20 bin yıl önce Bering Boğazından geçerek Amerika Kıtası’na yerleşen ve ve günümüzde Miwoklar olarak adlandırılan Kızılderililer, kendilerini Yurok olarak isimlendiriyordu. ABD’nin San Diego eyaletinde yaşayan Gürol Fıçıcı, Anadolu’dan binlerce yıl uzakta rastladığı Yörük akrabalarımız olan Kızılderilileri bakın nasıl anlattı… “Sosyal medyada paylaşılan Omaha yerlilerinin giydiği AYYILDIZLI ceketi görünce geçmiş yıllarda yaşadığım bir anıyı paylaşmak istedim. 2012 yılında eşim ve oğlum ile San Fransisco ya gitmiştik. Golden Bridge’ten geçtik, Alcatzar adasını gördük, Lombart Street’de döne döne iniş yaptık, Pier39 da fokları izledik, Sausalito ‘da deniz kenarına oturup akşam grup vakti SanFransisco ışıklarını izlerken İstanbul Boğazını hatırladık. Güzel anılardı. Ama beni en çok heyecanlandıran MUİR ORMANI idi. Muir ormanı 100 metreyi aşan SEKOYA ağaçları ve içinden geçen REDWOOD deresi ile gerçekten gezip görülecek yerdi. Red Wood deresinin her iki yanında yürüyüş parkuru vardı. Yer yer asılı tabelalar orman hakkında bilgi veriyordu. İşte beni heyecanlandıran bir tabela vardı ki çok önemliydi. İngilizce Tabelada Türkçe çevirisiyle; “Bu ormanda MİWOKLAR yaşıyordu. Miwoklar kendilerine YUROK derlerdi…” yazılıydı. Eşim uyardı; “YÖRÜK sözcüğünü anımsatıyor.” Miwok Amerikan yerlilerinin genel adı imiş. YUROK ise bir kabile adı. Miwoklar veya Yuroklar 20 bin yıl önce Bering Boğazından geçen Asya kökenli halk; (The origin of the Miwok Native American Tribe is rather ambiguous. While most believe that the Miwok settlements date back to the migrations from Asia approximately 20,000 years ago over the Bering Strait Bridge,)

İŞTE YÖRÜKLERLE OLAN BENZERLİKLERİ

Yurok kabilesi Oregon Eyaleti, Klamath Nehri boyunca yaşar. Yuroklar bizim yörüklere çok benzer. Konar göçerler, yazlık ve kışlakları vardır. Son yıllarda yerleşik yaşama uyum sağlamışlar. (Biz de şehir hayatına uyum sağlayan yörüklere MANAV deriz). Redwood ağacından yaptıkları Kanolar çok meşhurdur. Ağaç heykeller, ağaç eşyalar ve Basketry yani sepetçilik geçim kaynaklarından biridir. (Yörüklerimizin TAHTACILAR AŞİRETİ ve SEPETÇİLER AŞİRETİ akla gelir.) Bilecik/Söğüt’de her yıl düzenlenen Yörük şenliğine benzer festivalleri dünyanın her yerinden turist çeker. Ağustos ayında kutlanan SALMON FESTİVALİ doğaya ve atalarına armağan edilmiştir. YUROK arması çok beğenilir, kolye ve rozet olarak takılır. Evlenen Yurok kadını kocasının soyadını alır. İlginçtir; Yuroklarda İÇGÜVEYİ olayı da vardır. Bu kez aile kadının soyadı ile anılır, çocuklara anne soyadı verilir. Paylaştığım fotoğraflarda görülen bıyıklı YUROK ADAMI kovboy filmlerinde izlediğimiz yerlilere benzemez. Esmer teni ve pos bıyıkları bize yabancı değildir. Kızları ve kadınları hotoz takar. Yurok genç kızlarının bir düğün öncesi toplu fotoğrafı, sanki yörük köyünde çekilmiş gibidir. Yörüklerimiz Türkmendir. Yurok Kabile Ataları da 20.000 yıl önce Asya’dan Amerika’ya geldiğine göre geçmişlerinde Türkmen izleri vardır Gürol FIÇICI/San Diego - Selam ve sevgilerimle…”

Dünya haberleri- Tüm İl ve İlçelerden Son Dakika Dünya haberleri

Dünya haberlerini hızlı ve tarafsız bir şekilde MYGazete.com'da bulabilirsiniz. Son dakika Dünya haberleri son dakika gelişmeleri anında tüm detaylarıyla bu sayfada...

Dünya haberleri - Dünya sayfasından takip etmek için tıklayın...