Ulusal uzun metraj film yarışması kapsamında günün ilk filmi yönetmenliğini İsmet Kurtuluş'un ve Kaan Arıcı'nın ortak bir şekilde üstlendiği "Lütfen Cevap Veriniz" filmi, Ceren ve Semih adında ki çiftin evlenmelerine bir saat kala yakın arkadaşları Merti'in geçmişte ki sırları ortaya cikarmasiyla kendilerini sorgulamak zorunda kalırlar. Filmin başrollerini ise Ushan Çakır ve Melisa Şenolsun paylaştı. Filmin AKM Aspendos'ta gösteriminin ardından film ekibi ve oyuncular izleyicilerin sorularını söyleyişi kapsamında yanıtladı. Ulusal uzun metraj filmleri kapsamında günün ikinci filmi "Karanlık Gece" yönetmenliğini ve senaristliğini usta yönetmen Özcan Alper'in üstlendiği film olmakla beraber gezgin müzisyen İshak'ın ölmek üzere olan annesiyle vedalaşmak için kasabaya dönmesiyle yedi yıl önce dahil olduğu bir linç olayı tekrar gün yüzüne çıkar. Film İshak'ın üzerine düşen suçluluk duygusuyla mücadelesini anlatır. Oyuncu kadrosunda Berkay Ateş, Sibel Kekilli, Cem Yiğit Üzümoğlu, Pınar Deniz gibi oyuncular bulunan filmin gösteriminin ardından film ekibi izleyicilerin film hakkında ki sorularını Balerin Cafe'de yanıtladı.

4 ULUSAL BELGESEL FİLMİ GÖSTERİLDİ

Ulusal Belgesel film yarışması kapsamında gün için de yönetmenliğini Somnur Vardar'ın üstlendiği ve atanamamış öğretmen Ferhat ve öğretmen olmaya hevesli kuzeni Emrah'ın inşaat işçisi olarak İstanbul'uj şantiyelerinde çalışmalarını, onların zorlu yaşam koşullarını anlatan "Boşlukta" filmi gösterimde olup izleyicilere sunuldu. Bir başka ulusal belgesel filmi Metin Dağ yönetmenliğinde "Kaf Kaf" 19 Ağustos 1966 Varto depreminde sağ kalanların yurdun dört bir yanına göç etmeleriyle onların bu kaderine tanık olmayı anlatıyor. Diğer bir film "Filmin Adı Ne" Pınar Fontini'nin yönetmenliğinde Türkiye'de kadın sinemasının temellerini atan öncü kadın yönetmenlerinin deneyimlerini tek tek mercek altına almasını konu alır. Son olarak gün için de izleyicilere sunulan "Iska" filminin yönetmenliğini Metin Erez yapmakta olup 1999-2000 sezonunda İnönü Stadyumu'nda Beşiktaş'ın Galatasarayla karşılaşması sonucunda Fevzi Tuncay'ın ayağının altından topu kaçırmasıyla hayatının bu olay ile değişmesini konu alır.

ULUSLARARASI ALANDA İKİ FİLM GÖSTERİME GİRDİ

Günün ilk Uluslararası uzun metraj filmleri arasında yer alan ve yetenekli piyanist Tymek'in yaz tatilini ailesiyle birlikte geçirmek için kasabaya dönmesi ancak kasabada trajik bir biçimde biten bir sona şahit olmasıyla hayatının bir noktada değişimini anlatan "Ekmek ve Tuz" filmi Polonya yapımı olmakla birlikte yönetmenliğini ve senaristliğini Damian Kocur üstlendi. Gerçek olaylardan esinlenen film amatör oyuncularla çekildi. Günün Uluslararası uzun metraj filmleri arasında gösterime giren ikinci filmi ise "Sessiz Kız" İrlanda yapımı olmakla birlikte yönetmenliğini ve senaristliğini Colm Bairead üstlendi. Dokuz yaşında içine kapanık bir kız olan Cait'in bir gün bir süreliğine uzak akrabalarının yanına gönderilmesiyle burada ilk defa mutluluğa eriştiğini sanar ta ki bir gün kaldığı huzurlu yuvanın geçmişinde büyük bir trajedi yaşandığını öğrenene kadar.

"BİR HEKİMİN ANILARI" GÖSTERİME GİRDİ

Yönetmenliğini Biket İlhan'ın yapmış olduğu "Bir Hekimin Anıları" filmi, Osmanlı İmparatorluğu'ndan Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş sürecinde Türk tıbbının modernleşmesine ve kadınların hayatına önemli katkılarda bulunan doğum uzmanı Doktor Besim Ömer Paşa'nın hayatını ve çalışmalarını anlatan belgesel seyircisiyle buluştu. Senaryosunu Aydan Gündüz'ün üstlenip oyuncu kadrosunda Bahtiyar Engin'in bulunduğu film, Türkiye'de ilk doğum kliniğini açan ve tıp fakültelerine kadın öğrencilerin kabul edilmesi için mücadele eden Doktor Besim Ömer'in hayatı anlatıldı. Altın portakal film festivali film gösterimlerinin beşinci gününde de gösterime giren belgeselleri, özel gösterimleri, başka bir dünya kapsamında filmleri izleyicisiyle buluşma imkanı buldu. Filmlerin ardından söyleşiler ve sohbetler eşliğinde festivalde bir gün daha sona erdi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.