Antalya haber... Tarım Konseyi Başkanı da olan ATB Başkanı Ali Çandır, ağustos ayı sonu itibarıyla Antalya'nın il ihracatı verilerini ve tarım sektörünün ihracattaki paylarına ilişkin detayları açıkladı. Antalya'nın il olarak ağustos ayı ihracatının geçen yıla göre yüzde 10,4 artarak 176,2 milyon dolara ulaştığını belirten Çandır, ağustos ayında tarım sektörünün 85,8 milyon dolarla toplam ihracatın yüzde 49'unu oluşturduğunu söyledi. Çandır, “Ağustos ayında yaş meyve sebze ihracatı yüzde 18,8 artışla 43,2 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri ihracatı ise yüzde 13,9 azalışla 2,7 milyon dolar oldu" dedi.

SEKİZ AYLIK REKOR

Antalya'nın 8 aylık ihracatının ise geçen yıla göre yüzde 2,6 artarak 1 milyar 441 milyon dolara ulaştığını açıklayan Çandır, 8 aylık ihracatta 788 milyon dolarla tarım sektörünün toplam ihracatın yüzde 55'ini oluşturduğunu dile getirdi. Tarım sektörü içerisindeki sektörlere ilişkin bilgiler de veren Çandır, “Antalya'nın son 8 aylık yaş meyve sebze ihracatı yüzde 8,2 azalışla 439,3 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri ihracatı yüzde 2,2 artışla 45 milyon dolar oldu. Emek veren üretici, tüccar ve ihracatçımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Altın yatırımcısına uzman uyarısı! ‘Tuzak fiyatlama…’ Altın yatırımcısına uzman uyarısı! ‘Tuzak fiyatlama…’

TARIM SEKTÖRÜ İHRACATI KÜÇÜLDÜ

Antalya ihracatında her yıl açık ara farkla ilk sırada olan tarım sektöründe bu yılın 8 aylık verilerindeki küçülmeye de dikkati çeken Çandır, şu verileri paylaştı:

“8 aylık dönemde yaş meyve sebze ihracatı Türkiye'de yüzde 4,3 büyürken, Antalya'da 8,2 küçüldü. Süs bitkileri ve mamulleri ihracatı Türkiye'de yüzde 1,9 küçülürken, Antalya'da yüzde 2,2 büyüdü. Toplam tarım ve gıda ihracatı Türkiye'de yüzde 4,5 büyürken, Antalya'da yüzde 1,6 küçüldü. Sanayi ihracatı Türkiye'de yüzde 2,1 büyürken, Antalya'da yüzde 7,1 büyüdü. Maden ihracatı Türkiye'de yüzde 4,4 büyürken, Antalya'da yüzde 10,2 büyüdü. Toplam ihracat Türkiye'de ve Antalya'da yüzde 2,6 büyümüştür. 2024 yılının 8 ayı toplamında geçen yıla göre Antalya'da toplam ihracat içinde tarımın payı yüzde 2 azalarak, yüzde 55 olmuştur. Sanayinin payı yüzde 2 artarak yüzde 29 olmuştur. Madenciliğin payı yüzde 1 artarak yüzde 16 olmuştur."

Kaynak: DHA