Antalya'nın ünlü oteli icradan satılıyor Antalya'nın ünlü oteli icradan satılıyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrikte yeni tarife modeline geçiş için hazırlıklarını son aşamaya getirdi. Doğalgaz ve elektrik desteği artık dar gelirlilere verilecek. Yüksek gelirliler destekten faydalanamayacak.

Elektrik ve doğalgaz faturasının yüzde 60'ı halihazırda devlet tarafından karşılanıyor. Yeni sistemde elektrik faturalarında ortak tarife yerine, tüketime göre yeni bir tarife devreye girecek. Yani çok tüketen çok, az tüketen az ödeyecek.

Sabah Gazetesi’nin haberine göre, gerçek ihtiyaç sahipleri, en alt gelir grubundaki vatandaşlar ve emekliler indirimli tarifeden ve fatura desteğinden yararlanacak.

DEVLET DESTEK VERMEYECEK

Evi çok daha büyük olan, fazla elektrik kullanan, çok sayıda elektrikli ev eşyası bulunan, elektrikli araç sahibi vatandaşlar ise devlet desteğinden faydalanmayacak. Elektriği gerçek maliyeti üzerinden tüketecek. Bu sisteme geçilmemesi halinde 2025 yılında elektrik asıl maliyeti üzerinden değil, yüzde 60 sübvansiyonla vatandaşa ulaştırıldığından bütçeye 524 milyar lira yük binecek.

AZDAN AZ ÇOKTAN ÇOK ALINACAK

Enerji Bakanlığı, ev tipi, kendi tüketimi için küçük çaplı elektrik üretimi planlayan vatandaşlara da kolaylık sağlamayı düşünüyor. Evlerin, sitelerin, dükkânların çatısına ya da yüzeyine güneş paneli kurmak isteyen vatandaşlara, kendi iç tüketimlerini karşılamak ve ana şebekeye elektrik satışı yapmamak kaydı ile izin verilecek.

Editör: Emel Gümüş