Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı Muratpaşa’da 23 Nisan coşkusu! Birbirinden renkli gösterilerle kutladı
İstanbul'un Poyrazköy ilçesinde balıkçıların avda dönüşüyle birlikte ilk satışlar mezatta gerçekleşti. En çok istavrit ve hamsi satışı gerçekleşirken balıkçılar havaların soğumasıyla hem diğer balıkların çoğalacağını hem de fiyatların düşeceğini dile getirdi. 4,5 ay sonra ilk kez heyecanla tutulan balıklardan mezgit, istavrit, sardalya ve hamsinin fiyatları dikkat çekti. 2023-2024 su ürünleri av sezonu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı açılış programı ile başladı. 15 Nisan'da gırgır ve trol yöntemiyle yapılan balık avcılığına ara verilmişti. 1 Eylül itibariyle Marmara, Ege ve Karadeniz'de av yasağı sona ererken Akdeniz'de yasak 16 Eylül'de kalkıyor. Verilen 4 buçuk aylık aranın ardından Poyrazköy'de düzenlenen su ürünleri av sezonu açılış programı sonrası denize açılan balıkçılar ağlarını denize bıraktı. Hacı Ali Reis isimli balıkçı teknesi de ilk avını Marmara denizinde gerçekleştirdi. 'Vira Bismillah' denilerek denize bırakılan ağlar, gemi tayfasının 'Haydi Hop' sesleri eşliğinde çekildi. Denizden dönen balıkçılar Gürpınar Balık Hali'ne gelerek yakaladıkları balıkları satmaya çalıştı. Sezonun ilk balıklarını alarak müşterilerine satmak isteyen balıkçı esnafı halde yoğunluk oluşturdu. Balıkçılar ilk avda daha çok istavrit ve hamsinin yakalandığını söylerken havaların soğumasıyla diğer balıkların da çoğalacağını söyledi. Hamsinin kasası ise 2 bin 500 liradan alıcı buldu.

"PALAMUTTAN PEK ÜMİDİMİZ YOK"

Poyrazköy'den denize açılan Hacı Ali Reis isimli geminin kaptanı Cüneyt Toker, "Yeni bir sezon, tüm balıkçı camiasına hayırlı uğurlu olsun. Biz de heyecanlıyız. Yeni bir sezonun başlangıcında ağ atacağız. Kısmet bakalım ne çıkacak. Bizim gözlemlediğimiz, tabii ki tam olarak bilemiyoruz ama, hamsi, istavrit, çinekop, lüfer, torik. Ama palamuttan pek ümidimiz yok. O da olabilir ama deniz bu, hiç belli olmaz nereden ne çıkacağı. Rastgele olduğu için bilemiyoruz. Kısmetimize ne varsa yani, Yasal olarak biz her şeyi avlayabiliriz. Kısmet bakalım ne çıkacak. Daha başındayız, bakalım neyle başlayacağız ve neyle bitireceğiz. Onu biz de bilmiyoruz. Tabii kazasız belasız geçirmesini diliyoruz tüm balıkçı camiasına.  Sağlıklı ve bol kazançlı geçmesini diliyoruz" dedi.

"İNŞALLAH BOL BEREKETLİ BİR SEZON BEKLİYORUZ"

Gemide görevli balıkçı Seçkin Ocak, "Ordu, Fatsa'dan geliyoruz. Sezonumuz 1 Eylül'den 15 Nisan'a kadar devam edecek. Şu an istavrit var ama az balığımız var. Çoğalmasını bekliyoruz. Sabırsızlıkla bu günü bekledik, 4 buçuk aylık yasaktan sonra inşallah bol bereketli bir sezon bekliyoruz" dedi.

"HAMSİ BOL, ÇİNEKOP VE LÜFER BEKLİYORUZ"

Olgun Demirtürk isimli balıkçı ise,  "Zanaatımız başladı. Yorucu bir zanaat. İnşallah bol bereketli zanaat olacak. Şu an hamsi bol, çinekop ve lüfer bekliyoruz" şeklinde konuştu.

"BU SEZON HALKIMIZI BALIĞA DOYURACAĞIZ"

Ağların toplanmasından sonra yüzleri gülen balıkçılardan İbrahim Menekşe, "Allah tüm balıkçılara bol bereketli bir sezon nasip etsin. İnşallah bu sezon halkımızı balığa doyuracağız. Bu sene hamsi çok, kar yağdığı zaman da hamsi ile sezonu kapatırız" dedi. Bir diğer balıkçı Ökkeş Altın, "Sezonun ilk palamudu burada, biraz küçük ama büyüyecek. Mezgit ve istavrit de var, karışık. Sezon bereketli başladı. İnşallah vatandaş çok balık yiyecek" diye konuştu.

MEZGİT, İSTAVRİT, SARDALYA... "FİYATLAR PİYASANIN ÇOK ALTINDA"

İlk av sonrası Gürpınar Balık Haline gelen balıkçı esnafı Ömer Tekel, “Sezon inşallah hayırlı olur. Daha yeni başladı, bereketli başladı. Devamı da inşallah bereketli devam edecek. Bugün Ege ve Marmara'dan geldi. Av yasağı bu gece bittiği için Karadeniz'den gelmedi. Yarın geceden itibaren daha bereketli bir sezon bekliyoruz. Bu sezon hamsiden ümitliyiz, hamsi çok diyorlar. Akabinde palamut, bir iki ay sonra da çinakop ve lüfer. Çeşitler artarak devam edecek. Halde şuan da mırlan var, istavrit var, çinakop var, sardalya gelecek daha gelmedi. Fiyatlar piyasanın çok altında. Bayağı uygun. Normalde bugün sardalya 50 liradan, istavritler 60-70 lira, mezgit balığı da 70-80 arası tezgahlarda yerini bulacak inşallah. Vatandaşların bu sene bol bol balık yiyeceklerini umuyoruz" İfadelerini kullandı.

HAMSİNİN KASA FİYATI 2 BİN 500 LİRA

Mezatta tutulan balıkları satın almak için bekleyen balıkçı Kenan Balcı, "Çok şükür 4 buçuk aydan sonra ilk gemimiz yanaştı. Bereket çok güzel. Hamsi, çocuklar çatalla yesin. Bugün 1'inci günümüz. Yüzde 100 kapasite ile değil, yüzde 70 kapasite ile başladık. Gemicilerimiz, esnafımız, dükkancılarımız herkes çok mutlu. Daha güzel günler bekliyoruz. Hamsi için bugün siftah, 2 bin 250 lira kasası ama o ölçü değildir. Bir motor daha gelirse bin 500'e düşer, 5 motor daha gelirse bin liraya düşer" dedi. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.