Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) geleneksel Temmuz ayı yemeği, Antalya'nın önemli turizm merkezlerinden Kemer'de yer alan Rixos Sungate'de gerçekleşti. Toplantıda gündem değerlendirildi, turizmdeki son gelişmeler ve gelecek planları tartışıldı. 

Turizm gündemindeki her konunun takipçisi olduklarının altını çizen Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, “Bunlarla ilgili paylaşım yapmamamız haberdar olmadığımız anlamına gelmesin. Bölge temsilcilerimizle düzenli bir şekilde görüşüyor, toplantılar yapıyoruz. Bakanlığı sürekli ziyaret ediyoruz. TÜROFED Başkanım Erkan Yağcı ile birlikte Antalya milletvekilimiz Sururi Çorabatır ile de iletişim halindeyiz” şeklinde konuştu.

A K T O B,

KIŞIN DA SEZON DEVAM ETMELİ

Özellikle kış operasyonları ile önemli bir boşluğu dolduran FTI’ın yerini alabilecek, yeni operasyonları destekleyecek tur operatörleri ve havayolu şirketleri ile görüştüklerini belirten Kavaloğlu, “Mevsimsellik ciddi bir problem olacak önümüzdeki sezonlarda. Çünkü biz otellerimizdeki istihdamı aynı oranda ve nitelikte devamını arzuluyorsak mevsimsellik engelini aşmamız gerekiyor. Kışın Antalya’da açık olan otel yüzde 10 oranında. Kışın bir çok otelimiz yapısal ve pazarlama eksikliğinden dolayı nedenlerden dolayı açık kalamıyor  bu da  istihdam ve finansal imkanların daralmasına neden oluyor. Bu durumda istihdam konusunda ciddi sorunlar yaratıyor. Kışın otellerin kapanmaması gerekiyor, turist akışının devam etmesi gerekiyor. Kış sezonuna koyulacak uçuşlar, arttırılacak koltuklar bu yüzden çok önemli. Thomas Cook’un bize olan konsantrasyonu kabul edelim ve FTI’ın bize olan konsantrasyonunu ise bilelim. Turizmciler olarak çalışmalarımızı da buna göre yapalım. Tamamen bize, Antalya ve Türkiye’ye odaklı operatörler ve havayolu şirketleri ile çalışmalarımız bu süreçte bakanlıkla koordineli şekilde ilerliyor” dedi.

Whatsapp Image 2024 07 17 At 17.23.15

ARTIŞLAR TÜKETİCİYİ ZORLUYOR

Euro kuru turizmcinin can damarına basıyor diyen Kavaloğlu, “Bu durum bizi derinden sarsıyor. Kış sezonunda bizi zorlayacak diğer bir konu bu. Biz bu turist sayılarına fiyat avantajımız sayesinde ulaşıyorduk. Fakat gelinen noktada Euro kuruna endekslenen fiyatlar, maliyetlerimizi karşılamıyor. Yaptığımız fiyat artışları ise tüketiciye fazla geliyor” ifadelerinde bulundu.

Antalya'da 3 yıldızlı otelde yangın Antalya'da 3 yıldızlı otelde yangın

A K T O B1,

TURİZM VERİLERİ YÜZ GÜLDÜRÜYOR

Antalya, 7 Milyon turist sayısına yaklaştığını açıklayan Kavaloğlu güncel turizm verilerine de değindi: “Antalya, 6 aylık dönemde turizm hareketlerinde en yüksek rakamlara ulaştı. 2023 yılına göre yüzde 14’lük bir artış kaydedildi. Rusya Federasyonu ise savaş koşullarına rağmen Ocak-Haziran ayları arasında Pazar payı açısından yeniden Antalya’nın ilk sıradaki kaynak pazarı oldu. Diğer kaynak pazarlarımızın sezon içine dağılımı ise şu şekilde, Rus turistler Temmuz ayını, İngiliz ve Polonyalı turistler Ağustos ve Alman turistler ise Ekim ayını tercih ediyorlar.”

Kaynak: Haber Merkezi