Korkuteli ilçesinin su havzalarının da içinde bulunduğu, yöre halkının ihracat kalitesinde meyvelerin ürettiği ve tarihi kalıntılarla dolu Dereköy Yaylası’nda kömür madeni açılması için Antalya Tarım il Müdürlüğü’nün oluruyla Antalya Toprak Koruma Kurulu’nun verdiği iznin belgesi ortaya çıktı. [caption id="attachment_304484" align="alignnone" width="646"] Dereköy Yaylası’nda kömür madeni açılması için verilen izin belgesi ortaya çıktı   [/caption]

"SÜREÇ ISRARLA YÜRÜYOR"

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, sosyal medya hesabından paylaştığı belgeyle ilgili yaptığı yorumda, “Korkuteli Dereköy'de bu kadar verimli tarım topraklarında ısrarla maden ocağı açılmaya çalışılmakta. Ekte Toprak Koruma Kurulu Kararı ve ÇED sürecine ilişkin Bakanlık kayıtlarını sunuyorum. Bu projenin sahibi demek ki siyaseten güçlü birisi olmalı ki süreç ısrarla yürüyor... Bu işin siyasi sorumlusu iktidardır. Verimli tarım topraklarına, Korkuteli içme ve sulama suyu kaynaklarına, hayvancılığa ve tarihi eserlere zarar verilmesi önlenilmelidir. Toprak Koruma Kurulu Kararına bakar mısınız. 340 dönüm Sulu Mutlak Tarım Alanı, 54 dönüm dikili Tarım Alanı. Peki sormak gerekirse Siz nasıl bir alanı koruyacaksınız?” diye yazdı. [caption id="attachment_304485" align="alignnone" width="646"] CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı[/caption]

7 OLUMLU 2 OLUMSUZ OYLA KARAR VERİLDİ

Av. Cavit Arı’nın yayınladığı, sulu tarım alanlarında kömür madeni açılması için verilen izin belgesinde ise aynen şu ifadeler yer alıyor; “17.06.2020 tarihli Toprak Koruma Kurulu’nda görüşülerek uygun görülmeyen, daha sonra yapılan değişiklikle alan sınırları değişen, yeniden gündeme alınan 5403 sayılı kanunun 13. Maddesi çerçevesinde Korkuteli Belediye Başkanlığı’nca, “Kömür ocağı işletmeciliği, kırma, eleme ve paketleme tesisi yapılabilmesi için Antalya ili, Korkuteli ilçesi, Dereköy Yaylası mahallesi sınırları içerisinde bulunan ekteki etüt haritasında yeşil renge boyalı 33,9514 hektar sulu mutlak tarım arazisi ile turuncu renge boyalı 5,4822 hektar dikili tarım arazisini kapsayan toplam 39,4336 hektar alanın tarım dışı amaçla kullanım talebiyle ilgili olarak Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hazırlanan etüt raporu ve başvuru dosyasında bulunan bilgi ve belgelerin değerlendirilmesi neticesinde; Söz konusu alanın alternatifinin olmadığına, sahanın farklı bir amaçla kullanılmak istenmesi halinde 5403 sayını kanun kapsamında yeniden izin alınması kayıt ve şartı ile; 5403 sayını kanunun 13. Maddesi çerçevesinde Korkuteli Belediye Başkanlığı’nca kömür ocağı işletmesi, kırma eleme, paketleme tesisi yapılabilmesi için Antalya ili, Korkuteli ilçesi, Dereköy Yaylası Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ekteki etüt haritasında yeşil renge boyalı 33,9514 hektar sulu mutlak tarım arazisi ile turuncu renge boyalı 5,4822 hektar dikili tarım arazisini kapsayan toplam 39,4336 hektar alanın tarım dışı amaçlı kullanımının uygun olduğuna 7 olumlu, 2 olumsuz oy çokluğuyla karar verildi.”

İDDİALAR CEVAPSIZ KALDI

Korkuteli’nin Dereköy halkı bir süredir geçimlerini sağladıkları tarım alanları ile hayvanlarının meralarını kömür madenine vermemek için büyük bir mücadelenin içindeydi. Ancak tarım topraklarının korunması ve verimiyle ilgili çalışması gereken Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nün, bereketli Dereköy yaylasına kömür madeni açılması için canla başla çalıştığı, izin verdiği ve diğer kamu kurumlarının da izin vermesi için gayret gösterdiği ileri sürülüyordu. Bu yönde yapılan haberler ve köylülerin Tarım İl Müdürlüğü’nü suçlayan feryatlarına ne bir cevap verildi ne de Tarım İl Müdürlüğü tarafından bu iddialar yalanlandı.

KÖMÜR OCAĞI AÇILACAK BÖLGE TARİHİ KALINTILARLA DOLU

Öte yandan Korkuteli’nin su havzalarını da barındıran Dereköy Yaylası’nda kömür madeni açılmasının, yer altı suları ile bölgedeki su kaynaklarına büyük zarar vereceği, çıkartılan kömürün Korkuteli’ye su sağlayan kaynakların suyuyla yıkanacağı ve kömür tozlarının bu suyla toprağa karışacağı belirtiliyor. Madenin açılmasının hem bölge ekonomisine hem de çevreye vereceği zarar bu kadarla da kalmıyor. Kömür madeni açılmak istenen Dereköy Yaylası, barındırdığı çok sayıda Roma dönemi eseriyle de SİT alanı statüsünde. Tarihi eserler yaylanın her tarafına yayılmış durumda. Bu eserlerden bir kısmı müze görevlileri tarafından toplanarak götürüldü. Ancak kömür madeni açılacak toprağın altında çok sayıda tarihi eser olduğu tahmin ediliyor.