Beril SÖNMEZ/BAKÜ, (DHA) – Azerbaycan’ın başkenti Bakü, neredeyse binyıl öncesine dayanan tarihi dokusunu özenle koruyor ve yakın geçmişteki mimari altyapısını devam ettiriyor. Önde gelen başkentlerle yarışan gökdelenleri ise, farklı mimari dizaynlarıyla bir imza niteliğini taşıyarak her yıl daha fazla turistin dikkatini çekiyor.

Bereketli Hazar Denizi’nin kıyısındaki Bakü’de barışın, saygının ve özenin işaretlerini mimari olmak üzere kentin her yerinde görülebiliyor. Bakü’deki bazı binalar, yakın geçmişteki Sovyet mirasını geçmişiyle barışık şekilde yansıtırken kentin ortasında bulunan UNESCO dünya mirası listesindeki bin yıllık İçeri Şehir, günümüze kadar çok iyi korunmuş. Bir taraftan kentin en küçük alanı bile ağaçlandırılırken diğer taraftan ünlü mimarların farklı mimari dizaynlarıyla gökdelenler, binalar yükseliyor. Bakü’de mimari özenle planlanıyor, doğada ki şekiller binalara yansıtılıyor. Hazar Denizi kıyısında bir alışveriş merkezi lotus çiçeği gibi dizayn edilirken bir başka gökdelen ise alev şeklinde dizayn ediliyor.

Bakan Fidan, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile bir araya geldi Bakan Fidan, Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto ile bir araya geldi

NOBEL KARDEŞLERİN EVİ

Ünlü mimar Zaha Hadid’in mimari tasarımını yaptığı Haydar Aliyev Merkezi’nde, Türk kültürünün en iyi sanat örnekleri sergilenirken binanın kendi tasarımı, bir sanat örneği olarak göz dolduruyor. Her yıl insanlığa hizmet eden bilim insanlarına, sanatçılara ve aktivistlere verilen Nobel Ödülü’nün kurucularından Alfred Nobel’in kardeşleri, Bakü’ye gelerek petrol aramışlar. Kısa zamanda petrolü çıkartan Nobel kardeşlerin kaldığı ev, müzeye dönüştürülmüş ve ilk günkü haliyle korunmuş. Bakülü iş insanı tarafından müzeye dönüştürülen Nobel Kardeşler Evi, Nobellere ait olan iki müzeden biri, diğer müze ise Nobel ailesinin yurdu İsveç’te bulunuyor.

FEYKHOA’DAN YAPILAN MEYVE SUYU SADECE BAKÜ’DE BULUNUR

Azerbaycan'da yeme içme kültürü ülkenin en çok beğenilen yönleri arasında. Turistlerin yoğun uğrak yeri Mari Vanna restoranında Sovyet dönemindeki ulusların mutfağından en iyi örnekler pişiriliyor. Danteller, süs eşyaları, antikalarla dolu restoranın her bölümü bir oturma odası gibi sıcak dekore edilmiş. Bakü restoranlarında aperatif atıştırmalıklar, havyarlarıyla ünlü Hazar Denizi balıklarından ve soğuk et şarküteriden sunuluyor. Ekşi krema, orman meyveleri sosları ve peynir çeşitleriyle hazırlanan krepler, her damak tadına hitap eden baharatlarla zenginleştirilmiş et yemekleri Bakü’de rahatlıkla ulaşabileceğiniz lezzetler arasında. Büyüleyici bir aromaya sahip Reyhan yapraklarından ve Feykhoa meyvesinden yapılmış taze meyve sularını ancak ve ancak Bakü’de tadabilirsiniz.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

----------------------------

- Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nden görüntüler

- Gökdelenlerden görüntüler

- Şehir merkezinden görüntüler

- Çeşmelerden görüntüler

- İçeri Şehir’den görüntüler

- Nobel Kardeşleri Evi

- Mari Vanna restoranından tasarım görüntüleri

Kaynak: dha