Çocuklar onun şarkısıyla okumayı öğrendi. Arkadaş sevgisini, hayvan sevgisini en önemlisi insan sevgisini bize öğretti. Birkaç nesil büyüdü onunla. Birkaç kuşak tanıdı bildi onu, biz de hasretle ve sevgiyle anıyoruz. Barış Manço'nun ağızlara dolanan, yürekleri ısıtan şarkılarının ağızdan ağıza dolaşmış hikayelerini sizin için toparladık.GÜLPEMBE Barış Manço’nun eski bir röportajından bir bölümde sunucu ‘Gülpembe’ şarkısını kimin için yaptığını soruyor. Barış Manço ise “Haa Gülpembe benim babannem.” diyor. Barış Manço gülpembeyi 1957 yılının ramazan bayramında ölen babaannesi Nimet Manço'ya yazmıştır.DÖNENCEBarış Manço’nun efsane şarkısı ‘Dönence’de de sanatçının tüm eserlerinde olduğu gibi çok anlamlı bir mesajı vardır. 1982 yılında ‘TV’de 7 Gün’ dergisine konuşan Barış Manço, şarkıyla ilgili şu ifadeleri kullanmış: “Dönence dünyanın iki ayrı kutbundaki enlemlerdir ve hiçbir zaman birlikte olamazlar. İnsanın doğasında da iki zıt kutup vardır. Bu kendisinde olmayanı arama içgüdüsüdür.”SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA1979 yılında çıkan, 'Sarı Çizmeli Mehmet Ağa' şarkısı bir efsane değil bir gerçekmiş meğer. Yaşanmış bir hikayeden esinlenilerek yazılan şarkının hikayesi işe şöyle:
Mehmet Ağa Aslen Karamanlı bir Toprak ağasıyken, Osmanlı Dönemi yetkilileri Mehmet ağayı çağırarak Kıbrıs Girnede büyük bir arsa vermişler. Karamandaki Bahçelerin gibi Ek, biç, Halka iş ver bizde sana toprak bağışlayalım. Hayvancılık ve Tarımı geliştir demişler. 1810-1920 tarihleri arasında yaşamış Karamandan Kıbrıs’a 5 kardeşinide alıp gelmişler. Yörük Türkmendir. Kıbrıstaki Köyünün adının Göçeri olması, Yörüklerin konar göçer hayatından gelmektedir. Yörükler köyü de derlermiş Göçeri köyüne .. Sarı Çizmeli Mehmet ağa, Devlete söz verdiği gibi Tarımda ve Hayvancılıkta Binlerce kişi çalıştırır, İş verir büyük bir aile olurlar. 3 bin dönüm toprağı varmış. Kavgalıları barıştırır, bekarları evlendirir, eşyalarını hediye eder, ev verir, en az da bir dönüm toprak bağışlarmış. Fakir fukara bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış.BUGÜN BAYRAMHer bayramda akıllara gelen o güzel ritim ‘Bugün Bayram’ şarkısının sözlerine bakıldığında içinde hüzünlü bir hikaye yattığını görüyoruz. Eşini kaybeden bir kocanın çocuklarını mutlu etmeye çalışması ve bayramda annelerinin mezarını ziyaret edecekleri anlaşılıyor.
Şarkının başlarında kaybettiği eşine seslenen adam "Sen gittin gideli içimde sızı var" diyor. Sonrasında nakaratta ise çocuklara annelerinin mezarına gideceklerini "En güzel giysileri giyip kır çiçekleri ile annemiz bizi bekler, annemizi üzmeyelim." sözleriyle anlatıyor.ÇIT ÇIT ÇETENEOrjinali Yozgat Türküsü olan ‘Çıt çıt çedene’ şarkısı 1983’te Barış Manço ve Kurtalan Ekspres tarafından düzenleniyor. Çedene aslında, kendir tohumuymuş. Seksenli yıllarda çedene yasaklanmış Yozgat’ta. İkide bir duyuru yapılırmış köylerde: “Dişi Hint keneviri yasak. Bostanında dişi Hint keneviri olanlar imha etsin.” Jandarma gelip tarlalarda denetim yaparmış. Dişi Hint keneviri (çedene) bulunan bostanlarda tutanaklar tutulup çedeneler imha edilirmiş. Bu şarkının sürekli yapılan bu anonslardan akla gelerek yapıldığı tahmin ediliyor.BARIŞ MANÇO'nun BİYOGRAFİSİNE ulaşmak için TIKLAYIN.
KÜLTÜR - SANAT
Yayınlanma: 01 Şubat 2021 - 14:45
Güncelleme: 09 Eylül 2024 - 09:30
Barış Manço'nun akıllara kazınan 5 şarkısının hikayesi
Ülkemizden çıkan en büyük değerlerden biri olan Barış Manço, dünyanın birçok yerinde de oldukça saygıdeğer ve sevilen bir sanatçı oldu. Her bayram bize onu hatırlattı, her pazar yolu 'domates biber patlıcan' şarkısını aklımıza getirdi. Sanatçının her eserinde ayrı ayrı mesajlar hikayeler yatıyordu, Manço'nun o hikayelerini sizin için derledik...
KÜLTÜR - SANAT
01 Şubat 2021 - 14:45
Güncelleme: 09 Eylül 2024 - 09:30