İşçi, işveren ve hükûmet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde ilk toplantısını yapacak.

15 kişiden oluşacak komisyonda kamuyu Aile Bakanlığı, işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını da TİSK temsil edecek. Yıl sonuna kadar en az 4 defa toplanacak olan komisyonda, asgari ücretlilerin sıkıntılarını dile getiren ‘misafir işçi' bu yıl yer almayacak.

1 Ocak 2020'den itibaren geçerli olacak asgari ücrette 3 zam senaryosu masada olacak. İşte o rakamlar:

  • Asgari ücrette, Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) göre 2020 enflasyon hedefi olan yüzde 8,5 artış yapılırsa, brüt ücret 2 bin 775 TL'ye, net ücret de Asgari Geçim İndirimi (AGİ) hariç 2 bin 191 TL'ye çıkacak.
  • Merkez Bankası enflasyon raporunda ve YEP'te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Komisyon bu oranı esas alırsa brüt ücret 2 bin 865 TL'ye, net ücret AGİ hariç 2 bin 262 TL'ye çıkacak.
  • Komisyon, yüzde 10 artışı kararlaştırırsa brüt ücret 2 bin 814 TL'ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL'ye çıkacak.

"Hayat maliyeti 2 bin 578 lira"

Asgari ücret konusunda bu yıl Türk-İş, Hak-İş ve DİSK birlikte hareket edecek. Türk-İş'in aldığı karara göre 3 sendikanın uzlaştığı rakam masaya taşınacak.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da “Biz ocak ayında aldığımız ücreti aralık ayında da almak istiyoruz. Bu sene kabul edilen bir rakam olursa Türk-İş olarak iki sendikamızın görüşünü aldıktan sonra oraya otururuz. DİSK'in de Hak- İş'in de görüşünü almak gerekiyor. Hayat maliyeti 2 bin 578 lira. Asgari ücret teklifinde hayat maliyetinin altında hiçbir şeyi konuşmayız” demişti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi