IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti! Herkes birbirini ihbar ediyor IBAN korkusu vatandaşı tedirgin etti! Herkes birbirini ihbar ediyor
Denizlerde av yasağının bitmesiyle dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı sezon sonrası denize açılan balıkçıların yüzü hamsiyle güldü. Dört buçuk ay süren av yasağı ardından denize bırakılan ilk ağlar balıkla doldu. Balıkçıların avdan dönüşüyle Gürpınar Balık Hali’nde hareketlilik yaşandı. Kasalara alınan balıklar mezat usulü satışa çıkarıldı. Balıkçılar ilk avda daha çok İstavrit ve Hamsi’nin yakalandığını söylerken havaların soğumasıyla diğer balıklarında çoğalacağını söyledi. Hamsinin 15 kiloluk kasası ise 2 bin 500 liradan alıcı buldu. Palamut ise halde tek tük görüldü. Fiyatların önümüzdeki günlerde balık bollaşınca düşmesi bekleniyor.

PALAMUT ÇİFTİ 250 TL

Gürpınar’a çok az getirilen palamutun 450-500 gramlık çiftinin 250 TL’den satıldığı belirtildi. Hale ilk balıkların Ege ve Marmara’dan geldiği, Karadeniz’den de önümüzdeki günlerde palamut gelmesinin beklendiği ifade edildi. Halden çıkan balık dün tezgahlarda 150 TL’den yerini aldı. Üsküdar’daki balıkçılar yeni sezondan umutlu olduklarını satışların da iyi gittiğini söyledi. Kadıköy’deki balıkçılar da satışlardan memnunluklarını dile getirirken, balıkçılar çarşısındaki kalabalık da dikkat çekti. Kadıköy’deki Özmen Balık’tan Yaşar Çay, balığın önümüzdeki günlerde bollaşacağını belirterek, “Bugün av yasağı sonrası ilk balık günümüz. Satışlar iyi, memnunuz. Şimdilik sadece hamsimiz var tezgahta. Palamut pahalı diye getirmedik. Çiftine 250 istiyorlardı. Teki 125, biz kaça satacağız” dedi. Balığın 15 gün içinde bollaşıp fiyatının ucuzlayacağına dikkat çeken Çay, “Bu yıl hamsi bol gibi gözüküyor. Palamut daha kendini göstermedi ama umutluyuz” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ PAHALI BULDU

Milliyet.com'un haberine Kadıköy balıkçılarından hamsi alan Murat Şentürk, fiyatların biraz pahalı olduğuna dikkat çekerek, “Birkaç gün içinde ucuzlayacağını düşünüyorum. Bollaştıkça ucuzlayacak” dedi. Bir başka vatandaş Neriman Kaya da hamsiyi çok sevdiği için av sezonunun ilk gününde aldığını ama fiyatların biraz pahalı olduğunu söyledi. Yeni av sezonunu değerlendiren Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, lüfer ve hamsinin bol olduğunu belirtti. Yakalanan balıkların yüzde 70’inin hamsi olduğu yönünde bilgi veren Özkaya, “Hamsi bolsa her türlü balık bol çıkabilir. Karadeniz’de hamsi bu aylarda değil biraz daha geç avlanıyor, havalar soğuyunca daha iyi avlanacak. Hamsinin boyutu 9 cm olmalı” dedi. Palamudun olmadığını kaydeden Özkaya, “Balıkçılardan isteğimiz normal boydaki balıkları avlasınlar. Böylece sürdürülebilir balıkçılığa da zarar vermezler. Tüketicilere de burada iş düşüyor. Tüketiciler de boy yasağına uymayan balıkları satın almasın” diye konuştu.

YARIM KİLO KIYMA PARASI

Bu yıl tezgahlara 150 TL’den çıkan hamsi, kıyma ile karşılaştırıldığında pahalı kaldı. Bu yıl bir kilo kıyma parasına iki kilo hamsi alınabilirken geçen yıl 139 liraya satılan bir kilo kıyma ile kilosu ortalama 40 lira olan hamsiden dört kilo alınabiliyordu.

ZİNCİR MARKETLER BÜYÜK ALICI OLDU

Migros, 1 Eylül’de balık av sezonunun açılmasıyla birlikte bu yıl da teknelerden direkt olarak aldığı balıkları Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarından müşterilerine ulaştırıyor. Migros Taze Ürünler Pazarlama Direktörü İbrahim Sözen, yerel üreticilere sağladıkları alım garantisi ile küçük balıkçılar ve kooperatiflere destek veren Migros’un yıl sonuna kadar 10 bin ton balık alımı gerçekleştirme hedefinde olduğuna vurgu yaptı. Metro Türkiye, balık sezonunda mevsimine uygun tüm balık çeşitlerini ağdan tabağa gerçekleştirdiği analizler ve sunduğu izlenebilirlik çözümleri ile sunduğunu açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, hamsi, palamut, tekir, istavrit, sardalya, çinekop, lüfer gibi çeşitlerin yanı sıra istiridye, midye, akivades, ahtapot, kalamar, karides, ıstakoz, sübye, langustin, yengeç gibi 100’den fazla çeşitte deniz ürünü müşterilerle buluşuyor. Metro Türkiye Satın Almadan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, sadece Türkiye’nin değil dünyanın dört bir yanından farklı su ürünlerini tedarik ederek en güvenli şekilde reyonlarına taşıdıklarını kaydetti.