Altındaki düşüş yatırımcıyı endişelendirdi! Kayıp sürecek mi? Altındaki düşüş yatırımcıyı endişelendirdi! Kayıp sürecek mi?
Trabzon Balık Hali’nde hamsinin kilosu 150-180 TL arasında satılırken bu sezon ilk kez bu kadar yüksek fiyatı görmesi balıkçıları da vatandaşları da şaşırttı. Özellikle yılbaşından beri hamsinin azalışa geçtiğini belirten balıkçılar bu sezon ilk defa fiyatının bu kadar yükseldiğini kaydetti.

"BUGÜN EN YÜKSEK FİYATINI GÖRDÜ"

Hamsinin ilk kez bu kadar yüksek fiyatı gördüğünü kaydeden balıkçı esnaflarından Emin Avcı, “Toptancı Balık Hali’ne çok az hamsi geldi dolayısıyla az gelince kasası bin 800 iki bin TL arasında satıldı. Hamsi bugün en yüksek fiyatını gördü. Kilosu 150-180 TL arasında değişiyor.

DENİZ DURGUN

Şu ana kadar hiç böyle yüksek fiyata hamsi satmadık. Hamsiler genelde Hopa taraflarından geliyor. Hava muhalefetinden dolayı da azalmaya başladı dolayısıyla çoğu tekneler denize açılamıyor az gelince de fiyatlar yüksek oluyor. Diğer balık çeşitleri istavrit 80-100 TL, mezgit 200-350 TL. Bu aralar fazla çeşit gelmiyor” dedi.

KÜLTÜR BALIKLARINA RAĞBET VAR

Balıkçı esnaflarından Ahmet Çoğalmış, hamsinin az olmasından dolayı vatandaşın kültür balıklarına yöneldiğini belirterek, “Hamsinin kilosunu 150 TL’den satıyoruz bundan sonra da 100-200 TL arasında değişir. Şu ana kadar en yüksek fiyatı gördü diyebiliriz. Diğer balık çeşitlerinin fiyatı ise istavrit 80 TL. Dolayısıyla balığın azalmasından dolayı kültür balıklarının da fiyatları artmış durumda. Hamsi olmadığı için kültür balıklarına talep daha fazla oluyor” diye konuştu.

"FİYATI DAHA AŞAĞIYA DÜŞMEZ"

Son zamanlarda hamsinin iyice azaldığını ifade eden balıkçı esnaflarından Mehmet Örseloğlu ise “Hamsi bu aralar yavaş yavaş azalmaya başladı. Bugün hamsinin kasasını bin 750 TL bizde kilosunu 150 TL’ye satıyoruz. Bu sıralar Trabzon’da hamsinin en yüksek fiyatı diyebiliriz kilosu 150-200 TL’ye satıldı. Bundan sonra hamsinin fiyatı böyle olur daha aşağıya düşmez. Diğer balık çeşitleri istavrit 80 TL, mezgit 150 TL, tirsi 150 TL, palamut 125 TL Son günlerde balık azalınca fiyatlar biraz yukarı çıktı diyebiliriz” şeklinde konuştu. Sezonun artık sonuna yaklaştığını belirten Örseloğlu, “Artık yavaş yavaş sezonun sonuna doğru yaklaşıyoruz. Bu sezon hamside bolluk bereket yaşanıyordu ancak son bir buçuk aylık dönemde azalmaya başladı. Dolayısıyla hamsinin yerini istavrit aldı diyebiliriz. Hamsi az miktarda avlandığı için tezgâhları pek fazla süslemiyor” ifadelerini kullandı.

OMEGA-3 ZENGİNİ, PROTEİN KAYNAĞI

Sofraların keyifli yemeği hamsinin vücuda faydaları oldukça çeşitlidir. Bu küçük ama besleyici balık, birçok sağlık yararına sahiptir:
  • Hamsi, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Bu yağ asitleri kalp sağlığını iyileştirmeye, iltihabı azaltmaya ve beyin fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olur.
  • Hamsi, yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır. Protein, kas yapımı ve onarımı, hücre yapımı ve vücut fonksiyonlarının sürdürülmesi için önemlidir.
  • Hamsi, B12 vitamini, D vitamini, kalsiyum ve demir gibi çeşitli vitamin ve mineralleri içerir. Bu besinler kemik sağlığını, sinir sistemini ve genel vücut fonksiyonlarını destekler.
  • Hamsinin omega-3 içeriği, kolesterol seviyelerini düzenlemeye ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir, böylece kalp hastalığı riskini azaltabilir.
  • Hamsi, selensiyum gibi antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki oksidatif stresi azaltarak kronik hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Omega-3 yağ asitlerinin göz sağlığını korumadaki rolü, özellikle yaşla ilişkili makula dejenerasyonunun önlenmesinde önemlidir.
  • Hamsi, düşük kalorili ve yüksek protein içeriğiyle kilo kontrolüne yardımcı olabilir.
  • Ayrıca, omega-3 yağ asitlerinin kan şekerini düzenlemede rol oynayabileceği düşünülmektedir.
  • Omega-3 yağ asitleri, cilt sağlığını iyileştirebilir ve saçların sağlıklı kalmasına katkıda bulunabilir.
  • Hamsi tüketirken, aşırı tüketimden kaçınmak ve sürdürülebilir balıkçılık kaynaklarından alınan hamsiyi tercih etmek önemlidir.
  • Herhangi bir beslenme değişikliği yapmadan önce bir sağlık uzmanı ile konuşmak en iyisidir.
Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.