Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de kripto para borsası Thodex ve Çiftlik Bank dolandırıcılığı ile büyük mağduriyet yaşayan yatırımcılar, ortaya çıkan yeni bir kripto para vurgunu ile büyük bir şok yaşadılar. İddialara göre Smart Trade Coin isimli kripto para sistemi, saadet zinciri yapılanmasıyla Türkiye’de milyonlarca dolar vurgun yaptı. Defi yatırımıyla aylık yüzde 30’lara varan kârlar vadeden sisteme yatırım yapan vatandaşlar ve şirketler 5 Haziran 2021 tarihinde bir gecede hesaplarının yüzde 95’inin boşaltıldığını fark etti. Şirket yöneticilerinin 150 milyon dolar ile ortadan kaybolduğu iddia ediliyor.

ÇALINAN PARALAR MARSHALL ADALARINA GİTTİ

Smart Trade Coin isimli kripto para sisteminin Türkiye’de 250 bin kişiden 150 milyon dolar değerinde Bitcoin ve Ethereum topladığı ve paraların kripto olarak Marshall adalarına aktarıldığının ortaya çıktığı iddia ediliyor. Vurgunun yapılış yöntemine gelince; Zanlıların, üyelerin sistemlerine alım satım (trade) botlarına yüklediği Ethereumları % 90 zarar etmiş gösterip buharlaştırdıkları ifade ediliyor. Kripto para piyasasında alım satım yapıldığı belirtilerek kurulan sistemin sahipleri ise Hintliler. Türkiye'nin yanı sıra başka birçok ülkede yürütülen faaliyet sonrası paraların aktığı adres ise Hawaii ile Papua Yeni Gine arasında bulunan Marshall Adaları.

VURGUN İÇİNDE VURGUN YAPILIYOR

Smart Trade Coin adlı şirketin Türkiye’deki mağdurlarının ise çoğunlukla Antalya, Bursa ve Konya’dan olduğu öğrenildi. Sisteme üye olmak için yatırımcılara 1000 dolar karşılığında otomatik işlem yapan kripto botu satın alması gerektiği söyleniyor. Robot bir yazılımla çalışan sistem 24 saat sizin adınıza alım, satım yapıyor. Yapılan işlemler yatırımcılara ‘Yatırdığınız para kripto piyasasında değerleniyor’ şeklinde açıklanıyor. Sisteme üye olan birçok kişinin ise ödemelerini elden yaptığı belirtiliyor. Sisteme 500 dolar yatıran da var 700 bin dolar yatıran da. Oceon Enter Price ağıyla, sisteme yeni kişileri ekleyerek farklı bir kazançlar da vadeden Smart Trade Coin bu oluşumuyla saadet zinciri yapılanması olarak da tanımlanıyor.

‘BU İŞ PARA BASMA MAKİNESİ’

Şirkete yatırım yapanlar gerek ev gerek ofis toplantılarında kendilerini firma lideri olarak tanıtan kişilerin, “Bu iş bir para basma makinesi. Bütün maddi sıkıntılarınızdan kurtulmak için tek çareniz” denilerek ikna edildiklerini ve sisteme kaydedildiklerini söylüyorlar. Özellikle pandemi döneminin ağır ekonomik ve psikolojik sıkıntılarının da sıklıkla ifade edildiği görüşmelerde, şirketin kendi adı altında çıkardığı kripto parasının da alınması gerektiği konusunda baskı yapıldığı ve bu yöntemle yeni vurgunlar gerçekleştirildiği de gelen bilgiler arasında. Yatırımcılara, “Bu kriptonun borsaya girişiyle milyoner olacaksınız” diyerek insanları kandıran ekip liderlerinin, yaptıkları üyelerden hediye olarak gelen veya çok düşük ücretlerle aldıkları sanal paraları 50 cente kadar sattıkları ifade ediliyor. Smart Trade Coin adındaki sanal paranın borsaya girdikten sonra 10 dolara kadar yükseleceğini iddia edip baskı kurarak birçok insanı da borçlandırdıkları ifade ediliyor.

ANTALYALI MAĞDURLAR: "BİR VERİYE RASTLAMADIK"

Alanya’da bulunan mağdurlardan A.K 10 bin dolar kaybettiğini belirterek, Alanya’da bir arkadaşları vasıtasıyla Leyla A. ve Yasin A. çiftiyle tanışıp bu sisteme dahil olduğunu ifade etti. “Kendilerini şirketin network ayağı olan Oceon Enter Prise komite lideri olarak tanıtan, Çiğdem K., İlhan Ö., İlhan Ç. ve Cüneyt Ç.’nin daha önce de benzer oluşumlarda 10 binlerce kişiyi mağdur ettiğini öğrendik. Sistemin ponzi olduğunu (Ponzi: Saadet zinciri dolandırıcılığı) deşifre etmemek adına yazılım ve ürün sattıklarını iddia ediyorlar, fakat yaptığımız araştırmada al-sat yapıldığına dair bir veriye rastlamadık” dedi.

OTELLERDE DAHİ BÜRO AÇMIŞLAR

Karşılarında hiçbir muhatap bulamadıklarını belirten S.K, zanlıların gerek otel, gerek il ve ilçelerde açılan ofislere insanları bilgilendirme için davet ederek, bu sistemin çok kazançlı olduğunu, ana paranın kaybedilmediğini ve insanları milyoner yapacaklarını anlattıklarını söyledi. Zanlıların pandemi döneminde maddi sıkıntı çeken insanları çok rahatlıkla kandırdıkları ve yatırımcıları kredi çekmeye ev ve arabalarını satmaya ikna ettikleri ifade ediliyor.

ALMAN DEDİLER HİNTLİ ÇIKTI

MYGazete.com'a ulaşan mağdurlar yaşadıklarını anlattı. Bursa’da mağduriyet yaşayan Taner Özen de, "Şahin Ö. tarafından sisteme yatırdığım ciddi bir meblağ var. Sisteme yatırdığım para dışında, 80 bin TL'lik şirketin kendi coini olan trade coin, 30 centten satılıyor" dedi. Özen şunları söyledi: "Biz 3 arkadaşız. Arkadaşım yatırım amaçlı 20 bin doların üzerinde şirket kriptosu dedikleri Smart Trade Coin aldı. Bize bu şirket, Almanya’nın en güçlü şirketlerinden biridir. Paranız güven altındadır diyerek kayıt yaptılar. Şirket Hintli çıktı. 5 Haziran günü hesaplarımızdaki paranın yüzde 95 zarar göründü. Bizi kaydeden arkadaş sistemin güncelleme yaptığını korkulacak bir şey olmadığı söyledi. O günden beri sürekli oyalandık. Şirket lideri olduğunu iddia eden ilhan Özcan tarafından sakın kalan yüzde 5 paranızı çekmeyin. Haklarınızı kaybedersiniz dediğinden dolayı içerde kalan paramıza dokunamadık. Sonrasında ise paramızı istesek de çekemedik. Halen sürekli erteleyerek umut dağıtıyorlar. Bizi sisteme dahil eden arkadaş bu kriptonun 1.80 dolardan borsaya gireceğini telkin ederek almamızı sağladı. Bizimde etrafımızda eşimiz dostumuz yaklaşık 20 kişi sisteme üye oldu . Sadece bir arkadaşımızın kaybı 2 milyon TL. Hemen her gün zoom toplantıları yaparak kendilerini şirketin Türkiye liderleri olarak tanıtıp, iş anlatan, sisteme yeni üyeler davet eden insanlar bir anda kayboldu, hiç muhatap bulamıyoruz."

KİRAYI ÇIKARABİLMEK İÇİN GİRDİM BÜTÜN PARAM GİTTİ

Mağdurlardan 34 bin TL kaybeden S.K ise, bir arkadaşı vasıtasıyla sisteme girdiğini, aylık ev kirası kadar kazansam yeter derken, biriktirdiği tüm parayı da kaybettiğini ifade etti. 5 Haziran'da şoka uğradığını, kendilerine şirket yetkilisi olarak tanıtılan kişinin Antalya’da 12 yıl barmenlik yapan Alman uyruklu bir kişi olduğunu öğrendiklerini, kendilerini lider olarak tanıtıp büyük otel toplantılarında sunum yapan, 7 ile 10 milyon TL kazandıklarını söyleyen kişilerin 5 hazirandan sonra “Biz de sizin gibi yatırımcıyız” diyerek mağdurlara hakaret ettiklerini söyledi. Aynı isimlerin daha öncede aynı yöntemle 3 şirket kurup insanları mağdur ettikleri bilgisine ulaştıklarını kaydetti.

AİLELER DAĞILACAK DURUMA GELDİ

Dolandırılan yatırımcılar, başta Türkiye geneli olmak üzere, Antalya'da da, yüzlerce kişiye yüksek miktarda kredi çektirilip, evlerini satıp sisteme girmesi önünde telkinde bulunulduğu ve vurgunun ardından yatırımcıların büyük aile içi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları da ifade ediliyor.