Dağlık Karabağ savaşının kaybedilmesiyle kriz yaşayan ve ordunun geçen hafta verdiği muhtırayla siyasi krizin boyut değiştirdiği Ermenistan'da, bugün başkent Erivan bir kez daha sarsıldı. Ordu tarafından istifası istenen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Pazar günü yaptığı açıklamada, ülkenin demokratik ve anayasal sistemini savunmak için 1 Mart'ta bir miting ve yürüyüş çağrısı yapmıştı.

HÜKÜMET BİNASINI BASTILAR

Facebook hesabından canlı yayın yapan Paşinyan, "Yarınki miting ve yürüyüşün amacı, Ermenistan'daki demokratik anayasal sistemi ve halkın gücünü savunmaktır. Bizim değil, halkın. Çünkü ülkemizdeki güç halka aittir" denmişti. Paşinyan destekçilerinden oluşan öfkeli kalabalık hükümet binasını bastı.

ÜLKEDE NELER OLDU?

Paşinyan, muhtırayı bir askeri darbe girişimi olarak değerlendirerek sert tepki gösterdi ve Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden aldığını duyurdu. Ancak Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, söz konusu talebi imzalamayı reddetti. Daha sonra Paşinyan, belgeyi tekrar cumhurbaşkanına gönderdi ve destekçilerini 1 Mart'ta Erivan'ın merkez meydanında bir miting için toplanmaya çağırdı. Paşinyan, mitinge Erivan ve Ermenistan'ın dört bir yanından olabildiğince çok insanın katılacağını umduğunu söyledi.
Muhalif yerel medya, Paşinyan'ın mitingine ülkenin zenginlerinin destek verdiğini, Hovhannes Harutyunyan gibi valilerin ise tüm memurları bugün Erivan'da gerçekleşecek mitinge gönderdiğini ileri sürüyor. Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın kararnameyi imzalamak veya Anayasa Mahkemesine itiraz etmek için üç günü bulunuyor. Paşinyan'ın partisi Benim Adımım ise Sarkisyan'ın görevden alabileceği imasında bulundu. İktidar partisi üyesi üyesi Vahan Hovakimyan, Facebook sayfasında Cumhurbaşkanı Sarkisyan aleyhine suçlama olasılığını kaydetti. Hovakimyan'a göre, anayasanın ağır ihlali nedeniyle Cumhurbaşkanının görevden alınmasına yönelik gerekçeler var. Ermenistan Anayasa Mahkemesi'ne göre, siyasal sistemde Cumhurbaşkanı parlamento tarafından görevden alınabiliyor.