Antalya haber... Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti Genel Merkezi'ne esnafla ilgili talepleri iletmek amacıyla bir ziyaret yaptığını belirten AESOB Başkanı Adlıhan Dere, AK Parti'de İl Başkanları Toplantısı olması sebebiyle Antalya İl Başkanı Ali Çetin ile önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'la bir görüşme yaptıklarını söyledi. Bu görüşmede esnaf ve sanatkarların güncel sorun ve taleplerini içeren bir dosyayı sunduklarını belirten Dere, “Bu görüşmeyi yaptığımız sırada Cumhurbaşkanımız geldi. Bu konularla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla ilgili TESK'e gelip, bütün konularımızla ilgili bizi dinlemişti. Bu konulardaki dosyamızı sayın cumhurbaşkanı yardımcımıza teslim ettiğimizi de söyledim. Cumhurbaşkanı Yardımcımız da aynen şunu söyledi, 'Evet Sayın Cumhurbaşkanım sizin talimatınızla Genel Başkan Bendevi Palandöken ve yönetim kurulunu ziyarete gittim, onların sorunlarını, taleplerini dinledim. Başkan Bey de orada söz aldı, konuştu. Bana dosya da teslim etti. Bu konuyla ilgili zaten gerekli bakanlara gerekli şeyleri verdik. Bu konuyla ilgili de çalışmayı başlattık' dedi. Cumhurbaşkanımız da 'Esnafla ilgili konuları, sorunları çözün' dedi. Ben de 'Çok teşekkür ederim Sayın Cumhurbaşkanım' dedim ve bütün esnafımıza da selamlarını iletti" diye konuştu.

Korkutan tablo! Türkiye'de 90 çocuktan 1'i mağdur Korkutan tablo! Türkiye'de 90 çocuktan 1'i mağdur

DOSYADA NELER VAR?

Adlıhan Dere'nin devletin zirvesine sunduğu dosyanın içeriğinde ise şu konular bulunuyor:

  • Esnaflarımız yanında yetiştireceği çırak ve ara eleman bulamaması, mesleki eğitimde avantajların artırılması gerektiği.
  • Defter tutma hadlerinin esnafın içinde bulunduğu ekonomik koşullar gözden geçirilerek yeniden belirlenmesi.
  • Perakende Yasası'nın güncellenmesi.
  • Zincir marketlerin esnaf ve sanatkarımızı haksız rekabete kurban ettiği, bu marketlerin açılışlarının mesafe şartları, nüfus konjonktürü ve metrekare hesabına göre belirlenmesi.
  • Herşey dahil sistemi sebebiyle esnaf ve sanatkarlarımızın turizmden yeteri kadar pay alamaması, bu sistemin yeme-içme üzerine kurulu olup, turisti otelden çıkarmayacak şekilde yerel lezzetleri ve şehrin otantik dokusunu keşfetmesine imkan tanımadığı.
  • Yüksek kredi kartı ve POS komisyon oranlarının küçük esnafı olumsuz etkilediği.
  • TAPDK harç bedellerinin cirosu farklı olan işletmelere aynı uygulanması esnafı zor durumda bıraktığı, bu sebeple satış yapılan alkol ve tütün ürünlerine göre belirlenmesi gerektiği.
  • SSK'lılar 7200 prim günü ile emekli olurken esnaf ve sanatkarlarımızın 9000 prim günü ile emekli olması bu sebeple sosyal güvenlikte SSK ve Bağ-Kur ayrımının son bulması gerektiği.
  • Rent a car işletmelerinin kuralsız bir şekilde araç kiralama dışında tur düzenleyerek ve toplu taşıma yaparak taksici esnafı başta olmak üzere diğer sektörlerdeki esnaflara zarar vermesi.
  • Esnaf özel ticari akaryakıt verilmesi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

AESOB Başkanı Dere, sosyal medyadan da şu paylaşımda bulundu:

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme gerçekleştirerek esnaf ve sanatkarlarımızın genel durumu sorun ve talepleri hakkında değerlendirmelerde bulunduk. Her zaman esnaf ve sanatkarlarımızın yanında olup destek ve katkılarını üzerimizden esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a bizi dinleyip değerli vaktini ayırdığı için tüm esnaf ve sanatkarlarım adına saygı ve hürmetlerimi sunarım."

Editör: Emel Gümüş