Türkiyenin turizm, sanayi ve denizcilik merkezlerinden Mersin’de denize dökülen zehirli atıklar sorununa çok uzun yıllardır çözüm bulunamıyor. Bölgenin en büyük tesislerinden olan ve sahilde yer alan M.S.S fabrikasından Akdeniz’e dökülen zehirli atıklar bu kez de uydulara yakalandı.

PATLAYAN HAVUZLARDAN DENİZE SIZIYOR

Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam sosyal medya hesabından fabrika sahilinden Akdeniz’e yayılan zehirli atıkların uydu görüntülerini paylaşarak, “M…. S... S…… Yine denize deşarja devam etmekte. Yazıktır günahtır illa havuzlarınız patlamak durumunda ise bu işi derin deniz deşarjına dönüştürün” diye yazdı. Prof. Saydam’ın paylaşımına gelen yorumlarda da Mersin’de yıllardır devam eden soruna tepki gösterilerek, “S... S……, K…… ve diğerleri; Arıtma tesisleri çoktan ömürlerini doldurmuş.. 6'şar dönümlük atıksu çöktürme havuzları -nedense- dolunca patlıyor !!!” ifadeleri kullanıldı.

TARIM VE İNSAN YAŞAMINA BÜYÜK TEHDİT

Mersin’de bazı fabrikaların denize deşarz ettiği zehirli atıklar konusu yıllardır gündemde. STK’lar ve meslek kuruluşları ile medyanın ve halkın tepkileri soruna çözüm olmuyor. Bölgedeki kimyasal da üreten fabrikaların yalnız deniz kirliliğine neden olmadığı, havaya salınan zehirli gaz ve tozların tarım sektörünü ve insan hayatını tehdit ettiği vurgulanıyor. [caption id="attachment_467818" align="alignnone" width="640"] Deniz Bilimci ve Kimyager Prof. Dr. Ahmet Cemal Saydam[/caption] Öte yandan Mersin’de Rusların yaptığı nükleer santralın inşaatı da devam ediyor. Fay hattı üzerinde yer alan nükleer santral inşaatının zemin betonunun sürekli çatlamasının, ileride yaşanabilecek büyük bir facianın ayak sesleri olduğu öne sürülüyor ancak bu tepkiler ciddiye alınmıyor. Ayrıca nükleer santral inşaatının savaş ve çatışmaların yaygın olarak sürdüğü Suriye’ye yakınlığı da, nükleer santrale olası bir saldırı endişesi yaratıyor. Mersin’de yapımı süren nükleer santralın sızıntı dahi yapmasının Akdeniz Bölgesi’nde büyük çevre felaketlerine yol açacağı vurgulanıyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.