Pandeminin yanı sıra yüksek maliyet girdabında olan tarım sektörünün, destek, üretim planlaması ve ihracat stratejileri konusunda da ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen AKDEM Yönetim Kurulu Başkanı Münir Açıkgöz, Demre’nin de tüm bu gelişmelerden olumsuz etkilendiğini belirterek, ilçenin tarımsal gelişmesini ve geleceğini değerlendirdi.

DEMRE YÜKSELİŞ İVMESİNİ KAYBETTİ

Bazı ürünlerin ilk olarak Demre’de ekildiğini ve tüm yurda yayıldığına dikkat çeken Açıkgöz, “Demre bu ilerici bakış açısını ve yükseliş ivmesini kaybetti. Haklı olarak çiftçiler çok zor durumda keza aracı kurumlar da öyle. Birbirine göbekten bağlı olan bu iki sektör, tarım ve ihracat politikalarının yetersizliğinden payını alıyor. Dahası diğer ülkelerin yıllarca önce çözdüğü sorunların altında bizler hala eziliyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

HERKES SALKIM DOMATES EKİYOR

Demre’nin üretimde ihracata yönelik atılım yapmasının şart olduğunu vurgulayan Açıkgöz, “ İhracat kriterlerinin olduğu kadar yurdumuzda hangi bölgelerde nelerin ekildiği ve bizleri nasıl etkilediğini, tarımsal üretimin yayılımını, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda önceliklerin neler olduğunu takip etmek zorundayız. Örnek vermek gerekirse, bugün salkım domates Ağrı’dan Edirne’ye kadar her yerde ekilir oldu. Demre’nin yarısı da salkım ekiyor. Bu durumda, ‘Bu yıl hangi üründe üretim fazlası gerçekleşir de zarar ederiz?’ veya ‘İhracat standartları ve kalitesinin altında üretim gerçekleşirse elde kalan ürünü yurt içinde satabilecek miyiz?’ gibi soruları sormak da yanlış olmaz” dedi.

PAZAR STRATEJİLERİ BELİRLENMELİ

“Şu an piyasada ‘Kaliforniya’ dediğimiz biber çeşidi açığı var ki ilk kez bu ürünün tohumları Demre’de toprağa atıldı. Demre’de bu sezon pazarı takip edip kaç çiftçi bu ürünü ekti?” diye soran Açıkgöz, yurtiçi ve yurtdışı pazar stratejilerinin yeniden belirlenmesi, ekim alanlarının da buna göre şekillendirilmesinin şart olduğunu ekledi.

KAZANAMIYORSAN NEDEN ÜRETİYORSUN?

“Aksi takdirde çitçilerimiz çok daha zorlu yıllar yaşayacak” şeklindeki öngörüsünü paylaşan AKDEM Yönetim Kurulu Başkanı Münir Açıkgöz, Demre’nin geleceğinin tarımsal çeşitlilikte olduğunun altını çiziyor. "Kazanamıyorsan neden üretiyorsun?” diye soran Açıkgöz, açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Bir daha düşünürsek üretimde çeşitlilik, detaylıca incelenmesi gereken önemli bir konudur. Farklı birçok ürünün yetiştirildiği bölgemizde ürün çeşitliliğine gidilmesi mantıklı değil mi? Kazanmak için üretiyorsak eğer en uygun ürünü de seçecek bilgiye sahip olmamız gerek, sadece neyi ekeceğinizi seçmek de yeterli değil. Seçtiğimiz ürünün toprak yapısı, bölge iklimi ile uyumu, gerekli analizlerin yapılması zorunlu. Bunları yaparsak üründe iyi verime ulaşılabiliriz. Kaldı ki iyi bir kazanç elde edebilmek için birim başına yüksek üretim de yeterli değil. Belli bir kalitenin üzerinde ürün elde etmeliyiz çünkü günümüzde kalite olmazsa olmaz. En doğrusu üreticinin kendi markasını ve kalitesini yaratacak donanıma sahip olmasıdır.”

BÜYÜK ÇİFTÇİ İLE KÜÇÜK ÇİFTÇİ AYNI YARDIMI ALIYOR

Tarım politikalarının genel değil bölgesel olarak uygulanması gerektiğine inanan Açıkgöz, “ Bölgesel tarım politikaları şart çünkü Urfa’daki çiftçimiz ile Demreli çiftçimiz aynı kulvarda değil. Dönüm başına Urfa’da kullanılan gübre miktarı ile kıyılarımızda uyguladığımız gübre miktarı ve çeşitliliği aynı mı? Bölgeler arasında büyük farklılıklar var. Zirai mücadelede de durum aynı, bölgesel farklılıkların getirdiği uygulamalar çok açık ve net olarak ortada. Dahası 5 dönüm arazisi olan çiftçi ile 500 dönümü olan aynı yardımı alıyor. Bu durumda dönüm başına verilen yardımdan kim ne kadar pay alıyor? Küçük çiftçinin de ezilmediği bölgesel tarım politikaları uygulanmak zorunda” dedi.