Antalya’nın sirk buzullarına Konya sahip çıktı! Antalya’nın sirk buzullarına Konya sahip çıktı!
Antalya haber... Arkeolog ve turizmci Ümit Işın, Belkıs Köprüsü adıyla da anılan tarihi Aspendos Köprüsü’nü arat trafiğine kapatan beton dubaların yerinden sökülüp, köprünün trafiği açıldığını farkettiklerini ve durumu Antalya Müzesi’ne bildirerek önlem alınmasını sağladıklarını söyledi.

MÜZE YETKİLİLERİ TEKRAR KAPATTI

Ümit Işın, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı; “Aspendos Köprüsünü araç trafiğine kapatan beton dubalardan bir tanesini söküp üzerinden araç geçirmeye başlamışlar, durumu Antalya Müzesine ilettik ve 1 gün içinde yol tekrar kapatıldı.”

SAHİP ÇIKMALARI GEREKİRKEN!

Beton dubanın, bölgeden geçiş yapan araç sürücüleri tarafından söküldüğü tahmin ediliyor. MYGazete.com’un elde ettiği bilgilere göre, dubalar yolu kısaltmak isteyen yöre sakinleri tarafından sökülmüş olabilir. Oysa, Serik’in Belkıs Köyünde yeralan Aspendos Antik Tiyatrosu ve Köprüsüne en çok sahip çıkması gerekenlerin, bölge turizminden kazanç elde eden yöre sakinleri olduğu ifade ediliyor. Serik Kaymakamlığı internet sitesinde Aspendos Köprüsüyle ilgili şu bilgiler yer alıyor;

ASPENDOS KÖPRÜSÜNÜN TARİHİ

Köprüçay nehri üzerinde, tarihte kendinden çokça bahsettirmiş olan tarihi köprülerden birisidir. Antalya-Alanya güzergâhında, Serik İlçesi yakınlarında Aspendos Antik Kenti yol ayrımından çok rahat görülmektedir. Köprü, Belkıs ya da Eski Köprü olarak da anılmaktadır. Aspendos Köprüsü ilk olarak Roma döneminde inşa edilmiştir. Köprünün Roma dönemindeki hâli depremler sonucu yıkılmış ve daha sonra 13. yüzyılda Selçuklular tarafından eski köprünün kalıntıları üzerine yeni bir köprü yapılmıştır. Köprü, (1219-1236) tarihleri arasında, Antalya'nın Selçuklular için önemli olduğu dönemlerde Alaeddin Keykubat zamanında kıyıda ulaşımı sağlamak için tekrar yapılmıştır. Köprünün yapımında yakında bulunan Aspendos antik şehrinin yapılarına ait taşlar da kullanılmıştır. Tarihi köprü; 225 metre uzunluğunda bulunmakta araç trafiğine kapalı olarak yerli ve yabancı ziyaretçinin gezip gördüğü harika bir eser olarak ayakta durmaktadır.

ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN TRAFİĞE KAPATILMIŞTI

Tarihi Aspendos Köprüsü, Aspendos Antik Tiyatrosu’na giden yolda, Köprüçay Irmağı üzerinde yer almaktadır. ‘Belkıs’, ‘Eski Köprü’ ya da yöre halkınca etrafında kurulan pazar nedeniyle ‘Köprüpazar’ olarak da adlandırılmaktadır. Aspendos Antik Kenti yol ayrımından rahatlıkla görülebilen, araç trafiğine kapalı olan köprü, Köprülü Kanyon Milli Parkı sınırlarından geçen aynı Köprüçay Irmağı’nın iki yakasını da birleştirir. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.