları kapalıya dönecek. Güzel kilo vermeye başlayacaklar. Su kilo verdirdiği için değil iştah bastırdığı için. Tatlı ihtiyacını azalttığı için. Bu anlamda su tüketimi çok değerli.” ifadelerini kullandı.

ERKEN YATMANIN ÖNEMİ

Gece yemek yemenin bırakılmasını öneren Diyetisyen Yağmur Sarıözkan Kızılsavaş, “Gece 03.00-04.00’lere kadar platformdan dizi ve film izlemek sebebiyle de çekirdek çitleyeyim, fındık ve badem atayım gibi. O gece uykusuz kaldığınızda ertesi gün daha fazla bir şeyler yemek ve karbonhidrat ağırlıklı besleniyorsunuz. O yüzden erkenden yatmak lazım.” dedi.

“ÖMÜR BOYU FİT KALIRLAR”

Şeker tüketiminin kesilmesi gerektiğinin altını çizen Kızılsavaş, “Şekerin hiç kimseye faydası yok. Şeker yemeyeceğiz. Kızartma yemeyeceğiz. Sağlıklı değil. Onun yerine zeytinyağı kullanılabilir. Beslenme düzeninizde sadece pişirme tekniklerinizi bile değiştirdiğinizde hayatınızda ne kadar olumlu hissedeceğiniz, ne kadar yüksek motivasyonlu yaşadığınızı anlayacaksınız. Bu işe çok basit bakmak gerekiyor.Sağlıklı beslenmenin mantığını anlamak lazım.Mantığını anlarlarsa ömür boyu fit kalırlar.”   şeklinde ifade etti.