Ukrayna-Rusya heyetlerinin İstanbul'daki görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrası Ukrayna heyeti açıklamalarda bulunuyor. Garantör ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunmasını istediğini belirten Ukrayna heyetinin açıklamalardan satır başları şu şekilde "Garantör olarak kimi istiyoruz? BMGK ülkeleri, Çin, Rusya Federasyonu da orada var, ABD, Fransa, Türkiye, Almanya, Kanada, Polonya ve İsrail. Katılmak isteyen başka ülkeler de olursa bunu yapabilsinler istiyoruz. Bazı ülkelerden halihazırda ilgileri olduğuna dair teyit aldık, sadece resmi onay bekliyoruz. Ukrayna'nın gelecekteki güvenliği teminat altına alınsın, bütün garantörler tarafında bu temin edilsin istiyoruz. Ukrayna'nın AB üyeliğinin inkar edilmektense desteklendiği bir sistem bu. Bu istişarelerin başarısız olması halinde askeri destek sunması gerekir.

'GÜVENLİK KONUSUNDA HENÜZ ANLAŞAMADIK'

Kırım ve benzeri durumdaki bölgeler ayrıca değerlendirilmeli. Referandum OHAL şartlarında gerçekleştirilemez. Güvenlik garantisi konusunda henüz anlaşamadık.

"ZELENSKİY VE PUTİN DE KATILABİLİR"

"Garantör ülkeleri de çok taraflı görüşmelere dahil etmek istiyoruz. O zamana kadar aramızdaki farklılıkları da ortadan kaldırabileceğimizi umut ediyorum. Bu noktada bir zirve düzenlenerek Ukrayna ve Rusya liderlerinin katılımı sağlanabilir. "Ruslar, Kırım'ı kendi toprakları olarak görüyorlar ancak biz bunu kabul etmiyoruz."

MÜZAKERE BAŞLIKLARI NELER?

Rusya ve Ukrayna arasındaki görüşmelerde ele alınan başlıklar şu şekilde:

1) TOPRAK

Müzakerelerdeki en zorlu başlık. Donbas yani ülkenin doğusunda Donetsk ve Luhansk'tan oluşan bölgedeki, Rusya destekli ayrılıkçılar iki yerde de bağımsız Cumhuriyet ilan etti, Rusya tanıdı. Moskova geçen hafta Donetsk'in yüzde 54'ünü, Luhansk'ın yüzde 93'ünü ele geçirdiğini ilan etti. Zelenski önceki gece Donbas'ta çözüm istediğini söyledi.

2) TARAFSIZLIK

Ukrayna'nın tarafsızlığı, Rusya'nın taleplerinin başında geliyor. Moskova, savaş öncesi Ukrayna'nın hiçbir zaman NATO'ya üye olmayacağına dair yazılı güvence istiyordu. Rusya, saldırının amaçlarından birini de Ukrayna'nın silahsızlandırılması olarak ilan etti. Ukraynalı yetkililer, son bir ayda ülkenin NATO'ya üye olmayacağını dile getirdi. Zelenski de önceki gece tarafsızlık konusunda müzakereye hazır olduğunu ilan etti.

3) RUSLARIN HAKLARI

Rusya'nın doğusunda Rusça konuşan bir nüfus bulunuyor. Ukrayna 2019'da çıkardığı yasayla Ukrayna dilini zorunlu hale getirmişti.Memur, asker, doktor ve öğretmen olmak için Ukraynaca konuşmak gerekiyor. Ancak, Rusça'nın statüsü Moskova'ın talepleri arasında bulunuyor.  Zelenski bu başlığın müzakerelerde konuşulduğunu açıkladı.

4) "NAZİLERDEN ARINDIRMA"

Ruslar, "Azak Tugayı" gibi aşırı sağcı grupların Rusça konuşan halka "soykırım" yaptığını iddia ediyor. Ukrayna ise  iddiaları kesin bir dille reddediyor. Bununla birlikte, "Nazilerden arındırma" Rusların ortaya attığı bir kavram ve "silahsızlanma" başlığıyla birlikte anılıyor.
Öte yandan, Ruslar başta Zelenski hükümetinin değişmesinden bahsediyordu. Şimdilerde Ukrayna'nın kendi ordusuna sahip olabileceğinden ancak Batılı ülkelerin silahlarına ve üslerine ev sahipliği yapmamasından söz ediliyor. Ayrıntılar geliyor... Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.