Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu! Antalya'da sahte polis ve savcı operasyonu!
Türkiye'ye yakınlığıyla bilinen adalar arasında yer alan Kıbrıs adasında son günlerde bilim camiasını endişelendiren gelişmeler yaşanıyor.

AKDENİZ BÖLGESİNİ'NE DE İLGİLENDİRİYOR

Türkiye'de Akdeniz bölgesindeki illerimiz açısından şaşırtıcı bir haber geldi. Hatay, Mersin, Adana, Antalya'ya acil kırmızı uyarı yapıldı... Kıbrıs'ta ayak parmaklarını yiyen ve bölgede ilk kez görülen bir hayvan tespit edildi. Bilim insanları çalışmalarını hızlandırdı.

NASIL VE NEDEN GELDİKLERİ BİLİNMİYOR

Bilim insanları ayak parmaklarını ısıran dev su böceklerinin ana karadan Kıbrıs'a geldiğine inanıyor, ancak bunun neden ve nasıl olduğundan emin değiller.

BÜYÜK BİR İSTİLAYA BAŞLADILAR

Bir araştırma, acı verici ısırıklara neden olabilen dev su böceklerinin Akdeniz'deki Kıbrıs adasını istila ettiğini ortaya çıkardı.

AYAK PARMAKLARINI ISIRIYORLAR

"Parmak ısıranlar" olarak da adlandırılan böcekler, yaklaşık 12 santimetre uzunluğa kadar büyüyebilen kuş yiyen türleri içeren Lethocerus cinsine aittir. Araştırmacılar, adanın doğu kıyısındaki yüzücülerin yardımıyla korkunç böcekleri keşfettiler ve halkı daha fazla dikkatli olmaları konusunda uyardılar. Araştırmanın yazarları 20 Mart'ta yaptıkları açıklamada , "Kıbrıslılar gözlerini açık ve ayak parmaklarını sudan uzak tutmalı" dedi. Araştırmacılar bulgularını 31 Aralık 2023'te "Grigore Antipa" Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada sundular.

TÜRKİYE'DE DE İSTİLAYA BAŞLAYABİLİR

Lethocerus, ana kara ülkeleri olan Türkiye, Lübnan, İsrail ve Mısır'da Kıbrıs yakınlarında bulunuyor ancak adada daha önce hiç gözlemlenmemişti. Yeni çalışmada ekip, hataların kayıtlarını toplamak ve bunların ani gelişi hakkında daha fazla bilgi edinmek için 2020 ile 2021 yılları arasında yerel Facebook gruplarındaki gönderilere baktı. Yazarlar çalışmada "Bu çalışmada rapor edilen kayıtların neredeyse tamamı sosyal medya gruplarında tür tespiti talep eden fotoğraf ve videolar yayınlayan kişilere dayanıyordu" diye yazdı. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.