Bu düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda, nihai tüketiciler de belgeleme (tevsik) zorunluluğu kapsamına alınacak. Buna göre, 7 bin lirayı aşan ödeme ve tahsilatlarda banka, PTT ya da finansal aracı kurumların kullanılması zorunlu hale gelecek.
NİHAİ TÜKETİCİYE EN AZ 5 BİN LİRA CEZA
7 bin lirayı aşan her türlü alışverişte ödemelerini finansal kuruluşlar üzerinden yapmayan, yani nakit olarak elden ödeme yapanlara, nihai tüketiciler de dahil olmak üzere, her tespit için ödeme tutarının yüzde 10'u oranında ceza uygulanacak. Nihai tüketicilere kesilecek ceza miktarı ise en az 5 bin lira olacak. Ancak, nihai tüketici ödemenin elden yapıldığını fark ettiğinde, bu durumu 5 iş günü içerisinde yetkili makamlara kendiliğinden bildirirse, nihai tüketiciye özel usulsüzlük cezası uygulanmayacak."VERGİ TABANI GENİŞLEYECEK"
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, düzenlemeye ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Ödeme ve tahsilat işlemlerinin finansal kurumlar aracılığıyla yapılması, kayıtlı ekonomiye ciddi katkılar sağlayacak.Bu sayede vergi idareleri ekonomik faaliyetleri daha kolay takip edebilecek, vergi tabanı genişleyecek" dedi. Kartaloğlu, tevsik zorunluluğunun önemine değinerek, "Vatandaşlar artık 7 bin lirayı aşan ödemelerinde banka veya finansal kuruluşları kullanmak zorunda olacaklar. Mükellef olmayan kişiler arasındaki ödemeler ise bu zorunluluğun dışında kalacak. Tevsik zorunluluğuna uymayan taraflara ödeme tutarının yüzde 10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek" şeklinde konuştu. Kartaloğlu, GİB'in hazırladığı taslağın kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olduğunu ve bu düzenlemenin vergide adaleti güçlendireceğini belirtti.