İşkence görüntüleri ortalığı karıştırdı! DEAŞ'tan Putin'e 'Yeni bir katliama hazır ol' mesajı İşkence görüntüleri ortalığı karıştırdı! DEAŞ'tan Putin'e 'Yeni bir katliama hazır ol' mesajı
Rus Haber Ajansı TASS'a göre tartışmalı paralı asker grubu Wagner liderinin de düşen uçağın içinde olduğu bildiriliyor. Wagner lider Prigojin'in uçağının düşmesi olayı bir anda dünya gündemine düştü. Uçağın içinde 10 kişinin olduğu ve tamamının öldüğü bildiriliyor. Uçağın bazı kaynaklara göre Rusya tarafından düşürüldüğü iddia edilirken, Rusya havacılık dairesi Wagner lideri Prigojin'in uçağın içinde olduğunu açıklarken, bazı kaynaklar Prigojin'in güvenlik nedeniyle başka bir uçakta olduğunu ve ölmediğini ileri sürüyor. Rusya Federal Hava Taşımacılığı Dairesi (Rosaviatsia), ЕВМ-135BJ tipi özel uçağın düşmesiyle ilgili özel bir komisyon kurulduğunu ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Daireden yapılan açıklamada, “İlk verilere göre, Moskova ve St. Petersburg arasında sefer yapan uçakta 7 yolcu ve 3 mürettebat bulunuyordu. Rosaviatsia komisyonu kaza yerinde ilk çalışmaları başlatırken, mürettebatın eğitimi, uçağın teknik durumu, uçuş güzergahındaki meteorolojik durum, sevkiyat servislerinin çalışmaları ve yer telsiz ekipmanları ile ilgili materyalleri de toplamaya başladı. Soruşturmanın bu aşamasında uzmanlar ayrıca ‘kara kutu’ kayıtlarının daha sonra deşifre edilmesi ve analiz edilmesi için uçakta bulunan kontrol cihazlarını da araştıracaklardır. Kaza ile ilgili soruşturma devam etmektedir” denildi. İşte uçağın düşme anı:

WAGNER GRUBU 

Wagner Grubu, Rus çıkarlarını desteklemek için faaliyet gösterdiği, Rusya Savunma Bakanlığı’ndan (MoD) askeri teçhizat aldığı ve eğitim için MoD kurulumlarını kullandığı için, genellikle MoD'nin veya Rusya'nın askeri istihbarat teşkilatının fiili bir birimi olarak kabul edilir.

WAGNER LİDERİ PRİGOJİN KİMDİR?

Yevgeni Viktoroviç Prigojin 1 Haziran 1961 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Leningrad'ta dünyaya geldi. Prigojin, özellikle Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile biliniyordu. Putin'in aşçısı lakabıyla tanındı. Rus liderin hem aşçısı hem sağ kolu oldu. 1979'da henüz 18 yaşındayken hırsızlık suçlamasından hüküm giydi. 2,5 yıllık hapis cezasının infazı ertelendi. Prigojin, 2 yıl sonra bu kez yine hırsızlık ve soygun suçlamalarından 13 yıl hapse mahkum edildi. 9 yıl demir parmaklıklarının arkasında kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra Sen Petersburg'da sosisli sandviç satmaya başladı. bu işi için zincir stantlar açtı. birkaç yıl sonraysa kentte lüks restoranların sahibi haline geldi. Bu restoranları sayesinde Rusya'nın zengin ve elit kesimiyle tanıştı. Neva nehrinde bir tekneyi de lüks bir restorona dönüştürdü. Bu restoran Vladimir Putin'in en sevdiği mekanlardan biri haline geldi. Öyle ki Putin, Devlet Başkanı olduğunda yabancı konuklarını buraya yemeğe getirmeye başladı. Prigojin, Putin ile 2000 yıllında dönemin Japonya Başbakanı Yoshiro Modi'yi restoranına yemeğe getirdiğinde tanıştığını söylüyor. Yıllar içinde Prigojin'in yemek firması Kremlin'e hizmet vermeye başladı. Bu dörnemde Yevgeni Prigojin, Putin'in Şefi lakabını aldı. Rus ordusu ve devlet okullarına da yemek sağlamak için ihaleler kazandı. 2014'teyse Prigojin'in sadece yemek işleriyle uğraşmadığı ve sıradan bir işadamı olmadığı ortaya çıktı. Ukrayna'nın Rusya'yı ilk işgalinde Prigojin'e bağlı paralı askerlerin Donbas'ta Ukrayna güçleriyle savaştıkları konuşulmaya başlandı. Bu paralı asker grubunun ismi Wagner'di. Prigojin grubu kurarken Nazi Almanyası'ndan esinlenmişti. Wagner, Kremlin'in hedeflerini yerine getiren bir güce dönüştü. Sadece Ukrayna'da değil Afrika genelinde de etkiliydi. Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklerken Mali'de Fransa'nın etkisini azaltmak için faaliyetler yürüttü. Prigojin, 2016'da ABD'deki başkanlık seçimlerine Rusya'nın müdalahede ettiği yönündeki iddiaların da kilit isimdi. Prigojin, beraberindeki paralı savaşçılarla 24 Haziran'da Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatmıştı. İsyan, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun araya girmesiyle sona ermişti. Haberlerimizi InstagramFacebookTwitterTelegram hesaplarımızdan ve YouTube kanalımızdan takip edebilirsiniz.