ATB Nisan Meclisi toplandı! Başkan Çandır: Reel bir büyüme yok ATB Nisan Meclisi toplandı! Başkan Çandır: Reel bir büyüme yok
Antalya haber...  Akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi'ne (ÖTV) yapılan zam, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseldi ve otogazda 5,77 lira ÖTV alınacak. Türkiye'de son iki yıldır ciddi bir enflasyon sorunu yaşandığına dikkat çeken Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, “Mal ve hizmet fiyatları sürekli güncellenmek zorunda kalıyor. Temmuz ayı başında yapılan asgari ücret artışı, üreticiler üzerindeki maliyet baskısını biraz daha artırdı. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde KDV oranlarında artış gerçekleştirildi. Son olarak akaryakıt ürünlerine yapılan zam da bunlara eklenince, mal ve hizmet üreten işletmelerimiz mecburen bu artışları, benzer oranlarda ürünlerine yansıtmak zorunda kalacak" dedi.

BÜYÜME VE İÇ TİCARETE ETKİ EDECEK

Kredi kullanımının maliyetli ve pratikte zor olduğunu dile getiren Başkan Bahar, “Zaten pek çok sektörümüz oldukça düşük karlılık ile çalışıyor. Bu nedenle biz, zamların üretici ve ticaret erbabı tarafından karlılıktan feragat edilerek sübvanse edilmesinin çok zor olacağını ve mecburen ürün fiyatlarına yansıtılacağını düşünüyoruz" diye konuştu. Artışlara ilişkin bütçe, finansman ve cari açık gibi konuların ön planda olduğunu kaydeden Başkan Bahar, sözlerini şöyle sürdürdü; “Devlet açısından baktığımızda bütçe açığındaki artışın ve bunun finanse edilmesi gerektiğinin; aynı şekilde cari açığın daraltılması ihtiyacının farkındayız. Nitekim bazı zamlar ithalatı kısıp cari dengeyi iyileştirme amacı da güdüyor. Ancak gelen bu büyük zamlar en çok nihai tüketiciyi, sonra küçük esnafı ve nihai olarak da üreticileri etkileyecek. Üçüncü ve dördüncü çeyrekte bir yandan enflasyonun yükseldiğini, bir yandan iç ticaretin ve büyümenin yavaşladığını göreceğiz." Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.