Alanya'da Filistinliler için gıyabi cenaze namazı Alanya'da Filistinliler için gıyabi cenaze namazı
Antalya'da pandemi döneminde başlayan kira artışları, Rusya-Ukrayna savaşının ardından 5 katına kadar yükseldi. Bazı bölgelerdeki astronomik fiyatlar ise tepki çekti. Geçen yıl 2-3 bin liradan kiracı bulan daireler bugün, 15-20 bin TL'ye kiraya verilebiliyor. Kiraların bu denli yüksek olmasına karşı kente yerli ve yabancıların göçü de devam ediyor.

İŞTE İLÇE İLÇE KİRALAR

Aksu:
Antalya’nın hemen yanıbaşındaki Aksu ilçesinde kiralar 10 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Dubleksler ve lüks siteli havuzlarda kiralar 20-25 bin liraya kadar çıkarken, rezidanslardaki kiralar 30 bin lirayı geçebiliyor.
Akseki:
Akseki ilçesinde pek fazla kiralık daire bulunmuyor. İlçenin kendine yeten bir potansiyeli bulunuyor. Ancak kiralar daire fiyatları asgari 8 bin liradan başlayıp 15 bin liraya kadar çıkıyor.
Alanya:
Antalya’nın turistik ilçelerinden Alanya, birkaç yıl öncesine kadar ucuz kiralarıyla ön plana çıkarken, günümüzde Antalya’nın en yüksek kira istenen ilçelerinden biri haline geldi. Alanya’da eşyalı evler tercih edilirken, bu tür dairelerin kiraları 15 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Lüks rezidanslarda ve sitelerde ise 50 bin liraya varan kiralar talep edilebiliyor.
Demre:
Antalya merkeze en uzak ilçelerden biri olan ve bu nedenle turizmde istenen potansiyele ulaşılamayan Demre ilçesinde kiralar 7 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor.  
Döşemealtı:
Antalya’nın kuzeyinde, Kepezüstü’nde yer alan Döşemealtı ilçesi, villalarıyla ünlü bir yerleşim merkezi. İlçe merkezinde kiralar 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değişirken, lüks dairelerde bu rakamlar 30 bin liraya kadar çıkıyor. Döşemealtı’ndaki kiralık bahçeli villalar ise aylık 50 bin liraya kadar kiracı bulabiliyor.
Elmalı:
Torosların üzerinde yer alan ve denizden 1150 metre yüksekte yer alan Elmalı ilçesi, bulunduğu coğrafyanın cazip olmayan özellikleri nedeniyle kiralık daire arayanlar için cazip fiyatlar sunuyor. Elmalı’da 3 bin liradan 8 bin liraya kadar kiralık daire bulmak mümkün.
Finike:
Antalya’nın en batısındaki illerden olan Finike, tarım ve hayvancılık merkezlerinden biri. Sahilde güzel bir ilçe olan Finike, taş ocaklarının adeta işgali altında olması nedeniyle sıkıntılı dönemler geçiriyor. Finike’de ev kiraları 6 bin ile 10 bin lira arasında değişiyor.
Gazipaşa:
Alanya ile Mersin arasında yer alan ve Antalya’nın en doğusundaki ilçe olan Gazipaşa’da, yüksek kira bedellerinden nispeten nasibini almış durumda. Semtin ve evin kalitesine göre kiralar 10 bin lira ile 20 bin lira arasında değişiyor.

Gündoğmuş ve İbradı:

Antalya’nın Toroslardaki ilçeleri olan Gündoğmuş ve İbradı, Akseki gibi dışarıdan gelenlerin yerleşmek için ilgi göstermediği ilçelerden. Bu nedenle emlak sitelerinde dahi bu ilçelerle ilgili kiralık daire ilanına rastlanmıyor. Ancak gelen bilgilere göre, 5 bin ila 8 bin lira arasında ev bulmak mümkün olabiliyor.
Korkuteli:
Torosların zirvesinde yer alan ve Antalya’nın yaylalarından olan Korkuteli ilçesinde de kiralar son derece uygun seyrediyor. Büyük bir yüzölçümüne sahip ilçede, 3 bin, 5 bin, 7 bin veya 9 bin liraya kiralık ev bulmak mümkün. Kimi Antalyalılar kiraların düşüklüğü nedeniyle Korkuteli yaylalarından veya ilçe merkezinden ev kiralayarak yaz aylarını bu ilçede serin, serin geçiriyor.
Kaş:
Antalya’nın doğa cenneti ilçelerinden olan Kaş, 40’lı ve 50’li yıllarda mamurların sürgün yeri olarak görülür ve yerli ile yabancı turistlerce de uzaklığı nedeniyle tercih edilmezdi. Ancak günümüzde gerek Dalaman gerekse Antalya Havalimanı’ndan lüks araçlarla yapılan transferler Kaş’ı cazip bir tatil destinasyonu haline getirdi. Bunun yanı sıra mantar gibi yasal veya yasadışı olarak türeyen villalar Kaş’ın tatilci portföyünü değiştirdi. Artık villa turizminin hakim olduğu Kaş’ı pandeminin de bu yola sürüklediği söylenebilir. Kaş’taki villalarda bir aylık kiralar 35 ile 50 bin lira arasında değişirken, ilçede kiralık dairelerin fiyatı 10 bin ile 15 bin lira arasında değişiyor.
Kemer:
Turizm cenneti Antalya’nın en gözde turistik ilçelerinden olan Kemer’de de daire kiraları adeta uçmuş durumda. Ortalama 13 bin liradan başlayan daire kiraları, mevkiine ve dairenin özelliklerine göre 30 bin liraya kadar çıkabiliyor. Elbette ultra lüks daire ve rezidanslarda kiralar 50 bin lira ve üzerine çıkabiliyor.
Kumluca:
Antalya’nın sebze, meyve üretim merkezi Kumluca, seralarının yanı sıra turistik aktiviteler için sunduğu imkanlarla da tanınıyor. Sahil ilçelerinden olan Kumluca’nın mahallelerinde 5 ile 6 bin liraya dahi daire bulmak mümkün. Hemen her gelir türüne uygun daire fırsatları sunan ilçenin Adrasan ve Mavi Kent gibi turizm merkezlerinde ise fiyatlar yükseliyor. Yine de bölgede tatil yapanlar ve ikamet edenler için Kumluca, fiyatlar açısından makul bir ilçe olarak gözüküyor. Dairelerin niteliklerine göre kiralar 10-12-15 bin lira bandında seyrediyor.
Manavgat:
Antalya’nın önemli tarım ve turizm merkezlerinden olan Manavgat, turizm kentinin en büyük ikinci ilçesi olma özelliğini de taşıyor. Bünyesinde Side gibi önemli bir tarih, doğa ve turizm destinasyonunu barındıran Manavgat, antik kentleri turistik sahilleri ve şelaleleriyle kıskanılarak bakılan ilçelerden. Bu özellikleri nedeniyle Manavgat’ta ev kiraları da fırlamış durumda. Ortalama 12 bin liradan başlayan kiralar semtine göre 25 bin liraya kadar çıkabiliyor. Side beldesinde ise kiralar 15 bin liradan başlayarak, dairenin niteliklerine göre yükseliyor.
Serik:
Antalya’nın tarım ve ticaret merkezlerinden Serik ilçesinin mahallelerinde kiralar 7 bin lira ile 13 bin lira arasında değişiyor.  Ancak ilçenin turistik mahalleleri olan Belek ve Kadriye’ye gelince durum değişiyor. Bu mahallelerde ev kiraları 30-40 bin liraya kadar çıkabiliyor.

İŞTE ANTALYA‘DA SEMT SEMT KİRALAR:

KEPEZ İLÇESİ

AHATLI:
(Kepez, Kültür, Santral, Yenidoğan Mahalleleri) Kepez’in üniversitelilerin tercih ettiği Ahatlı semtinde kiralar 2 yıl öncesine kadar 2 bin lira ile 4 bin lira arasında değişiyordu. Bir zamanların gecekondu semti olan Ahatlı’nın mahalleleri zaman içerisinde yaşanan kentsel dönüşümle 5 katlı apartmanlarla donandı. Bu semtlerde yaşanan artışla kiralar 2 ile 4 bin liradan 9 ile 14 bin liraya kadar çıktı. Bu semtlerde barınan üniversite öğrencileri için de bu artışlar büyük yıkım oldu.
ALTINOVA:
(Düden, Orta, Sinan, Menderes Mahalleleri) Antalya havalimanının karşı tarafında yer alan Altınova’nın mahalleleri de yaşanan kentsel dönüşümden nasibini aldı. Bu mahallelerde kiralar 12 ile 25 bin lira arasında değişiyor.
DOKUMA:
(Atatürk, Fabrikalar, Özgürlük, Ulus, Yeşiltepe, Yükseliş, Zafer Mahalleleri) Antalya’nın merkezdeki eski semtlerinden olan Dokuma’da kiralar 8 bin lira ile 12 bin lira arasında değişiyor. Evlerin bulunduğu mevki ile kaç yaşında olduklarına göre değişen fiyatlar Dokuma’yı orta sınıf bir semt olarak gösteriyor.
DURALİLER:
(Avni Tolunay, Gülveren, Duraliler, Şafak, Ünsal Mahalleleri) Kentsel dönüşümün etkisiyle eski günlerinden kurtulan ve yepyeni binalarla süslenen bu mahallelerde kiralar 7 bin ile 20 bin lira arasında değişiyor. Ortalama kiraların 12 bin ile 15 bin lira arasında seyrettiği Kepez’in bu mahallelerinin çoğunluğu, üniversite öğrencilerinin de rağbet ettiği bölgede yer alıyor.
DÜDENBAŞI:
(Beşkonak, Güneş, Düdenbaşı, Göksu Mahalleleri) Eskiden Antalya Düdenbaşı denildiğinde burun kıvrılan bu mahallelerde de dönüşüm bitmek üzere. Eski ve yeni binaların yeraldığı bu mahallelerde kiralar kentin orta segment bölgeleriyle hemen hemen aynı seyrediyor. Düdenbaşı semtinin mahallelerinde kiralar 11 bin ile 15 bin lira arasında değişiyor.
ERENKÖY:
(Barış, Çamlıbel, Çankaya, Erenköy, Esentepe, Fatih, Göçerler, Kanal, Kazım Karabekir, Kuzeyyaka, Kütükçü, Yavuzselim Mahalleleri) Kepez’in kuzeyinde ve ortasında yer alan, Mazı Dağına sırtını dayamış yerleşim birimlerinden olan ve Kepezaltında kadar uzanan bu mahalleler de kentsel dönüşümle adeta çağ atladılar. Ancak halen gecekondu olarak kalmayı tercih eden aileler bulunuyor. Gecekonduların tapu sorunlarının çözülmesiyle apartmanlarına kavuşan Erenköy merkezli bölgenin sakinleri, göçle gelenlerle birlikte yaşamlarını bu mahallelerde sürdürüyor. Özellikle son zamlardan sonra artan ev kiraları, bu mahallelere olan ilgiyi artırdı.  Ancak yine de bu mahallelerdeki kiraların düşüklüğünden söz edilemiyor. Kiralar genel olarak 7 bin lira ile 11 bin lira arasında değişiyor.  Elbette 15 bin liraya kiraya verilen daireler de mevcut.
SÜTÇÜLER:
(Gazi, Habibler, Hüsnü Karakaş, Mehmet Akif Ersoy, Sütçüler, Teomanpaşa Mahalleleri) Aralarında Antalya’nın kenar mahallelerinin de bulunduğu Sütçüler Semti, Kepez Devlet Hastanesi’ni bünyesinde barındırıyor.  8 bin liraya daire bulmanın mümkün olduğu bu mahallelerde 15 bin liraya kiraya verilen lüks daireler de var. Ancak genel olarak kiralar 11 ile 13 bin lira arasında değişiyor.
VARSAK:
(Aktoprak, Altıayak, Ayanoğlu, Aydoğmuş, Demirel, Fevzi Çakmak, Şelale, Varsak Esentepe, Varsak Karşıyaka, Varsak Menderes, Zeytinlik Mahalleleri) Antalya’nın hızla gelişen ve değişmekte semtlerinden olan Varsak, ev almak isteyen orta gelirli vatandaşların tercih ettiği bir bölge olma özelliği taşıyordu. Ev fiyatlarının adeta roket hızıyla çıkmasıyla Varsak’ta ev satışları giderek azaldı. Kentin ticaretmerkezlerinden biri de olan Varsak, her türlü ticari enstrümanınyeraldığı bir bölge olarak da cazibesini koruyor. Tarım ve hayvancılığın da yaygın olarak yapıldığı bölgede her türlü gelir düzeyine sahip vatandaş ikamet ediyor. Bölgede ev kiraları 8 ile 15 bin lira arasında değişiyor.
YENİ EMEK:
(Emek, Gündoğdu, Karşıyaka, Yeni Emek, Yeni Mahalle) Antalya’da bir zamanlar göçerlerin ve gecekonducuların yerleştiği Yeni Emek semti günümüzde keyifli mahallelerle çevrilmiş durumda. Kepez’in merkezinde yer alan bölgede, çok sayıda eğitim kurumu ve spor tesisi de bulunuyor. Orta segment evlerden oluşan bölge insanı sakin ve kendi halinde bir yaşam sürüyor. Kent merkezine, Çevre yoluna ve Sanayi Sitesine yakınlığı nedeniyle bölge, düşük kira vermek isteyenlerin ziyaret ettiği bir semt. Ancak iş kiraya geldi mi durum değişiyor. Burada da evlerin kiraları 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Çok kenar mahallelerde daha düşük kiraya ev bulmak da mümkün.
KÖYLER (KEPEZ)
(Başköy, Çamlıca, Duacı, Gaziler, Kızıllı, Kirişçiler, Odabaşı Mahalleleri) Kepez’in köyleri, yani mahalleleri Antalya’dan arazi veya villa almak isteyenlerin tercih ettiği yerleşim merkezleri olarak kendini gösteriyor. Adı köy olmasına rağmen yazlık olma özelliğine de sahip bu yerleşim merkezlerindeki ev kiraları da kent merkezinden farklı değil. Köylerdeki ev kiraları da 10 bin liradan başlıyor, 20 bin liraya kadar çıkıyor. MURATPAŞA İLÇESİ
BAHÇELİEVLER:
(Altındağ, Bahçelievler, Deniz, Memurevleri, Varlık Mahalleleri) Antalya Varyantından başlayıp, Müze ve Antalya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ve Pamir Caddesini içine alan Bahçelievler Mahallesi, turizm kentinin gözde yerleşim merkezlerinden biri. Bu gözde mahallede kiralar 15 bin liradan başlıyor. Güllük tarafındaki eski binalarda kiralar 12 bin lira civarına düşerken, deniz gören dairelerin kiraları ise 40 bin liraya kadar tırmanıyor.
ÇARŞI:
(Balbey, Elmalı, Kışla, Kızılsaray, Tahılpazarı, Üçgen Mahalleleri) Antalya’nın tam kalbi diyebileceğimiz bu mahallelerin merkeze yakın kısımlarındaki daire kiraları uçmuş durumda. İç taraftaki mahallelerde kiralar 11 bin ile 15 bin lira arasında değişirken, çarşı içinde veya deniz gören kısımlardaki lüks dairelerde kiralar 15 bin liradan 30, hatta 40 bin liraya kadar çıkabiliyor. 20, 25 bin liraya da elle tutulur bir daire kiralamak da mümkün.
ESKİ SANAYİ:
(Cumhuriyet, Dutlubahçe, Etiler, Konuksever, Muratpaşa, Sedir Mahalleleri) Antalya’nın hafif kuzeyinde yer alan ve Sanayi Sitesi, işyerleri, alışveriş merkezleri gibi işletmelerin yanı sıra, orta halli vatandaşların oturduğu bu mahallelerde kiralar 9 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Genellikle bu bölgelerde kirada oturan vatandaşlar, yerleşik yöre insanı ve esnaf olma özelliği taşıyor.
FENER:
(Fener, Yeşilbahçe, Zümrütova, Şirinyalı Mahalleleri) Antalya’nın en güzel manzarasına sahip olan, kent merkezinin batısındaki bu sahil kesiminde, yüksek gelirli vatandaşların ikamet ettiği yerleşim merkezleri olarak tanımlanıyor. Lara yolu üzerindeki bu mahallelerde ortalama kiralar 20 bin liradan başlıyor. Deniz manzaralı lüks sitelerde ise kira bedelleri  50 bin liraya kadar çıkıyor. Bu bölgede ikamet etmek isteyen vatandaşların bütçelerinden ortalama 30 bin liralık kira gideri için harcama yapmaları gerekiyor.
GENÇLİK:
(Barbaros, Çaybaşı, Gençlik, Haşimişcan, Selçuk, Sinan, Tuzcular, Zerdalilik Mahalleleri.) Kaleiçi, Işıklar, Burhanettin Onat, Anadolu Hastanesi gibi merkezi yerleri bünyesine alan Gençlik Semti, Antalya’nın çekirdek mahallelerini kapsıyor. Genellikle Antalya’nın yerlilerinin ikamet ettiği bu mahallelerde kiralar ise asgari 15 bin lira ile 30 bin lira arasında seyrediyor.
GÜZELOLUK:
(Kırcami, Meydan Kavağı, Tarım, Yeşilova, Güzeloluk Mahalleleri) Antalya kent merkezinin hafifçe kuzey doğusuna yayılmış olan bu bölge de yüksek kira bedelleriyle dikkat çekiyor. Bölgede kiralar 15 bin lira ile 35 bin lira arasında talep ediliyor. Meydan Kavağı mahallesinde ise biraz daha uygun kiralı daireler bulunabiliyor. ü
KIZILTOPRAK:
(Doğuyaka, Gebizli, Kızıltoprak, Mehmetçik, Topçular Mahalleleri) Antalya Çevreyolu, Havalimanı yolu çevresinde, yani kentin üst kesimlerinde yer alan bu mahallelerde hemen her bütçeye göre ev bulunabiliyor. Antalya’nın yaşadığı yüksek bedelli ikamet sorunları, bu mahallelerde istenen kiralarda da kendini gösteriyor. Ancak 8 bin liradan, 20 bin liraya kadar geniş bir yelpazede ev kiralayabilmek mümkün.
LARA:
(Çağlayan, Ermenek, Güzelbağ, Güzeloba, Yenigöl Mahalleleri) Antalya’ya yerleşen yabancıların da tercih ettiği Lara bölgesi, plaj, eğlence merkezi, restoranlar gibi renkli bir bölge olmanın avantajıyla, ev sahiplerinin yüksek kira elde etmesini sağlıyor! Bu bölgede ikamet etmek isteyen vatandaşlar, asgari 15 bin lira kirayı gözden çıkarmak zorunda. Evlerin bulunduğu mevki, kaç yaşında ve kaç metrekare olduğu gibi kriterler fiyatın artmasındaki en önemli etkenler. Bu mahallelerde 15-20-25 bin lira bandında yaşam konforu yüksek daireler kiralayabilmek mümkün.
MELTEM:
(Meltem, Bayındır, Güvenlik, Soğuksu Mahalleleri) Güvenlik ve Soğuksu gibi nispeten uygun kiralık evlerin bulunabildiği bu mahallelerde kira bedelleri 10 bin liradan 20 bin liraya kadar çıkıyor. Her mahallenin kendine has bir yapısı, çarşısı ile ticari atmosferi bulunuyor. Soğuksu ile Güvenlik mahallesinde ise 9 bin ile 11 bin lira arasında ev bulmak mümkün. Ancak Meltem ve Bayındır Mahallelerine fiyatlar giderek yükseliyor.
DEMİRCİKARA:
Antalya’nın biraz içeride kalan gözde semtlerinden Demircikara ve Burhanettin Onat Caddesi civarında ise kiralar almış başını gitmiş durumda. Ortalama kira bedellerinin 15 ile 20 bin lira olduğu bölgenin iç kesimlerindeki bir artı bir dairelere dahi 10 bin lira civarında kira isteniyor. Elbette, o civarda 30 bin liraya lüks daire kiralamak da mümkün.
YENİGÜN:
(Kızılarık, Yenigün, Yeşildere, Yüksekalan Mahalleleri) Markantalya’nın arka bölgelerini ve Mevlana’yı da kapsayan mahallelerde kiralar 10 bin lira ile 15 bin lira arasında değişiyor. Bölge orta gelirli vatandaşların tercih ettiği yerleşim merkezlerinden. 30 bin liraya lüks daire kiralamak isteyenler de bu taleplerine karşılık bulabilirler. KONYAALTI İLÇESİ:
ARAPSUYU:
(Akkuyu, Altınkum, Arapsuyu, Aydınlık, Çakırlar, Demircilik, Gürsu, Hurma, Kuruçay, Kuşkavağı, Liman, Molla Yusuf, Öğretmenevleri, Pınarbaşı, Sarısu, Siteler, Suiçecek, Toros, Uluç, Uncalı, Yeni Mahalle, Zümrüt Mahalleleri) Antalya’nın Konyaaltı ilçesi, dünyanın en gözde sahil şeritlerinden birine sahiptir.  Sağlıklı şehirleşmesi, geniş caddeleri, bakımlı mahalleleri, nitelikli mimarisi ve kültürel altyapısıyla Türkiye’nin en gözde ilçeleri arasında yer alan Konyaaltı ilçesi, Antalya’nın kira konusunda yaşadığı büyük sıkıntıların en çok hissedildiği ilçelerden de biri olmuştur. Arapsuyu başlığı altındaki  mahallelerden oluşan Konyaaltı ilçesi, yüksek gelir grubuna hitap eden bir semt olarak göze çarpıyor. İlçenin çok sayıda mahallesinde zaten yüksek olan kiralar, son ekonomik sarsıntıyla daha da zirveye yaklaşmasıyla dikkat çekiyor.Konyaaltı’nın merkezini oluşturan mahallelerde daire kiraları ortalama 17-18 bin liradan başlayıp, dairenin denize uzaklığına, lüks bir konseptin içinde yer alıp almadığına ve oda sayısına göre değişiyor. Uncalı Mahallesindeki dubleks villa kiralarının alt limiti 40 bin lira olurken, yüzme havuzlu lüks bir sitedeki 2 artı 1 dairenin kirası 35 bin lirayı buluyor. Sarısu’da 15-20 bin liraya bir daire kiralanabilirken, denize yakın bir mevkideki 1 artı 1 dairenin kirası 25 bin lirayı bulabiliyor. Hurma ve Gürsu Mahallelerinde de 15 bin liraya daire bulmak, yine Hurma ve Toros Mahallelerinde 12 bin lira gibi ortalama bir bedelle ev kiralamak mümkün.
KÖYLER:
(Akdamlar, Aşağıkaraman, Bahtılı, Çağlarca, Çitdibi, Doyran Dağ Mh, Geyikbayırı, Hacısekililer, Hisarçandır, Üçoluk, Yarbaşçandır Mahalleleri) Konyaaltı ilçesinin mahalle olan köyleri de manzara, doğa ve oksijenli ortamlarıyla Antalyalıları ve dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistleri kendine çekiyor. Bu köylerde de kiralar evin konumuna ve sunduğu konfora göre kiralar değişiyor. Konyaaltı’nın gözde yaylalarından Hisarçandır’da havuzlu bir villa kiralamak isterseniz aylık 40 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Ancak mütevazı bir ev veya daire kiralamak isterseniz 13 bin liraya da bulabilmeniz mümkün. Aşağı Karaman’da ve Bahtılı’da 8-9 bin liraya bir köy evi kiralamak da olası. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz. ü