Otomobil sektörü alarmda! En düşük ÖTV dilimi değişti! Otomobil sektörü alarmda! En düşük ÖTV dilimi değişti!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı açıklanıyor. Merkez Bankası faiz artırır mı? sorusu gündemdeki sıcaklığını korurken atılması beklenen adımın Mart 2021’den bu yana ilk olacağı ifade ediliyor. Yatırımcılar ise hem altın fiyatları hem dolar/TL kurunun karara nasıl tepki vereceğini merak ediyor. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de temkinli bekleyişini sürdürüyor. Peki Merkez Bankası faiz kararı ne zaman saat kaçta açıklanacak? İşte haberin detayları ve güncel altın fiyatları ile döviz kurları…

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Yurt içi piyasa perşembe günü saat 14.00’e kilitlenmiş durumda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 22 Haziran’da Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplanacak. Merkez Bankası’ndan 2021 Mart ayından bu yana yani 27 ay sonra politika faizinde artırıma gitmesi bekleniyor.

YELPAZE ÇOK GENİŞ, KARAR METNİ TAMAMEN DEĞİŞEBİLİR

Faizin çekilebileceği seviye yüzde 15 ile 40 arasında değişirken, ağırlık yüzde 20 ile 25 arasında bir seviyeye yükseltilebileceği yönünde bulunuyor. Uzmanlar faiz artırımının yanında, TCMB’nin yapacağı sözlü ve yazılı yönlendirmelerin de faiz kararı kadar önemli olduğunun altını çizerken; birçok uzman karar metnindeki dilin de tamamen değiştirileceği tahmininde bulunuyor.

YATIRIMCI GÜVEN VE ŞEFFAFLIK ARAYACAK

Uzmanlar genel çerçevede belirsizliklerin oldukça fazla olduğu bu toplantı sonrasında piyasanın tepkisini öngörmenin oldukça zor olduğunu dile getiriyor. Piyasaların yapılacak hem sözlü hem de yazılı yönlendirme ile dengeye oturmaya çalışacağını ifade eden ekonomistler, yabancı ve yerli yatırımcının verilen mesajlarda ‘güven’ ve ‘şeffaflık’ arayacağını kaydediyor.

PİYASALARDA DALGA YARATACAK

Peki olası faiz artırımı durumunda altın, dolar ve borsanın tepkisi neler olabilir? Uzmanlar bu soruya tek tek yanıt verdi. Sert faiz artırımlarının hem kurda hem borsada hem de altın fiyatlarında belli bir dönem için de olsa önemli bir dalgalanma yaratma ihtimalinin son derece yüksek olduğu kaydedildi.

PİYASALARDA SON DURUM

Küresel piyasalarda dolar endeksi bu sabah 102,13 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi 1,09 seviyesinde hareket ediyor. Ons altın fiyatı ise 1.947 dolardan işlem görüyor. Yurt içi piyasalarda dolar/TL kuru 23,61 TL, euro/TL kuru da 25,79 TL’den değerleniyor. Gram altın fiyatı 1470 TL’den alıcı ile buluşurken, çeyrek altın 2447 TL, Cumhuriyet altını 9.899 TL ve 22 ayar bileziğin gramı ise 1417 TL’den satışa sunuluyor. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.