Her hafta farklı konu ve konukların yer aldığı, MYGazete.com Genel Yayın Yönetmeni, Akdeniz Gazeteciler Federasyonu ve Antalya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mevlüt Yeni’nin moderatörlüğünü yaptığı Yeni Bakış programının dün akşamki canlı yayın konuğu, Erkin Şahinöz Akademi kurucusu, Stratejik Yönetim Danışmanı ve ABD Merkez Bankası FED Eski Araştırma Direktörü Erkin Şahinöz oldu. [caption id="attachment_341721" align="alignnone" width="674"] Mevlüt Yeni ile Yeni Bakış'ın bu haftaki konuğu Stratejik Yönetim Danışmanı Erkin Şahinöz oldu[/caption] Kripto paraların elektronik olduğunu belirten Erkin Şahinöz, “Fiziki bir şekilde karşılığı yok. Sistemdeki cüzdanlar elektronik ortamda akıllı telefonlar ya da bilgisayarlar gibi soğuk cüzdanlarda tutuyor. Ben bu cüzdandan sizin cüzdanınıza gönderiyorum. Sistemde parayı benim tarafımdan sizin tarafınıza gönderdiğimi ispatlamaya çalışırsanız, bir tane şahit yok. 200 bin tane şahit var. Çünkü bitcoin isimli kripto paranın kayıt defterini tutan 200 bin tane kayıt defteri tutucu ya da diğer adıyla madenci var. Burada sistem güvenli. Burada bir kişiye güvenmek zorunda değilsiniz. Onun kullanıcıları kötü niyetli olsa, ahlaksız olsa bile öyle güvenlik önlemi var ki içeride herkesi ahlaklı davranmaya mecbur kılıyor. Kayıtları değiştirmemenizi sağlıyor.” dedi. [caption id="attachment_341720" align="alignnone" width="674"] Erkin Şahinöz kripto paralar hakkında merak edilenleri anlattı[/caption]

“ANLAMADIĞINIZ YATIRIM ARACINA GİRMEYİNİZ”

Herkesin hızlı bir şekilde zengin olma telaşında olduğunu öne süren Şahinöz, “Gayrimenkul satın alırken temel göstergeleri bilmeden bu işe girerseniz işin sonunda hüsrana uğrarsınız. Lütfen anlamadığınız yatırım aracına girmeyiniz. Girecekseniz de anlayınız. Tren kaçıyor. Trenin kaçtığı yok. 2009 yılında Bitcoin hayatımıza girdi. 12 yıldır hayatımızda. Altın 3 milyar yıldır hayatımızda. Bitcoin’den çok daha iyi teknolojiye sahip kripto paralar var. Şu an bilinirlikleri az. O yüzden çok prim yapamıyorlar. Ama bu dünyada fırsat bitmez. Fırsat bitti korkusuyla anlamadan bilmeden coin yukarı gidecekmiş. Önümüzdeki yıl 3 dolar olacakmış. Kim diyor 3 dolar olacakmış diye. Böyle bir şey yok. Biz çok gördük dolar 14 olacak diye Youtube’da videolar çektiler. Videoları çok izlensin diye insanları yanlış yönlendirdiler. Ben kötü niyetli görüyorum. Bunu doğru bulmuyorum.” ifadelerini kullandı.

YATIRIM YAPMAK İSTEYENLER NE YAPMALI?

Şahinöz, kripto paralara yatırım yapmak isteyenlere uyarılarda bulunarak, “Bir kripto paranın arkasındaki blok zincir onun gelecekte olup olmayacağını veya fiyatının nerelere kadar çıkabileceğini belirleyen o kripto paranın kayıt defterinin özelliği. Kayıt defterini kaç tane tutan olduğu. Ne kadar çok şahit olduğu çok önemli. Bu şahitler arasında bir güç oluşumu var mı, kripto para hızlı mı, saniyede kaç tane işleme cevap verebiliyor, bu kripto paranın kayıtlarının değiştirilme imkanı var mı? Bütün bu kriterleri inceledikten sonra emin olun ki potansiyeli olan kripto paraları tercih etmek mümkün olabilir. Ama önce öğrenin.” şeklinde konuştu.