Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi açıkladı! Merkez Bankası'nın yıl sonu dolar ve enflasyon beklentisi açıkladı!
Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni kabineyi, isimleri ve piyasalara olası etkilerini değerlendirdi. Memiş, gram altındolar ve borsa için 5 Haziran Pazartesi uyarısı yaptı, 'rehavet'e aman dikkat dedi. "Kabine açıklandı piyasa ne olur?" başlıklı videosunda açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş şunları söyledi: Kabine açıklandı, ekonomi yönetimi değişti. Bundan sonra neler olabilir? Pazartesi günün fiyatlar nasıl açılabilir. Altın, döviz kurunda fiyatlar ne olur? Sayın Cumhurbaşkanı yeni kabinesini açıkladı. 2022 aralık ayında hem video hem köşe yazılarımda Mehmet Şimşek'in bakan olacağına dair beklentilerimi paylaşmıştım. Bu süreçte seçimlerden önce yaşanan kaosla birlikte döviz alanlar, altın alanlara çok yalvardık. Arkadaşlar yapmayın, manipülasyon yapıyorlar, makasları açtılar dedik.

MEHMET ŞİMŞEK ETKİSİ

Özellikle elinde TL bulunan arkadaşlarımıza kesinlikle borsa önermiştim. Özellikle borsa tarafında 4400'e kadar geri çekilme gördük. Buradan giriş yapanlarla da 6000'e kadar bekleyeceğimize dair görüşlerimi paylaşmıştım. Borsada 5000'e kadar yükselişler gördük. Aslında Mehmet Şimşek isminin etkisinin de olduğu aşikar bu yükselişlerde. Bu yıl için borsa ile dövizin beraber yükselişini göreceksiniz uyarılarım vardı. Resmi kurla piyasalar arasında farklılık vardı, bunun da kapandığını gördük. İsimler açıklandı ve piyasaların beklentisi gerçekleşti. Özellikle Ticaret Bakanlığı'na Ömer Bolat'ın seçilmesine çok sevindim. Pazartesi günü piyasaların yeni kabineye vereceği olası tepkileri değerlendiren Memiş, şunları söyledi: Şimdi pazartesi günü ister istemez piyasalarda iyimserlik olacak. Döviz kurlarında gerileme, altın ve gümüş fiyatlarında gerileme, borsada yükseliş göreceğiz. Mehmet Şimşek'in açıklamalarına odaklanmamız lazım orta ve uzun vade için. Faizler yükselecek mi, ortodoks politikalara dönülecek mi? Kredi muslukları açılacak mı? İş dünyası paraya ulaşabilecek mi? Birçok soru var, bunu Sayın Mehmet Şimşek çıkacak ve çeşitli bilgilendirmeler yapacak ekonomi ile alakalı.

"REHAVET" UYARISI

Kısa vade iyimserlikler de kesinlikle insanlarda rehavete neden olmamalı. Bu uyarımı dikkate alın. Hazine ve Maliye Bakanı değişti oh rahatladık modunda değil de yine dövizle altınla borçlanmamak lazım. Orta ve uzun vadede rehavete kapılmamalıyız çünkü problemlerimiz çok. Sihirli değnek gelecek, her şey rayına girecek modunda bir düşünceye sahip olmamanız lazım. Türkiye nasıl bir yol haritası izleyecek, bunların gördükten sonra tekrar sürece yayılan bir süreci göreceğiz. Dışsal problemler de var. ABD'deki krizler. Avrupa'nın resesyona girmesi, Çin-ABD'nin tekrar ticaret savaşına girme olasılığı. Rehavete kapılmamak lazım. Türkiye'de bir seçim oldu, sonuçlar belirlendi, yeni kabine belirlendi, yüzde 80'i değişti. Bundan sonra kurum ve kuruluşlardaki isim değişikliklerine bakacağız. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yapması uzun vadeli olmalı. Borsayı yükseltelim, orada yüksekten satarız, döviz alırız gideriz noktasında düşünceye sahip olmamak lazım. Yatırımlara çekmek lazım.

BU HATAYI YAPMAYIN!

Haziran, temmuz, ağustosta turist sayısı ile alakalı iyimserlikler var. Bunlardan sonra rahat nefes alabileceğimiz süreçler var ama enflasyon belası var. Mevsim etkisi olacak evet ama kalıcı enflasyon düşüşü zamana yayılacak işler. O yüzden piyasalar beklentisinde isimler geldi, netleşti. Döviz kurları çok düşecek, TL değer kazanacak, altın çok düşecek modunda bakmamak lazım olaylara. Birikimlerimizi artırmaya devam ediyoruz, tasarrufa devam ediyoruz. İsimler gelici ve geçicidir. Önemli olan modeldir. Dış politikada da bizim çok uğraşacağımız şeyler var. Önümüzdeki hafta borsada yükselişler, döviz kurlarında düşüşler göreceğiz ama rehavete kapılmayın. Fırsatlar şimşek gibidir ve vurduğu zaman gelir geçer, önemli olan orta ve uzun vadeli politikalardır.